Cjepiva / Vakcinacija u BiH: Objavljeno koliko je dosad prijavljeno nuspojava

08. 04. 2021. u 13:14:00 Fena

Shares: 0

Sektor za farmakovigilansu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) zaprimio je dosad 22 prijave neželjenih reakcija, poslije vakcine protiv COVID -19 primljene u BiH, a klasifikovane su kao “non serious” (nije ozbiljno).

Kako je kazao direktor ALMBiH Aleksandar Zolak, prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na vakcinu, a to su povišena tjelesna temperatura, groznica, osip, bol na mjestu administracije, glavobolja, umor, proliv prolongirani, sa oporavkom bez posljedica.

"Ukupno 18 prijava neželjenih reakcija bilo je na vakcinu, zaprimljenu po osnovu Sporazuma o donaciji između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, od 2. marta ove godine.

Za vakcinu iz Covax programa snabdijevanja, proizvođača BioNTech Manufacturing GmbH, zaprimljene su četiri prijave. Jedna je zaprimljena prijava, sa oporavkom u toku", kazao je.

To znači da je 18 prijava bilo na AstraZeneca vakcinu, a četiri na Pfizer.

Direktor Zolak dodaje da su zaprimljene i dvije prijave neželjenog djelovanja, državljana BiH koji su vakcinisani u Srbiji, na vakcinu Covishield, Serum institute Indija: "Svaka prijava neželjenog djelovanja na vakcinu postaje dio važnih informacija za procjenu sigurnosti vakcine."

Dodaje da pacijenti koji su vakcinisani i imaju neželjene reakcije poslije vakcinacije, trebaju to prijaviti zdravstvenom radniku (ljekaru, apotekaru). Podsjeća da je liječenje bolesti COVID-19 simptomatsko, ne kauzalno. To znači da nema lijeka koji liječi bolest, postoje lijekovi kojima se ublažavaju simptomi bolesti.

"Lijek koji se koristi protiv bolesti je vakcina, kao profilaksa odnosno preventiva bolesti. Vakcinom se stvara pasivni imunitet, kojim se obezbjeđuje da ljudski organizam ne razvije bolest nakon kontakta sa virusom", naglasio je.

ALMBiH na svojoj web stranici naglašava da mjesta, na kojima se vrši vakcinacija, moraju biti opremljena anti-šok terapijom. Na dan vakcinisanja, pacijenta mora pregledati ljekar, obavezni su opšti pregled i mjerenje tjelesne temperature. Ako tjelesna temperatura prelazi 37°C vakcinacija se ne vrši.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je ujedno i Nacionalni centar za praćenje neželjenjih efekata lijekova u Bosni i Hercegovini.

Punopravna je članica WHO-UMC mreže nacionalnih centara za praćenje neželjenih efekata u svijetu, te jedina ima pristup WHO-UMC bazama za globalno prijavljivanje i praćenje neželjenih efekata iz Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA