Zahiragić odgovorio na Čavarine prijetnje: "Koristite ih kao argument za stavljanje Bošnjaka u geto"

7
Radiosarajevo.ba
Zahiragić odgovorio na Čavarine prijetnje: "Koristite ih kao argument za stavljanje Bošnjaka u geto"
FOTO: Facebook / Haris Zahiragić

Delegat SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić osvrnuo se na komentar predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinka Čavare koji se odnosi na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević.

Čavara je kazao da presuda iz Strazbura može izazvati nemir u BiH. 

"Marinko Čavara ponovo prijeti. Očito ohrabren rezultatima ranijih prijetnji "nemirima na jugu", a koje su rezultirale snažnom podrškom dijela međunarodne zajednice za dublje podjele u našem društvu, stavljanjem većine pod kontrolu manjine i u konačnici nametanjem demokratski neprihvatljivih ustavnih amandmana u izbornoj noći.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Ovaj put, referišući se na posljednju presudu Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Kovačevića, Čavara kaže 'da bi svako narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo izazvati nemir u BiH'", kazao je Zahiragić.

Podsjetio je da Daytonski mirovni sporazum, tačnije Aneks 4. istog, to jeste Ustav Bosne i Hercegovine u članu II propisuje:

"Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima".

Sejdić: 'Bojim se da presuda nikada neće biti provedena dok su na vlasti Dodik i Čović'

Sejdić: 'Bojim se da presuda nikada neće biti provedena dok su na vlasti Dodik i Čović'

Dakle, Europska konvencija o ljudskim pravima je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a koja ima direktnu i prioritetnu primjenu u Bosni i Hercegovini, ističe Zahiragić.

"Europski sud za ljudska prava je zaštitnik prava propisanih Konvencijom i njegove presude su u tom smislu obvezujuće za Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, gospodine Čavara, implementacija ove, kao i ostalih presuda Europskog suda za ljudska prava, upravo je Daytonska i ustavna obaveza Bosne i Hercegovine!

Kada su vaše uporne prijetnje nemirima u pitanju, one nas ni najmanje ne plaše, to neka znate i vi i vaši sponzori iz međunarodne zajednice koji ih koriste kao argument za sukcesivno stavljanje Bošnjaka u geto", navodi delegat SDA.

Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'

Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'

Osvrnuo se i na komentar premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

"Žalosna je i tužna banalizacija presude od strane Nermina Nikšića i režimskih medija koji podržavaju ovu nametnutu vlast, kao i šutnja Elmedina Konakovića i Edina Forte. Odmah su je krenuli umanjivati i govoriti kako je neprovodiva, dajući svoj doprinos borbi protiv kreiranja ispravnog narativa!

Iako žalosna i tužna, ona me ne čudi, jer to su ljudi koji su opravdavali nametanje amandmana na Ustav u izbornoj noći, a onda i jednokratnu suspenziju ustavne pozicije bošnjačkog naroda.
Ova presuda može biti historijska i dolazi u pravo vrijeme, kada je pod mentorstvom iz dijela međunarodne zajednice spomenuta "Trojka" upravo, daleko od očiju javnosti, krenula u pregovore oko Izbornog zakona, sa ciljem da nakon entiteta FBiH i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine isporuči Zagrebu, a da entitet Rs naravno ostane pod potpunom kontrolom Beograda.

Govorili ste da ste novi, bolji pregovarači, a do sada ste na svakom testu jeftino pali, evo vam šanse da podignite glavu i ispravite kičmu - ukoliko je uopšte imate!", poručio je Zahiragić strankama Trojke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije