Vijeće ministara: Napad na novinare mogao bi biti posebno krivično djelo

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Napad na novinare mogao bi biti posebno krivično djelo
/ Vijeće ministara BiH
Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, u cilju harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma proveden je u skladu s preporukama Radne grupe za finansijsko djelovanje.

To je konstatovano na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH poziva sve nadležne institucije i druga tijela da aktivno i kontinuirano nastave aktivnosti na provedbi donesenih propisa iz FATF Akcionog plana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će odmah otpočeti diplomatske aktivnosti i promovirati ostvarene rezultate u provedbi Akcionog plana radi provođenja procedure uklanjanja (delistiranja) Bosne i Hercegovine sa „FATF sive liste“.

Prema informaciji Ministarstva sigurnosti, Akcioni plan koji je donijelo Vijeće ministara BiH, u protekle dvije godine provodilo je 14 institucija i agencija s državnog i entitetskog nivoa, ali je u provođenju aktivnosti učestvovao znatno veći broj izvršilaca u skladu s ustavnim uređenjem. U cilju usklađivanja s preporukama FATF-a, nadležne institucije u Bosni i Hercegovini donijele su 19 propisa u oblastima pranja novca, osiguranja, vrijednosnih papira, finansiranja terorizma, provođenja odgovarajućih rezolucija UN-a, uređenja neprofitnog sektora te prekogranične kontrole valuta.

Sporazum o saradnji VMBiH i NVO 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini kojim se praktično potvrđuje posvećenost izgradnji prosperitetnog, pravičnog, otvorenog, pluralnog i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde BiH će objaviti ovaj sporazum na svojoj internet stranici i provesti aktivnosti za njegovo potpisivanje s nevladinim sektorom.

Vijeće ministara BiH na ovaj način nastavlja aktivnosti na stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Bosni i Hercegovini i unapređenja institucionalnih mehanizama saradnje.

Nevladine organizacije koje mogu pristupiti ovom sporazumu su udruženja i fondacije koje su osnovane saglasno važećim propisima u Bosni i Hercegovini.
Vijeće ministara i predstavnici NVO-a u BiH ovim sporazumom, između ostalog, potvrđuju opredijeljenost za saradnju na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Sporazumom je, između ostalog, predviđeno jačanje kapaciteta Sektora za pravnu pomoć i razvoj civilnog društva Ministarstva pravde BiH te uspostavljanje savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama.

Zaključivanju ovog sporazuma prethodile su javne konsultacije s nevladinim organizacijama i institucijama BiH, koje su provedene od februara do maja ove godine.

VMBiH upoznat s informacijom DEI-a 

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije u vezi s upravljanjem procesom evropskih integracija u kojoj se navodi da je u završnoj fazi finalizacija odgovora na Upitnik Evropske komisije, nakon čega slijedi prijevod na engleski jezik.

Informacija je razmatrana u sklopu redovnog izvještavanja Vijeća ministara BiH o procesu evropskih integracija.

Zaštiti imovinu i interese BiH

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva BiH o podnesenom zahtjevu „Hrvatske elektroprivrede - HEP“ za mirno rješenje spora protiv Bosne i Hercegovine u vezi sa izgradnjom „Rudnika i termoelektrane Gacko“ u skladu sa Sporazumom između Vlade Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o recipročnom unapređenju i zaštiti ulaganja i Ugovorom o energetskoj povelji.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će za jednu od narednih sjednica predložiti odluku o formiranju stalnog pregovaračkog tima za mirno rješavanje sporova u koji će biti uključeni eksperti za određene oblasti.

Na ovaj način bit će realiziran zaključak Vijeća ministara BiH sa 102. sjednice, a u cilju izbjegavanja dodatnih troškova u situacijama kada je moguće voditi postupak mirnog rješavanja sporova.

Rok za mirno rješavanje spora s HEP-om produžen je do 1. decembra 2017. godine, a dosadašnji razgovori predstavnika HEP-a i Vlade Republike Srpske nisu rezultirali dogovorom.

„Hrvatska elektroprivreda“ je u svom zahtjevu istaknula prijeratna ulaganja u Termoelektranu „Gacko“ koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, zbog čega traži od BiH više od 100 miliona eura. Iako nijedan organa BiH nije učestvovao u donošenju bilo kakvih odluka koje su prethodile sporu, Bosna i Hercegovina, kao državni subjekt međunarodnog prava, pasivno je legitimisana u ovom postupku.

Realizacija preporuka ombdusmena za poboljšanje položaja novinara

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Specijalnim izvještajem o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini i preporukama koje je predložila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH snažno podržava slobodu medija i najoštrije osuđuje napade na novinare te je za realizaciju preporuka proisteklih za Vijeće ministara BiH iz ovog izvještaja zadužilo ministarstva sigurnosti i pravde, kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Ministarstvo sigurnosti će zajedno s resornim ministarstvima i tijelima vlada entiteta i kantona te Brčko Distrikta BiH učestvovati na redovnim sastancima s organizacijama civilnog društva na kojima bi se razmjenjivale informacije iz ove oblasti.
Istovremeno će Ministarstvo pravde i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine zajedno s resornim ministarstvima entiteta, kantona i odjelima Brčko Distrikta BiH s predstavnicima organizacija i udruženja koja predstavljaju i okupljaju novinare kontinuirano organizirati i održavati sastanke i uspostaviti druge oblike redovne komunikacije putem kojih bi se omogućilo ukazivanje na pritiske na novinare.

Ministarstvo pravde BiH će, u skladu s preporukom Ombudsmena BiH, zajedno s ministarstvima pravde na svim nivoima u BiH razmotriti mogućnost da se napad na novinare definira kao posebno krivično djelo ili teži oblik krivičnog djela napada na službenu osobu u vršenju službene dužnosti. Ombudsmeni su preporučili i da napad na novinare bude definiran u zakonima o javnom redu i miru kao poseban prekršaj.
Podsjećamo da je Vijeće ministara BiH početkom ove godine usvojilo Akcioni plan za obrazovanje iz ljudskih prava za novinare i medijske profesionalce, čime je nastavljena realizacija obaveza koje naša zemlja ima u provedbi Svjetskog programa za obrazovanje o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini.

Plan obuka i vježbi pripadnika i jedinica OSBiH

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju o Planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inozemstvu za 2018. godinu, koju će Ministarstvo odbrane dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U okviru saradnje s NATO-om, odnosno pod pokroviteljstvom Zapovjedništva združenih snaga NATO-a, pripadnici Oružanih snaga BiH aktivno će učestvovati u devet vježbi. Istovremeno će u 2018. godini, u okviru inicijative „B9“, pet pripadnika Oružanih snaga BiH učestvovati u vježbi „Balkan Shield 2018“ .

Također, u okviru drugih inicijativa pripadnici Oružanih snaga BiH aktivno će učestvovati u jednoj vježbi uz istovremeno učešće na još četiri planske konferencije i radionice radi priprema za vježbe koje će biti održane u 2019. i 2020. godini.

VMBiH o Deklaraciji Predstavničko doma PSBiH

Vijeće ministara BiH upoznato je s tekstom Deklaracije od 13. 9. 2017. godine, koja je usvojena na 51. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije