Kako su korumpirani i optuženi slovački policajci sigurnost pronašli u egzilu u BiH?

0
BIRN - Detektor.ba
Kako su korumpirani i optuženi slovački policajci sigurnost pronašli u egzilu u BiH?
Foto: BIRN / Marian Kucerka i Jan Kalavsky

U borbi za prevlast koja se trenutno vodi unutar slovačkih organa za provedbu zakona, koju mnogi opisuju kao 'rat unutar policije', Marian Kucerka i Jan Kalavsky mogu se smatrati vojnicima na prvoj liniji fronta.

Ova dvojica visokorangiranih službenika slovačke Nacionalne agencije za kriminalitet (Narodna kriminalna agentura ili NAKA) odigrala su ključnu ulogu na početku tog rata, nakon što su uhvaćeni u korupcijskim skandalima i otpočeli internu bitku u pokušaju da se izvuku. Potom su pobjegli u Bosnu i Hercegovinu, van granica Slovačke i Evropske unije, kako bi izbjegli posljedice.

Istraživački centar Jan Kuciak (ICJK) je sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) odlučio potražiti dvojicu bivših policijskih istražitelja iz Slovačke, kako bi otkrio zašto ih ova balkanska zemlja nije izručila. Novinari su Kucerku ulovili ispred suda u Sarajevu, a Kalavskyja sačekali ispred njegove nove kuće u Trebinju.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Sve ukazuje na to da život u ovoj balkanskoj zemlji ne predstavlja preveliku kaznu za dvojicu izgnanika. Zahvaljujući dugotrajnom procesu dobijanja azila, neće su uskoro vratiti u Slovačku.

Nakon septembarskog izbora populiste Roberta Fica na još jedan mandat na mjestu slovačkog premijera, predložene izmjene Krivičnog zakona od strane koalicije tri stranke na čijem se čelu on nalazi, mogle bi situaciju u domovini učiniti mnogo povoljnijom za njihov povratak.

Jan Kalavsky i Marian Kucerka dospjeli su u žižu javnosti uglavnom zahvaljujući snimcima koje je Robert Fico puštao na konferencijama za štampu dok je još bio opozicioni političar.

Sigurnosni propust i skandal: Protjerane ruske diplomate našle utočište u BiH!

Sigurnosni propust i skandal: Protjerane ruske diplomate našle utočište u BiH!

U međuvremenu se pokazalo da su snimke manipulisane, uređivane ili samo namjerno presnimljene na takav način da naštete timu istražitelja okupljenih oko Jana Curille, dobro poznatog istražitelja važnih slučajeva u NAKA-i, koji se bavio ozbiljnim slučajevima korupcije i drugog kriminala tokom perioda prethodne vladavine SMER-a, slovačke socijal-demokratske stranke.

Kalavsky i Kucerka, koji se nalaze iza tih izmijenjenih tajnih snimaka, bivši su visokorangirani službenici NAKA-e, koji su postali upleteni u slučajeve korupcije i zloupotrebe položaja.

Kalavsky je prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora i trenutno čeka odluku apelacionog suda. Kucerka je već osuđen, te mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od deset i po godina za korupciju.

Ta dvojica istražitelja bili su ključni igrači na početku rata unutar slovačkih policijskih snaga, koji traje i danas.

Konaković potvrdio sigurnosne propuste pri dolasku ruskih diplomata: "Poslao sam pismo u Rusiju"

Konaković potvrdio sigurnosne propuste pri dolasku ruskih diplomata: "Poslao sam pismo u Rusiju"

Kalavskyjevi problemi počeli su u maju 2021., kada ga je Inspekcijski ured, odnosno jedinica za unutrašnje poslove pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, optužila za curenje informacija. On je bio na čelu operativaca NAKA-e, pa je, stoga, bio u posjedu informacija visokog nivoa u vezi s predstojećim policijskim akcijama, kao što su hapšenja i racije.

Prema optužnici i presudi prvostepenog suda, on je te informacije prodavao ljudima povezanim s kriminalnim podzemljem.

Nakon što je optužen, Kalavsky je postao doušnik policijske inspekcije i snimao je svoje kolege iz tima okupljenog oko Curille, koji su istraživali korupciju i druga krivična djela. Optužnica protiv njega je odbačena nekoliko sedmica kasnije od Ureda glavnog tužitelja, koji ni do danas nije odbacio optužbe protiv istražitelja NAKA-e, koje su zasnovane na Kalavskyjevim snimcima za koje stručnjaci tvrde da su manipulisani.

Stručnjak za sigurnost o ruskim diplomatima: Rusija intenzivira hibridne operacije protiv BiH

Stručnjak za sigurnost o ruskim diplomatima: Rusija intenzivira hibridne operacije protiv BiH

U septembru 2021. godine Kalavsky je ponovo optužen i to ovoga puta od svojih bivših kolega iz NAKA-e, koji su, prema snimcima, bili njegovi prijatelji do posljednjeg trenutka, te nisu htjeli povjerovati da on djeluje protivzakonito.

Međutim, Kalavsky nije sačekao ishod suđenja. U septembru 2021. pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, gdje i danas boravi.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije