Zlatko Lagumdžija: Dobijanje kandidatskog statusa velika šansa za Bosnu i Hercegovinu

3
Fena
Zlatko Lagumdžija: Dobijanje kandidatskog statusa velika šansa za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Radiosarajevo.ba / Zlatko Lagumdžija

Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji (EU) je velika šansa za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je u izjavi za Fenu bivši predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Pritom, ističe kako "moramo biti svjesni kako je do toga došlo, odnosno činjenice da to nije rezultat naših sposobnosti, lobiranja, ili nekih unutrašnjih snaga“.

"To je, prije svega, rezultat geopolitičkih odnosa koji su EU stavili u poziciju da konstatuje, nakon toliko vremena, da je proširenje na zapadni Balkan i uopšte politika proširenja geostrateški interes EU, njene sigurnosti i budućnosti u miru", precizira Lagumdžija.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio česttike građanima BiH: "Ovo je jedinstvena prilika"

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio česttike građanima BiH: "Ovo je jedinstvena prilika"

Naglasio je, istovremeno, kako Bosna i Hercegovina dobijanjem kandidatskog statusa postaje zemlja sigurna za ulaganja, odnosno zemlja kojoj se priznaje sposobnost boljeg privlačenja stranih investicija.

"To je nešto što sada moramo iskoristiti i najvažnije je da kandidatski status kao i NATO privlači investitore", istaknuo je Lagumdžija, potcrtavajući kako je taj status, istovremeno, i poruka da je zemlja bliža članstvu u EU.

Podsjetio je kako izvještaj, koji se odnosi na kandidatski status, zapravo, govori o zapadnom Balkanu u cijelini.

"Trećina tog izvještaja je posvećena, praktično, regiji kao takvoj, a onda na nekih 15-ak stranica posvećen je zemljama – Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje već imaju kandidatski status. Na kraju tog izvještaja - Kosovo i Bosna i Hercegovina se posmatraju u procesu ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i u tom svijetlu se BiH daje kandidatski status", pojašnjava Lagumdžija.

Mišljenja je kako kandidatski status treba iskoristiti za nove regionalne inicijative koje će poteći iz BiH, tim prije što se o njima govori i u samom izvještaju.

U osvrtu na hronologiju i dinamiku dešavanja u tom kontekstu, Lagumdžija podsjeća da je i nadalje aktuelno 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije (EK), te da su oni ponovno potcrtani, a da je u posljednje četiri godine u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojeno svega 20-ak zakona, dok je nekih 44 odbijeno.

"Od tih 20 zakona koji su usvojeni, praktično, samo četiri su iz 14 prioriteta koje je EU ranije zadala. Dakle ogroman posao je pred nama i mislim da je dobro da se sve ovo sada dešava. Tu se tačno vidi nešto što nam može poslužiti kao putokaz za nove reforme i 'domaći zadatak' vlastima koje se upravo sada formiraju", navodi Lagumdžija.

On smatra da je veoma važno da, ko god da formira vlast, da je formira na programu koji će imati izvještaj EK kao vlastiti, integrirani program novih koalicija i na državnom i entitetskom nivou, te harmonizirano s kantonima koji, također, imaju svoju ulogu u tome.

Kako nadalje navodi, pritom treba imati u vidu da, prema posljednjem istraživanju, više od 77 posto građana BiH podržava članstvo u EU, a što svjedoči o postojanju svijesti kod građana da je to naša velika šansa.

Lagumdžija napominje kako je BiH danas dobila šansu, te da je u tom pogledu bitno shvatiti da nema otvaranja pregovora dok se ne realiziraju obaveze sadržane u spomenutih 14 prioriteta, a koji bi, također, trebali biti dio novih koalicionih sporazuma u BiH.

Poručio je kako Bosna i Hercegovina ne smije propustiti veliku šansu koju dodjela kandidatskog statusa za članstvo u EU podrazumjeva, te da to, prije svega, treba biti poticaj za provedbu neophodnih reformi od kojih će građani vidjeti konkretnu korist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije