Vjekoslav Mandić: Samo u Sarajevu je put pacijenta problem

Radiosarajevo.ba
Vjekoslav Mandić: Samo u Sarajevu je put pacijenta problem
Foto: Anadolija / Vjekoslav Mandić

Federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić kazao je kako "samo u Sarajevu postoji problem famoznog puta pacijenta kojeg nema u zakonu i ne mogu se dogovoriti šta je čija nadležnost dok u drugim kantonima nemaju taj problem".

Još uvijek rade na modelima za način odvijanja nastave u septembru, a posljednju riječ o tome da li će nastava biti online dat će kantoni.

On je za N1 podsjetio kako su "na početku dobijali sve pohvale od Svjetske zdravstvene organizacije, ali da je nakon ukidanja stanja nesreće narod shvatio da je virus otišao i počeo se ponašati komotno".

"Ponašamo se slobodno, družimo se, žalimo se što ne rade noćni klubovi i očekivano je da se virus proširi. Situacija je zabrinjavajuća, ali pod kontrolom", naglasio je.

Na pitanje zbog čega javnost dobija podatke o korona testovima stare po nekoliko dana, kazao je kako je problem što u laboratorije stiže veći broj uzoraka, a da su ljudi koji rade na tome preumorni jer epidemija dugo traje. Ponovio je kako su dali inicijativu da se u procesu testiranja angažuju i privatne klinike i da su nabavljeni PCR uređaji za to.

"Nadam seda do španskog scenarija nećemo doći, ali moramo biti u pripravnosti. Za takav scenarij niko nema dovoljan broj specijalista. Kantonalni zavodi za javno zdravstvo trebaju planirati broj specijalista u svojim kantonima, oni šalju zahtjeve za specijalizacije", rekao je Mandić.

Govoreći o izolatoriju u Studentskom domu Bjelave, kazao je kako će u njemu biti samo pacijenti koji imaju pozitivan test na COVID-19, ali nemaju mogućnost da se izoliraju i borave u svojoj kući: "Oni trebaju imati tu medicinsku njegu, ali imaju lakšu kliničku sliku ili su asimptomatski. Tražili smo povećanje kapaciteta u svim bolnicama za prihvat pacijenata, sve su bolnice trebale napraviti krizni plan, nas nisu obavijestili da jesu. Predviđali smo mjere ako dođemo u najgoru situaciju, sve zdravstvene ustanove se moraju ponašati po našoj naredbi."

Kada je riječ o početku školske godine, kazao je kako je uvijek rade na modelima organizovanja nastave te da razumiju roditelje koji brinu za zdravlje njihove djece, ali i da su svjesni da djeca do 10 godina vrlo teško mogu pratiti online nastavu. Posljednja riječ je na kantonima koji će odlučiti kako će se odvijati nastava, rekao je Mandić.

Na kraju je poručio kako nije zadovoljan s inspekcijskim nadzorom: "Treba pojačati mjere i sami sebe trebamo kontrolirati jer ako volimo sebe onda trebamo nositi maske i držati distancu kako se ne bi zarazili."

Komplet intervju čitajte na N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije