Inkluzija: Roditelji djece s poteškoćama traže trajno rješenje smještaja

K.S.
Inkluzija: Roditelji djece s poteškoćama traže trajno rješenje smještaja
Predstavnici Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci s i bez poteškoća u razvoju EDUS (Edukacija za sve) i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović održali su sastanak s ciljem iznalaženja rješenja za smještaj učenika.

Na sastanku je zaključeno da se određeni broj djece s poteškoćama u razvoju smjesti u objekte škola Vladimir Nazor i Isa Beg Isaković.

Ministar Kazazović je kazao da je postojalo nepovjerenje između nevladinih udruženja i javnih ustanova, ali da je na sastanku eliminirano to nepovjerenje.

“Osim iz Sarajeva, povećava se broj djece koja dolaze iz drugih kantona pa čak i država u Sarajevo da pohađaju program. Sarajevo postaje regionalni centar koji će u budućnosti tražiti još više kapaciteta.”, rekao je Kazazović.

elvir-kazazovic-sastanak.jpg - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba

Predstavnica roditelja Aida Hrnjić izjavila je da je potrebno mijenjati zakone, osigurati zgrade za smještaj djece, kadar i osigurati konstantan budžet.

"Već imamo između 70 i 100 djece koja trebaju prostor. To je kao da treba jedna nova škola. Djeca su propustila septembar mjesec. Ne idu na nastavu i ponašanje im se mijenja. Svaki propušten dan kritičan je u rastu i razvoju djece. Djeci je neophodno školovanje za daljni razvoj", napomenula je Hrnjić.

Iz EDUS-a su napomenuli da su se do sada iznalazila samo privremena i neadekvatna rješenja, čime se njihov razvoj i obrazovanje tretira kao povremeni problem, a ne kao njihovo cjeloživotno pravo i potreba.

IMG_3872.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Zbog toga su i pokrenuli kampanju Gdje je moja škola?, te su izneseni konkretni prijedlozi za rješenje ovog višegodišnjeg problema djece u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije