FOTO: SCC donirao 12.220 KM za završetak Roditeljske kuće

Radiosarajevo.ba
FOTO: SCC donirao 12.220 KM za završetak Roditeljske kuće

Roditeljska kuća u Sarajevu trebala bi biti otvorena do 26. aprila 2016. godine. U toku su završni radovi, a danas je uručena donacija Sarajevo City Centra za izgradnju roditeljske kuće. 

Općina Centar donirala 20.000 KM za završetak izgradnje Roditeljske kuće: Otvorenje u aprilu (VIDEO)

Sarajevo: Svečano otvorenje Roditeljske kuće sredinom mjeseca aprila (FOTO)

Maleni šampioni u borbi za ozdravljenje: Roditeljska kuća u Sarajevu i Banjoj Luci (FOTO)

Tim povodom je u Sarajevo City Centru organizaciji Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, promovirana i dijeljena Zlatna vrpca kao simbol borbe protiv dječijeg raka. 

Ovoj ceremoniji prisustvovao je i Goran Kahvedžić, direktor Sarajevo City Centra, koji se obratio prisutnima. Naveo je da su sredstva prikupljena tokom prošle godine, tačnije 12.220 KM, te da su SCC i Al Shiddi ovim činom pokazali svoje srce. 

Kroz 2015. godinu su kroz svoje projekte i donacije pokazali da podržavaju kulturu, sport i obrazovanje i ovim putem direktor SCC-a apelirao je i na druge kompanije da podrže projekte sličnog karaktera.  

Fikret Kubat, projekt menadžer Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ je rekao da roditeljska kuća u završnoj fazi i da će se ovom uručenom donacijom radovi privesti kraju, najdalje do 26. aprila 2016. Izjavio je da je SCC pokazao društvenu odgovornost i naglasio da djeca trebaju da imaju podršku cjelokupne zajednice. Roditeljska kuća će riješiti problem djece koja dolaze iz udaljenih mjesta u Federaciji, tako što će im pružiti smještaj, odmor dan prije kontrole i svakako besplatan boravak. Svaki roditelj će dobiti obrazac u kojem će biti dokumentirano plaćeno liječenje i boravak djeteta. Također, zahvalio se i građanima, medijima i vjerskim organizacijama koji su učestvovali u ovom projektu.

Aldina Selimagić, psihologinja ovog Udruženja govorila je više o značaju i utjecaju psihologije na ovu djecu. „Saznanje da dijete boluje od maligne bolesti je veliki šok za dijete i porodicu. Psihološke intervencije su zaista neophodne“. Navodi kako djeca na različite načine prihvataju svoju bolest. U samom Udruženju se provode art radionice kako bi djeca mogla izraziti svoje emocije i svakako ono ključno kako bi se uspjela suočiti s malignim oboljenjem. U svom govoru naglasila je kako možemo mnogo da učimo od djece, jer su oni upravo ti koji se suočavaju sa rehabilitacijama, medicinskim intervencijama i što je najvažnije izlaze kao pobjednici. 

Za kraj navela je jedan primjer koji joj je ostao u sjećanju. Kako sama govori kada su pisali pismo Deda Mrazu prošle godine, jedna djevojčica je poželjela čizme jer je vidjela da je druga djevojčica otišla u čizmama. Djevojčici je ispunjena želja, a upravo ta želja je i odvela kući. Kako je i Aldina Selimagić rekla: „Bile su to magične čizme“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije