Zahiragić odgovorio na Čavarine prijetnje: "Koristite ih kao argument za stavljanje Bošnjaka u geto"

7
Radiosarajevo.ba
Zahiragić odgovorio na Čavarine prijetnje: "Koristite ih kao argument za stavljanje Bošnjaka u geto"
FOTO: Facebook / Haris Zahiragić

Delegat SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić osvrnuo se na komentar predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinka Čavare koji se odnosi na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević.

Čavara je kazao da presuda iz Strazbura može izazvati nemir u BiH. 

"Marinko Čavara ponovo prijeti. Očito ohrabren rezultatima ranijih prijetnji "nemirima na jugu", a koje su rezultirale snažnom podrškom dijela međunarodne zajednice za dublje podjele u našem društvu, stavljanjem većine pod kontrolu manjine i u konačnici nametanjem demokratski neprihvatljivih ustavnih amandmana u izbornoj noći.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Ovaj put, referišući se na posljednju presudu Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Kovačevića, Čavara kaže 'da bi svako narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo izazvati nemir u BiH'", kazao je Zahiragić.

Podsjetio je da Daytonski mirovni sporazum, tačnije Aneks 4. istog, to jeste Ustav Bosne i Hercegovine u članu II propisuje:

"Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima".

Sejdić: 'Bojim se da presuda nikada neće biti provedena dok su na vlasti Dodik i Čović'

Sejdić: 'Bojim se da presuda nikada neće biti provedena dok su na vlasti Dodik i Čović'

Dakle, Europska konvencija o ljudskim pravima je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a koja ima direktnu i prioritetnu primjenu u Bosni i Hercegovini, ističe Zahiragić.

"Europski sud za ljudska prava je zaštitnik prava propisanih Konvencijom i njegove presude su u tom smislu obvezujuće za Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, gospodine Čavara, implementacija ove, kao i ostalih presuda Europskog suda za ljudska prava, upravo je Daytonska i ustavna obaveza Bosne i Hercegovine!

Kada su vaše uporne prijetnje nemirima u pitanju, one nas ni najmanje ne plaše, to neka znate i vi i vaši sponzori iz međunarodne zajednice koji ih koriste kao argument za sukcesivno stavljanje Bošnjaka u geto", navodi delegat SDA.

Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'

Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'

Osvrnuo se i na komentar premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

"Žalosna je i tužna banalizacija presude od strane Nermina Nikšića i režimskih medija koji podržavaju ovu nametnutu vlast, kao i šutnja Elmedina Konakovića i Edina Forte. Odmah su je krenuli umanjivati i govoriti kako je neprovodiva, dajući svoj doprinos borbi protiv kreiranja ispravnog narativa!

Iako žalosna i tužna, ona me ne čudi, jer to su ljudi koji su opravdavali nametanje amandmana na Ustav u izbornoj noći, a onda i jednokratnu suspenziju ustavne pozicije bošnjačkog naroda.
Ova presuda može biti historijska i dolazi u pravo vrijeme, kada je pod mentorstvom iz dijela međunarodne zajednice spomenuta "Trojka" upravo, daleko od očiju javnosti, krenula u pregovore oko Izbornog zakona, sa ciljem da nakon entiteta FBiH i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine isporuči Zagrebu, a da entitet Rs naravno ostane pod potpunom kontrolom Beograda.

Govorili ste da ste novi, bolji pregovarači, a do sada ste na svakom testu jeftino pali, evo vam šanse da podignite glavu i ispravite kičmu - ukoliko je uopšte imate!", poručio je Zahiragić strankama Trojke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije