Velika potražnja za flaširanom vodom u BiH: Sve više se uvozi

5
Radiosarajevo.ba
Velika potražnja za flaširanom vodom u BiH: Sve više se uvozi
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Vrućine i rastuće sumnje u kvalitet vode iz česmi u Bosni i Hercegovini doveli su do značajnog povećanja potražnje za flaširanom vodom.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvih osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 166,64 miliona litara flaširane vode, što predstavlja porast u odnosu na 151,73 miliona litara u istom periodu prošle godine.

Vrijednost uvoza ove godine iznosi 205,07 miliona KM, u poređenju s 181,49 miliona KM iz prošle godine.

Poseban trenutak na Koševu: Ismail Barlov i Ismail Zulfić dočekani uz ovacije na utakmici

Poseban trenutak na Koševu: Ismail Barlov i Ismail Zulfić dočekani uz ovacije na utakmici

Ova povećana potražnja posebno je vidljiva u marketima gdje su police često poluprazne. Najveći dobavljači flaširane vode u BiH dolaze iz Srbije i Hrvatske, ali se na tržištu mogu pronaći i proizvodi iz Brazila, Sjeverne Koreje i Tajvana.

Trgovci i proizvođači flaširane vode, poput kompanije "Vitinka", izvještavaju o rekordnoj prodaji. Predstavnici kompanije ističu da je potražnja za velikim pakovanjima vode, od pet i više litara, posebno porasla zbog ekstremnih temperatura i suše.

Novi proizvod koji je zaštićen u Bosni i Hercegovini

Novi proizvod koji je zaštićen u Bosni i Hercegovini

Komercijalni direktor kompanije "Kort marketi", Bojan Stupar, također potvrđuje značajan porast potražnje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu, dok se suočavaju s izazovima u nabavci vode zbog visoke potražnje.

Pored vrućina, sumnje u kvalitet vode iz česmi dodatno su povećale interes za flaširanom vodom. Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora, Murisa Marić, navodi da su suše prouzrokovale probleme s izvorištima, što je dovelo do većih sumnji u ispravnost vodovodne vode i time povećalo prodaju flaširane vode.

Također, zabilježen je i rast izvoza flaširane vode iz BiH. U prva tri kvartala ove godine izvezeno je 95,60 miliona litara flaširane vode u vrijednosti od 53,62 miliona KM, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je izvezeno 72,35 miliona litara u vrijednosti od 37,24 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije