Završena sjednica Vlade FBiH: Ekonomske politike i nova zaduženja

Radiosarajevo.ba
Završena sjednica Vlade FBiH: Ekonomske politike i nova zaduženja
Foto: Vlada FBiH / Završena sjednica

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o vijeću zaposlenika.

U član 24. dodana su dva nova stava koja se odnose na rokove. Kako je precizirano, izuzetno, za vrijeme proglašenja stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u FBiH kojeg su proglasile nadležne institucije, poslodavac nije obavezan da primjenjuje rok od 30 dana u kojem je Vijeću uposlenika dužan radi konsultacija dostaviti odluke značajne za prava i interese uposlenika.

Također je, sa sedam na pet dana, za vrijeme proglašenja stanja prirodne i druge nesreće i vrijeme vanrednog stanja, Vijeću zaposlenika skraćen rok za izjašnjavanje.

Ekonomska politika

Usvojene su Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Glavna karakteristika fiskalne politike FBiH u ovom razdoblju prvenstveno se ogleda u provedbi mjera oporavka ekonomije nakon pandemije virusa COVID-19 i nastavku prethodno poduzetih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, stvaranju povoljnijeg i stabilnijeg poslovnog okruženja, povećanju priliva domaćih i inozemnih investicija, a s ciljem poticaja ekonomskog rasta, povećanja fiskalnog prostora i, u konačnici, pružanja podrške dugoročnoj makroekonomskoj stabilnosti zemlje. Kao i ranijih godina, svi reformski procesi u ovoj oblasti prvenstveno su fokusirani na približavanje standardima Europske unije.

Na današnjoj sjednici je usvojena Ekonomska politika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 2020.-2022. godina. Usvajanje ovog dokumenta je obveza na temelju Zakona o proračunu FBiH.

Ekonomska politika za razdoblje 2020.-2022. rađena je u 2019. godini, u kojoj je zabilježen rast ekonomije Federacije BiH iznad prosjeka Europske unije.

Mjere za turizam

Upoznati su sa informacijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma o stanju u turističko-ugostiteljskom sektoru u Federaciji BiH, te prihvatila niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica nastalih širenjem koronavirusa.

Mjere, između ostalog, predviđaju prolongiranje dospjelih postupaka ponovne kategorizacije (rekategorizacija) smještajnih objekata iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma po službenoj dužnosti sve do 1.januara 2021. godine.

Prema službenim podacima Odsjeka za ugostiteljstvo za 2020. godinu, za rekategorizaciju su dospjela 23 objekta, a ukupan iznos takse za dospjele rekategorizacije iznosi 34.500 KM. Svrha ove mjere je da se obaveze hotelijera za plaćanje takse prolongiraju na 2021. godinu.

Ostale mjere uključuju nastavak saradnje s međunarodnim institucijama i organizacijama s ciljem unaprjeđenja turističko-ugostiteljskog sektora, praćenje smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske turističke organizacije i Evropske komisije, te informisanje turističko-¬ugostiteljskog sektora o njima.

Također, predviđena je i intezivnija saradnja sa onima koji se bave promocijom bosanskohercegovačke turističke ponude s ciljem regionalne promocije domaćeg turizma.

Transferi za boračku populaciju

Doneseno je više odluka o usvajanju programa utroška i kriterija raspodjele sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prvom odlukom odobreno je 390.000 KM, od čega 273.000 KM Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije i 117.000 KM Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima ove populacije. Sredstva iz ove odluke će biti korištena za pružanje pravne pomoći optuženim ili osumnjičenim braniocima pred nadležnim sudovima, kako bi dokazali svoju nevinost.

Druga odluka se odnosi na sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja, uređena mezarja i grobalja sa 50.000 KM, od čega 40.000 KM za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja, uređenje mezarja i grobalja i 10.000 KM kao interventna sredstva.

Odobreno je 150.000 KM za obilježavanje značajnih datuma, od čega je 110.000 KM za sufinansiranje manifestacija obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata i 40.000 KM kao interventna sredstva. Sredstva iz ove dvije odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će biti izvršena jednokratno u visini odobrenog iznosa.

Četvrtom odlukom odobreno je 360.000 KM neprofitnim organizacijama - udrugama proisteklim iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, i to 280.000 KM za sufinansiranje programa rada udruženja/saveza registrovanih na federalnom ili nivou BiH, a 80.000 KM kao interventna sredstva. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će biti izvršena kvartalno.

Peta odluka se odnosi na dodjelu sredstava Savezu logoraša BiH u iznosu od 80.000 KM, Hrvatskoj udurzi logoraša Domovinskog rata u BiH 40.000 KM i za sufinasiranje istraživačko-dokumentacionih aktivnosti i zaštite žrtava i svjedoka genocida 60.000 KM. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu pojedinačnih odluka o dodjeli sredstava koje će donijeti federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Nova zaduženja

Federalna vlada je, današnjom Odlukom, odobrila zaduženje Federacije BiH putem emisije trezorskih zapisa FBiH, a s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH. Iznos emisije je do 50.000.000 KM, a riječ je o 5.000 trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 364 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije