Otpad, rupe na cesti, semafori: Sarajlije će prijavljivati probleme putem aplikacije

S. H.
Otpad, rupe na cesti, semafori: Sarajlije će prijavljivati probleme putem aplikacije
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Potpisivanje Sporazuma o saradnji za aplikaciju "Prijavi gradu"

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji za aplikaciju "Prijavi gradu" Kanton Sarajevo danas je postao član Kooperacije gradova za održavanje i razvoj ove platforme koju već čine gradovi Beč, Klagenfurt i Villach.

Grad Beč je predvodnik ovog uspješnog servisa "Sag's Wien (Reci Beču)" za prijavu kvarova i problema, a kako je sve počelo u Beču i koliko je važno razvijati komunikaciju s građanima, o tome je na današnjoj radionici ispred Magistarskog odjela za digitalizaciju (MA01) govorio Robin Heilig.

S predstavnicima ministarstava, službi, komunalnih preduzeća i drugih institucija KS razmatrana su operativna, administrativna i personalna rješenja za uvođenje iste aplikacije i u Sarajevu.

Razlog za ogroman uspjeh koji je ova aplikacija ostvarila u 2,5 godine postojanja je visok stepen rješenih prijava od čak 97 posto. Građani najčešće prijavljuju probleme s otpadom, rasvjetom, zelenim površinama te saobraćajnim znakovima.

"Radujemo se što smo uspostavili ovu saradnju, a sada nam slijedi više posla oko pripreme ove aplikacije", rekao je Heilig.

Ugledni Financial Times: Sarajevski lider "mete" nacionalizam u Bosni

Premijer KS Edin Forto je podsjetio na akcije čišćenja na početku mandata Vlade istakavši kako su tada primijetili da građani žele komunicirati sa Vladom, prijavljivati nedostatke poput ilegalnih deponija, parkinga itd. kako bi se problem riješio.

U potrazi za rješenjem, kako je naveo, najbolja se iskazala ova aplikacija, koja neće koštati mnogo.

Forto je istakao kako će aplikacija krenuti postepeno, npr. od komunalnih poduzeća, ali kako je cilj da u konačnici riješavaju sve probleme građana. Dodao je i kako će građani moći pratiti da li se njihovo pitanje riješava, što će, prema Fortinim riječima, dati uvid u rad poduzeća u vlasništvu Vlade KS.

Na upit novinara Heilig je istakao kako se u Beču problemi poput rupa u cesti, ilegalnih deponija, semafora i slično riješavaju u roku od 24 sata, dok se drugi problemi riješavaju u zavisnosti od njihove veličine.

Ova i slična IT rješenja jesu dijelom digitalne strategije Grada Beča, ali ključ za njihov uspjeh i osvajanje prvih mjesta na brojnim listama najboljih gradova za život je filozofija gradske politike koja potrebe građana stavlja iznad svega.

Inicijativa poput ove Kooperacije između austrijskih gradova, a od sada i Sarajeva, također je dio bečke filozofije u kojoj gradovi zajedno stvaraju bolju budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije