Wigemark: Možemo samo pognuti glavu što smo dopustili da se Srebrenica dogodi

Radiosarajevo.ba
Wigemark: Možemo samo pognuti glavu što smo dopustili da se Srebrenica dogodi
Foto: AA / Lars Gunnar Wigemark

Intoniranjem državne himne danas je u Memorijalnom centru Potočari počela komemoracija u znak odavanja počasti nevinim žrtvama genocida u Srebrenici ubijenih jula 1995. godine.

Uz himnu, Fatihu i minutu šutnje počela komemoracija u Potočarima 

Među onima koji su se obratili brojnim prisutnima u Fabrici akumulatora gdje se održava komemoracija je i šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

"Moja majka je umrla prije tri mjeseca, tiho, od starosti, pošteđena boli jedne majke koja bi svjedočila preuranjenoj smrti njenog djeteta. Dvadeset četiri godine majke Srebrenice žive sa ovim činom ubijanja njihove djece u brutalnom činu. Majke žive s tim 24 godine, toliko pitanja ostaje i dalje neizrečeno. Naše misli su danas sa njima, ali i sa preživjelima, onih koji su zaboravljeni, likvidirani, koji su vjerovali da je Srebrenica zaštićena zona", rekao je Wigemark navodeći kako je Srebrenica bolna rana koja se otvara svaki put kada se negira genocid.

"Negiranje genocida se kosi sa europskim vrijednostima. To nisu moje riječi, već je to mišljenje Evropske komisije koja smatra da je obaveza da se nikada ne ponovi ovakvo mračno područje", rekao je Wigemark navodeći kako možemo samo pognuti glavu zbog toga što smo dopustili da se ovo dogodi na evropskom tlu.

Kao predstavnik EU pozvao je da se prevaziđe naslijeđe rata, da se prestane negirati genocid i da se poštuju temeljna ljudska prava. 

"Bilo šta što je u suprotnosti s tim je neprihvatljivo", rekao je Wigemark.

Hamdija Fejzić: Komšije, molimo vas, pomozite nam da nađemo ubijene

Nedžad Avdić: Nisu nas pitali za imena, imali smo samo pravo da budemo ubijeni

Carmel Agius: Poricanje je završna faza genocida i to ima svoj cilj

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 33 žrtve genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u "dolini bijelih nišana" u Potočarima. 

Čedo Jovanović u Potočarima: Civilizacijska je obaveza danas pognuti glavu

Od 12.15 krenut će polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. U 12 će u Musali početi učenje Kur'ana, a u 13:05 sati začut će se ezan, nakon čega će se klanjati podne i ikindija namaz. Dvadeset minuta kasnije počet će dženaza-namaz koji će predvoditi reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Posljednje javljanje Nine Ćatića iz Srebrenice: Pomozite, grad se pretvara u klaonicu

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. 

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije