Objavljena važna molba upućena Sarajlijama i Sarajkama za novogodišnju noć

3
Radiosarajevo.ba
Objavljena važna molba upućena Sarajlijama i Sarajkama za novogodišnju noć
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo podsjeća da je u Kantonu Sarajevo na snazi epizoda "Pripravnost", proglašena prije dva dana, u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Kao što je najavljeno, usljed stabilnih vremenskih prilika koje karakterišu temperaturna inverzija i nedostatak vjetra, tokom noći i u jutarnjim satima dolazi do akumuliranja zagađujućih čestica u zraku, dok se u preostalim dijelovima dana stanje popravlja.

I u narednim danima su moguće oscilacije u kvalitetu zraka, zbog čega Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje izuzetno osjetljivim kategorijama stanovništva, posebno osobama koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju, a hronični su plućni i/ili srčani bolesnici, te osobama sklonim težim alergijskim reakcijama da reduciraju dugotrajna i teža fizička opterećenja, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada su koncentracije zagađujućih materija u zraku najviše.

Suspendovane sudije i tužioci zaradili više od 800.000 maraka

Suspendovane sudije i tužioci zaradili više od 800.000 maraka

Ukoliko planiraju boraviti vani u gradskoj zoni, posebno na područjima Otoka, Ilijaš i Ilidža, iz ovog zavoda im preporučuju nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima.

Iz Ministarstva mole sugrađane da se u novogodišnjoj noći, odnosno tokom predstojećih praznika, suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, budući da sagorijevanjem njihovog punjenja dolazi do emisije ultra finih čestica prašine, teških metala i ostalih štetnih supstanci.

Također, informišu da će KJKP Rad u narednim danima intenzivirati korištenje mokrog postupka za obaranje čestica prašine u zraku na javno-prometnim površinama u Kantonu Sarajevo, zašto su izdvojena dodatna sredstva iz Budžeta KS.

Korištenje mokrog postupka može u znatnoj mjeri reducirati reemisije sa saobraćajnica, a koje potiču od habanja guma, kočnica i asfaltnih površina.

RECI PETARDAMA NE!

Petarde su opasne za ljude i životinje. Sve životinje se jako plaše petardi. Neki psi i mačke period praznika provode pod sedativima, mnogi se izgube jer se otrgnu vlasnicima u šetnji da bi pobegli od zvuka petarde. Neki ljubimci nažalost uginu. I ptice mogu da uginu od straha nakon praska petarde u njihovoj blizini.

Prasak petarde izaziva jaku i dugotrajnu reakciju straha kod djece i osoba sa smetnjama u razvoju ili autizmom.

Također, svake godine u vrijeme novogodišnjih praznika, mnoga djeca koja su bacala petarde, završe u bolnici s teškim povredama i opekotinama šake ili očiju. Posljedice ovakvih povreda, pratiće ih čitav život.

ZAŠTO BACAMO PETARDE?

Po starim balkanskim običajima, pucanj je neizostavan dio svakog veselja. Zašto je to tako?

Nekada davno, kuće u planinskim krajevima bile su razuđene i međusobno veoma udaljene. Tada nije bilo modernih načina komunikacije, pa je pucanj u vazduh služio da oglasi vijesti poput npr. rođenja deteta ili prosidbe. Također, smatralo se da glasan zvuk koji pucanj proizvodi može da otjera zle duhove koji mogu nauditi porodici i novorođenčetu.

KAKO PETARDE UTIČU NA ŽIVOTINJE?

Životinje se jako plaše petardi. Ovo se odnosi na sve životinje, ne samo na naše ljubimce. Prasak petarde izaziva kod njih snažnu reakciju straha.

Sjetite se da psi čuju trostruko bolje nego ljudi. I druge životinje imaju izoštreniji sluh od nas. Pritom, one, za razliku od nas, ne shvaćaju zašto se to dešava. Zamislite onda kakvu jaku reakciju straha može imati životinja pored koje pukne petarda?

Posljedice su različite. Životinje u čijoj neposrednoj blizini pukne petarda, mogu doživjeti oštećenje svog osetljivog sluha. Česte reakcije kod pasa su "zamrzavanje" u mestu (paraliza), drhtanje tijela i paničan bijeg.

Može doći i do intenzivnijih simptoma straha poput obimnog lučenja pljuvačke, ubrzanog rada srca, glasnog cviljenja, nekontrolisanog mokrenja ili defeciranja. Svi ovi simptomi, znaci su velike traume. Neki psi se iz stanja šoka ne povrate i uginu kao posljedica straha.

Kod mačaka je reakcija na strah manje očigledna, ali to ne znači da ga ne osjećaju. Mačke reaguju slično kao psi. Kod njih je izražen nagon za sakrivanjem i mačke će se zavući u neki uzan prostor koji nađu i može se desiti da ne izađu danima. Neke mačke čak danima odbijaju hranu i vodu.

Tokom dočeka 2021. godine u Rimu, zabilježeno je na stotine uginuća ptica kao posljedica novogodišnjeg vatrometa. Takođe, usljed panike zbog jake i iznenadne buke, ptice mogu izgubiti orijentaciju i sudariti se sa staklima zgrada.

Konji takođe, jako negativno reaguju na petarde i na vatromet. Konji su po prirodi oprezne životinje koje je lako uznemiriti. Iznenadni prasak petarde i kod njih izaziva snažan strah. U pokušaju da pobjegnu, preskoče ogradu ili sruše kapiju, te može doći do povreda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije