Objavljene fotografije: Ovako bi trebao izgledati Trg Karla Paržika

1
Radiosarajevo.ba
Objavljene fotografije: Ovako bi trebao izgledati Trg Karla Paržika
Foto: Facebook / Projekat rekonstrukcije Trga Karla Paržika.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je predstavio izgled projekta rekonstrukcije Trga Karla Paržika.

A, o svemu se oglasio na društvenim mrežama.

"Ovako izgleda projekat rekonstrukcije Trga Karla Paržika.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Sve je urađeno u skladu sa striktnim pravilima propisanim odlukom o HUK-u od strane Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika čiju smo saglasnost dobili, kao i onu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, na čemu im se zahvaljujemo i jednima i drugima.

Drago mi je da je jučerašnja najava izazvala dosta pažnje i da se u Centru ponovo bavimo ljepšim temama.

Naravno nekome će se vidjeti, nekom možda i ne, ali mi smo sigurni da je ovo veliki i lijep iskorak ka našem cilju - da nam Centar bude opet Centar našeg svijeta Idemo dalje", napisao je Mandić.

Srđan Mandić najavio nove radove: 'Crkva sv. Josipa dobit će okruženje kakvo joj i dolikuje'

Srđan Mandić najavio nove radove: 'Crkva sv. Josipa dobit će okruženje kakvo joj i dolikuje'

Karlo Paržik (1857.-1942.) je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Projektovao je mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte. Crkva sv. Josipa na Marijin Dvoru, ispred koje je trg dobio njegovo ime, bila je njegov posljednji projekat.

Realizirao je više stotina projekata, a neka od njih postala su najznačajnija obilježja grada.

Najznačajnije Paržikovo djelo je zgrada Zemaljskog muzeja izgrađena u neorenesansnom stilu. Tri miliona enormno vrijednih eksponata danas se čuvaju u četiri paviljona koja je projektirao Paržik. Najstarija naučna i kulturna ustanova ovog tipa u BiH koja čuva historiju i identitet naše zemlje osnovana je 1888. godine, a zgrada je useljena 1913. godine. Osim što prikuplja, čuva i prezentira bh. kulturno naslijeđe, Zemaljski muzej BiH je važan dio očuvanja tog naslijeđa za generacije koje će doći iza nas.

Paržik je projektirao i druge simbole sarajevskog naselja Marijin Dvor. Projekt za izgradnju Crkve svetog Josipa nepoznatog autora, Paržiku je na preradu iz Rima donio nadbiskup Šarić. Tako je crkva koja je trebala biti izgrađena na periferiji Rima napravljena u Sarajevu u periodu od 1936. do 1940. godine uz prilagođeno arhitektonsko rješenje koje je napravio Paržik. Trg ispred crkve danas simbolično nosi njegovo ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije