Presretači na bh. cestama ne štede nikog i "ganjaju" vozače koji prebrzo voze

S. H.
Presretači na bh. cestama ne štede nikog i "ganjaju" vozače koji prebrzo voze
YouTube / Prtscr
Problem nesavjesnih vozača na bh. cestama mogli bi efikasno riješavati presretači, odnosno civilna vozila koja posjeduju posebne uređaje za mjerenje brzine vožnje.

Kada vozač prekorači dozvoljenu brzinu vožnje, ne poštuje svjetlosnu signalizaciju ili napravi neki drugi teži prekršaj na cesti, na automobilu zasvjetli natpis Pratite nas! nakon čega policijski službenici pišu kazneni prekršaj vozaču.

Iako su presretači izuzetno korisni za vozače koji čine saobraćajne prekršaje, nisu sve policijske institucije u BiH u mogućnosti da priušte ova vozila.

Pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo sačine na dnevnoj bazi blizu 20 prekršaja s posebnim akcentom na prekoračenje brzine, nepoštivanje signalizacije i drugih, potvrdili su za Radiosarajevo.ba u MUP-u KS-a.

Do sada najveća zabilježena brzina među "trkačima" je 153 kilometara na sat koju su presretači zabilježili kod vozača motocikla na sarajevskim ulicama.

Uprava policije MUP-a KS-a ima dovoljan broj presretača i motornih vozila u kojima se nalaze ovi uređaji sa kojim su pokrivene sve općine u sarajevskom kantonu, te često patroliraju cestama, hvataju i sankcioniraju vozače. 

Rijetko kada prate vozača, a da ga ne zaustave, potvrdili su nam iz MUP-a.

I u MUP-u ZDK-a sve policijske stanice koriste presretače na najfrekventnijim saobraćajnicama, potvrdila nam je glasnogovornica Aldina Ahmić.

U MUP-u HNK-a posjeduju dva civilna vozila, tzv. presretača koji koordiniraju na magistralnom putu M-17 od Bradine do Neuma na kojoj se najčešće brzo vozi i krše saobraćajni propisi, potvrdio nam je glasnogovornik Ljudevit Marić.

Prtscr - undefined
Presretači imaju kvalitetnu sliku na kojoj se jasno vidi zadnji dio automobila i registarska oznaka.

MUP Brčko Distrikta također posjeduje jedno civilno vozilo u kojem su postavljene kamere, potvrdio nam je glasnogovornik Halid Emkić, a posjeduje i nekoliko vozila u kojima su kamere koje provjeravaju rad policijskih službenika.

Iako ima potrebe za nabavljanjem novih presretača kako bi se doprinijelo većoj sigurnosti u Distriktu, o nabavci novih još uvijek se ne govori u ovoj instituciji.

MUP-ovi Srednjobosanskog, Tuzlanskog, kao ni u Republici Srpskoj trenutno nemaju presretača i nije poznato da li će ih nabavljati kako bi pokušali stati u kraj nesavjesnim vozačima na cestama na kojima se svakodnevno dešava veliki broj saobraćajnih nesreća, često i sa smrtnim posljedicama.

Najčešći razlog za nemogućnost nabavke presretača su finansijske poteškoće s obzirom na to da su vozila i oprema koja se u njih ugrađuje poprilično skupa.

Ipak, presretači bi efikasno mogli riješiti problem jurnjave na cestama jer je njihov primarni cilj preventiva i psihološki efekt putem kojeg bi se trebao smanjiti broj prekršilaca i uvesti red na autoputeve i magistralne puteve. Lovom na divljake smanjio poboljšala bi se saobračajna kultura i smanjio broj onih koji misle da su "vladari ceste". 

Presretače koriste i mnoge zapadne zemlje, ali i zemlje regije kako bi uspješno riješile problem jurcanja koji je najčešći uzročnik saobraćajnih nesreća u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije