Više od dvadest godina čekamo najobičniju formalnost

Radiosarajevo.ba
Više od dvadest godina čekamo najobičniju formalnost
Foto: Akta.ba / Neum

Pomorsko društvo u Bosni i Hercegovini podsjetilo je u saopćenju za javnost da je osnovano s ciljem postizanja punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te ostvarenje njenih medunarodnih prava mora.

Naravno, kako objašnjavaju, jasno je da to nije moguće postići bez punog angažmana nadležnih institucija BiH, posebno na primjeni i ostvarenju prava, koja BiH ima na osnovu Konvencije UN o pravu mora.

"Nažalost, osim što je BiH postala strankom Konvencije, notifikacijom o sukcesiji 12. januara 1994. godine, nadležne institucije BiH nisu uradile ništa više. Kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te međunarodnih prava mora BiH od strane Republike Hrvatske su očigledna i dio su njenog zvaničnog zakonodavstva", saopćeno je.  

Kako dodaju, nebriga o ovim važnim državnim i društveno-političkim pitanjima pokazuje i činjenica da državne institucije (Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih/inozemnih poslova BiH) nisu već više od dvadest godina uradile jednu najobičniju formalnost vezano za član 287. Konvencije, a koji se odnosi na izbor načina rješavanja eventualnih medunarodnih sporova nastalih u vezi tumačenja i/ili primjene Konvencije.

Na tu proceduralnu obavezu, objašnjavaju dalje iz Pomorskog društva BiH, Predsjedništvu BiH 16.8.2019. godine su uputili inicijativu kao podsjetnik da se obavi ta formalnost iz pomenutog člana Konvencije. Do danas nije poznato da su nadležne institucije realizirale ovu obavezujuću formalnost.

Zbog toga, članovi Pomorsko društvo u BiH pitaju:

  • Zar nije važno da BiH ima svoj dio Jadranskog mora, pa i prava mora kao što ima svaka obalna država na svijetu?
  • Zar zaista političarima u BiH nije važan suverenitet i teritorijalni integritet BiH na Jadranskom moru?
  • Zar su političari u BiH već prihvatili da neko svojim zakonodavstvom mračnih ideja proglasi svoj državni suverenitet na više od 14 km² morske površine i 24 km obale kopna BiH, te oduzme sva prava mora koja pripadaju BiH?
  • Zar nakon svega građanima BiH treba da se zasljepljuju oči lažnom floskulom o dobrosusjedskim odnosima?
  • Konačno, zar je tolerancija postala kukavičluk kod BH političara, pa je izostao otvoren i jasan razgovor i borba za državu BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, te značajne interese građana BiH?

Napominju da su  Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH nedavno dali zvanično mišljenje o nadležnosti Predsjedništva BiH po pitanjima zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u vezi ulaska vojne jedinice za dezinfekciju iz Rusije. Javnost je, kako kažu, to mišljenje uvažilo, te pozdravilo dostojanstvene i državničke izjave članova Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije