Djevojka preminula na UKC-u Tuzla od posljedica svinjske gripe

S. H.
Djevojka preminula na UKC-u Tuzla od posljedica svinjske gripe
Arhiv / U UKC-u Tuzla hospitalizovano 18 osoba
Na Univerzitetskom-kliničkom centru u Tuzli od posljedica virusa H1N1, odnosno svinjske gripe, 19. februara preminula je 27-godišnjakinja iz Banovića.

Informaciju je za Radiosarajevo.ba potvrdila glasnovornica ove klinike Ersija Aščerić-Mujedinović.

Također, od posljedica obične gripe tipa A i B preminule su osobe iz Tuzle, Živinica, Kladnja te Kantona Sarajevo.

Pacijentica iz Banovića imala je i osnovno oboljenje pored smrtonosnog virusa.

"Nažalost, ovi preminuli ljudi bili su u komorbilitetu s nekom svojom osnovnom bolešću. Jedan pacijent je bolovao od karcinoma pluća, jedan je bio teži hronični dijabetičar, jedan je imao srčano popuštanje od kojeg se liječio duži niz godina i jedan je bio transplantirani pacijent koji je došao iz Sarajeva. Ono što ću još naglasiti je da su svi pacijenti s različitih općina", izjavio je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva u Tuzlanskom kantonu, današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, prenosi Anadolija.

Na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju nalazi se osam osoba, od kojih je kod četvero izolovan virus H1N1, dok je na Klinici za infektivne bolesti na ispitivanju 14 pacijenata. Na drugim klinikama u UKC-u Tuzla je još 15 pacijenata. 

Osnovni simptomi gripe, koja ih razlikuje od prehlada, navodi dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti u UKC-u Tuzla, jeste da bolest počne naglo, s visokom temperaturom i preko 40 stepeni, s izrazito jakom glavoboljom, te bolovima u nogama, rukama i cijelom tijelu. Poslije općih simptoma koji traju nekoliko dana mogu uslijediti bakterijske infekcije, upale pluća, sinusa, uha i drugih organa i to je lako prenosiva bolest, pa je važna higijena. Rizične grupe koje mogu imati teži oblik bolesti su starije osobe, djeca, trudnice i hronični bolesnici. 

"Ukoliko se jave bolovi u prsima, otežano disanje, ubrzano disanje, nedostajanje zraka, intenzivna i jaka glavobolja, intenzivno povraćanje, tada takvi bolesnici imaju znakove komplikacija i bilo bi dobro da se odmah jave ljekaru", poručio je dr. Ahmetagić. 

Suprotno od simptoma gripe je, navodi dr. Ahmetagić, prehlada, koja je praćena curenjem iz nosa, suženjem i peckanjem u grlu, konjuktivitisom i slično. 

Epidemiološka situacija na području TK, ističe dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK je nesigurna, ali nema porasta broja oboljelih u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine zabilježeno je 19.000 slučajeva, a do sada 18.400 pacijenata oboljelih od gripe i respiratornih obolesti. Nema potrebe za prekidom nastave i očekuje se da iduće sedmice dođe do pada broja oboljelih. 

S tim u vezi, dr. Mulić je navela da je poduzet niz preventivnih aktivnosti u smislu širenja gripe, te podsjetila da su posjete u UKC-u Tuzla reducirane prije dva mjeseca. 

"Mi smo već od početka novembra krenuli s distribucijom cjepiva i oko 5.600 doza je distribuirano i aplicirano, što je za razliku od prošle godine pozitivan pomak, gdje smo imali mali zaostatak vezano uz distribuciju i aplikaciju. Kompletne doze su utrošene, a s druge strane, dali smo jasno upustvo na terenu kako se ponašati u ovom segmentu s apsekta redukcije okupljanja na javnim mjestima", navela je dr. Mulić. 

Također, dr. Mulić je kazala da se sugeriše roditeljima da djecu koja imaju simptome prehlade zadrže u kući i ne šalju u obdaništa ili škole, te da se pacijenti sa simptomima prehlade ili gripe konsultuju prvo telefonom s ljekarima porodične medicine, a da odlazak u ambulantu odlože zbog širenja bolesti. Osim toga, preporučuje se često provjetravanje prostorija, pranje ruku i slično. 

Dva smrtna slučaja zabilježena su nedavno i u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije