BiH: Mali broj žena se odlučuje za rekonstrukciju dojke

S. Š. J.
BiH: Mali broj žena se odlučuje za rekonstrukciju dojke
Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke. Bosna i Hercegovina ne posjeduje nacionalni registar za rak, ali se smatra da se u našoj zemlji godišnje dijagnosticira oko 1.300 novooboljelih od raka dojke.

Ovim povodom, na  Institutu za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog Univerzitetskog centra u Sarajevu je održana konferencija povodom Simpozijuma na temu "Karcinom dojke i tretman", u organizaciji Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a i Nacionalne asocijacije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga.

Šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS, prof. dr. Sanela Salihagić kazala je kako je najavljeni simpozij jedinstvena prilika za razmjenu iskustava iz regije i drugih zemalja, te odlična prilika za utjecanje na svijest žena u smislu odlučivanja za rekonstrukciju dojke.

"Karcinom dojke je sam po sebi ozbiljno oboljenje čiji je kompletan postoperativni oporavak vrlo kompleksan. Tako da je vrlo značajno apelirati na svijest žena da nakon dijagnosticiranog karcinoma dojke postoji mogućnost i rekonstrukcije dojke. Taj mukotrpan put liječenja je često opterećen i gubitkom samopuzdanja što je vezano za gubitak jedne ili obje dojke. Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a ima hirurške timove koji su u stanju odraditi bilo koji tip rekonstrukcije prema ustanovljenim protokolima. Tako da mi radimo rekonstrukciju autolognim odnosno sopstvenim tkivom koje je za osigurane pacijentice besplatna. Do sada Zavod za zdravstveno osiguranje KS do sada nije pokrivao troškove u  slučajevima silikonske rekonstrukcije, što predstavlja svojevrstan problem za žene u smislu finansijkog limita", dodala je doktorica Salihagić.

Karcinom dojke je izuzetno teško oboljenje, te je i sam oporavak i proces liječenja dosta težak. Rekonstrukcija dojke je od izuzetnog značaja za dizanje samopouzdanja i oporavak svake žene.

Predsjednik Nacionalne asocijacije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, mr. sci. dr. Alija Aginčić pojasnio je da najveće šanse za preživljavanje imaju žene kojima je rano dijagnosticiran rak dojke.

"U pitanju je najrašireniji oblik karcinoma kod žena, ali su šanse za preživljavanje ogromne ukoliko je otkriven na vrijeme. Rekonstrukcija dojke je u BiH na niskom nivou, žene se slabo javljaju na završni akt restituiranja svog tijela. Kompletan tretman dojke traje od momenta dijagnosticiranja pa do rekonstrukcije. Želimo pokazati ženama u našoj zemlji da tretman mogu završiti do kraja. Sam tretman i terapija koštaju mnogo više nego implantati koji su samo kap u moru koji se moraju obezbijediti ženama", izjavio je doktor Aginčić.

Simpozijum "Karcinom dojke i tretman" će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, a cilj Simpozijuma je razmjena znanja i iskustava iz ove oblasti, te ohrabrivanje žena na zahvat rekonstrukcije dojke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije