Zbog neplaćene kazne za saobraćajni prekršaj mogli biste završiti u zatvoru

S. H.
Zbog neplaćene kazne za saobraćajni prekršaj mogli biste završiti u zatvoru
Ukoliko ne platite kaznu za saobraćajni prekršaj koji ste napravili u roku koji su vam postavili iz MUP-a kantona kojem pripadate, mogli biste završiti iza rešetaka.

Naime, prema Zakonu o prekršajima FBiH kažnjenik koji u roku ne plati u potpunosti ili djelimično novčanu kaznu koja mu je određena rješenjem o prekršaju ili prekršajnim nalogom bit će prinuđen na plaćanje određivanjem lišenja slobode ako sud smatra da je to jedini razuman i efikasan način koji će primorati kažnjenika da plati iznos na koji je obavezan.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prekršajnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu dostavlja Prijedlog za određivanje mjere lišenja slobode, a na osnovu Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS-a.
 
Izvršne sankcije provodi nadležni sud, potvrdili su nam iz MUP-a KS-a.

Redakciji našeg portala javilo se nekoliko čitaoca kojima je na kućnu adresu stiglo rješenja za određivanje pritvora zbog neplaćenih kazni od 50 KM ili niže.

26905872_10214634611554379_1495605970_o.png - undefined

Naime, Zakon navodi da se o lišenju slobode zbog neplaćanja sud odlučuje rješenjem koje se protiv kažnjenog može donijeti samo jedanput za odnosni prekršaj. Ovo lišenje slobode može biti odrediti sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog mjerodavnog tijela ili Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. Sud će izvijestiti podnosioca prijedloga o svojoj odluci i o izvršenju lišenja slobode.

Sud može odrediti lišenje slobode do 15 dana. Vrijeme za koje je kažnjeni lišen slobode neće utjecati na plaćanje iznosa koji duguje. Kažnjeni će biti odmah oslobođen nakon plaćanja punog iznosa novčane kazne.

Lišenje slobode po odredbama ovog članka ne može biti određeno kažnjenom koji može dokazati da nije u mogućnosti platiti novčanu kaznu.

Protiv rješenja o lišenju slobode kažnjeni može uložiti žalbu drugostepenom sudu u roku od osam dana od prijema rješenja o lišenju slobode. 

Prvostepeni sud je dužan žalbu dostaviti drugostepenom sudu u roku od tri dana od
dana prijema žalbe. Drugostepeni sud mora donijeti odluku po žalbi u roku od 15 dana
od prijema spisa. Žalba odlaže izvršenje.

Prije početka izvršenja rješenja o hapšenju, kažnjeni može sudu predložiti da obavlja poslove za opće dobro ili poslove za dobro lokalne zajednice, kao zamjenu za plaćanje novčane kazne.

Sud će voditi listu takvih poslova u saradnji s mjerodavnim kompetentnim tijelima vlasti. Prigodom odlučivanja o prijedlogu, sud će razmotriti sve okolnosti slučaja, kao i finansijske uslove i mogućnost kažnjenog da plati novčanu kaznu.

Ukoliko sud usvoji prijedlog izdat će nalog za obustavu izvršenja lišenja slobode za vrijeme dok ne protekne rok za obavljanje takvog posla.

Ukoliko kažnjeni obavi predviđeni posao, lišenje slobode se neće izvršiti i novčana
kazna će se brisati iz registra novčanih kazni, i neće biti naplaćena. Ukoliko kažnjeni
uopće ne obavi predviđeni posao, rješenje o lišenju slobode će biti izvršeno, a ako ga
obavi samo djelomično, sud će cijeniti je li svrsishodno izvršiti rješenje o lišenju slobode
i o tomu donijeti odgovarajući nalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije