Žrtve prepuštene same sebi: U Brčkom još uvijek ne postoji sigurna kuća

1
Fena
Žrtve prepuštene same sebi: U Brčkom još uvijek ne postoji sigurna kuća
DW / Brčko / Ilustracija

Policija Brčko distrikta od početka ove godine zaprimila je ukupno 14 prijava slučajeva nasilja u porodici, protiv 17 osoba, a prema dosadašnjoj statistici najčešći počinioci verbalnog i fizičkog nasilja su muškarci.

U Brčkom još uvijek ne postoji sigurna kuća namijenjena žrtvama nasilja u porodici.

Tokom 2022. godine Policija Brčko distrikta zaprimila je nešto veći broj prijava te je evidentirano ukupno 17 zahtjeva protiv 19 osoba, od čega je 16 muških i tri ženska izvršioca.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Protiv navedenih osoba Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH u 2022. godini podneseno je ukupno 17 zahtjeva, dok je u 2023. godini do sada podneseno ukupno 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog naloga.

"Policija bilježi tendenciju smanjenja krivičnih istraga kada je u pitanju nasilje u porodici i počinioci su pretežno muškarci. U 2021. godini bilo je ukupno 17 događaja od čega je 15 žrtava žene i dva muškarca, a od toga su ukupno 15 počinilaca muškarci, dok su dva počinioca žene. Za 2022. godinu zabilježeno je ukupno 16 događaja gdje je bilo 16 ženskih žrtava i četiri muške. U 2023. godini, do sada, je bilo svega šest događaja u kojima su šest žena žrtve, a isto toliko je muških počinioca", rekla je Hukičević.

Edina Osmić Šadić psihoterapeut pod supervizijom kaže da je najveći razlog pojave nasilja u porodici, slabo imovinsko stanje te istakla je da je društvo u BiH još uvijek tolerantno na slučajeve nasilja, što je rezultat malog broja prijava nasilničkog ponašanja.

"Prema podacima Agencije za statistiku u BiH trenutno su 42 osobe koje su trpile psihičko nasilje, 25 posto trpilo je fizičko nasilje i šest posto trpilo je seksualno nasilje, dok su 72 posto izvršioci nasilja sadašnji ili bivši partneri žrtava", dodala je Šadić.

Marija Tomić, dugogodišnja aktivistica iz Brčkog nedavno je osnovala web stranicu „Ne BiH nasilje“ čiji je cilj prikupljanje podataka o nasilju i davanje savjetodavne podrške žrtvama nasilja.

"Mi kao građani imamo dužnost da ako postanemo svjesni nasilja da ga odmah prijavimo kako bi spriječili neželjene posljedice i veoma je bitno da građani znaju da osim fizičkog nasilja postoje i mnoge tehnike koje nasilnici koriste kako bi tlačili svoje žrtve", dodala je Tomić.

Borba protiv nasilja u porodici traži temeljne i dugoročne promjene i potrebno je po uočavanju svake vrste nasilja odmah reagovati te osuditi počinioce kako bi se ova neprihvatljiva pojava u društvu u konačnici smanjila ili u potpunosti neutralizirala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije