Zloglasni general MacKenzie: Optužbe bh. dijaspore u Kanadi su sumanute

Radiosarajevo.ba
Zloglasni general MacKenzie: Optužbe bh. dijaspore u Kanadi su sumanute
Wikipedia / Lewis MacKenzie

Kanadski general Lewis MacKenzie jedan je od predstavnika tzv. međunarodne zajednice koji nije ostao u lijepom sjećanju žrtvama agresije na BiH.

Nekadašnji komandant sektora Sarajevo Unprofora u BiH smatran je "srpskim igračem", no general MacKenzie je u razgovoru za beogradsku Politiku rekao da "ima prijatelje svih nacionalnosti iz BiH", ali da "istina uvek predstavlja problem onima koji imaju drugo mišljenje".

Koja je to MacKenziejeva "istina"? Visoki oficir, nekadašnji zamjenik premijera Kanade, smatra da u Srebrenici nije počinjen genocid već "ratni zločin", da je oslobađanje Nasera Orića "sramotno", a bombardovanje Srbije 1999. godine "velika greška", kao i priznavanje nezavisnosti Kosova.

General MacKenzie je nakon misije u Sarajevu 1993. godine, sa 35 godina vojničkog iskustva, podnio ostavku i prešao nakratko u politiku. Uskoro stiže na 64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, gdje će biti promovirano srpsko izdanje njegove knjige "Mirotvorac: Put u Sarajevo", koja je napisana pre 27 godina.

"U dugoj vojničkoj karijeri najteže mi je bilo u Sarajevu, BiH, jer su se svi ostali sukobi odvijali između nacionalnih snaga koje su imale svoje predstavnike u sjedištu UN-a u New Yorku. U BiH smo morali da se bavimo jednom zemljom s dvije sukobljene frakcije, bosanski Srbi, s jedne, i bosanski Hrvati i Bošnjaci, s druge. Kao rezultat toga, pregovori su bili izuzetno teški", rekao je MacKenzie za Politiku.

Dodaje da je pisao članke o Srebrenici u kojima je osporio nalaz da je počinjen genocid, umjesto čega, poput mnogih u Srbiji, koristi izraz "ratni zločin".

Na pitanje kako komentira burne reakcije bošnjačke dijaspore u Kanadi na njegov "lik i djelo", MacKenzie kaže da mu je savjest čista.

"Službovao sam od marta zaključno s junom 1992. godine, kada je rukovodstvo BiH zatražilo da budem smijenjen. Očekivali su da ću se slagati s njima po svim pitanjima, s obzirom na to da je BiH tada bila novoizabrana članica UN-a. Kako je moj mandat podrazumijevao da budem nepristrastan i objektivan, bili su veoma uznemireni mojim komentarima na pojedine probleme. Optužbe koje dolaze od jednog dijela samoproklamovanog rukovodstva dijaspore BiH u Kanadi su sumanute uključujući silovanja i ubistva, da niko normalan u to ne može da povjeruje. Moram da dodam da je ovdje riječ o malom broju i zadovoljstvo mi je da imam prijatelje na svim stranama koje su bile u sukobu, a koji sada srećno žive u mojoj zemlji", rekao je general Lewis MacKenzie za Politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije