Uznemirujući podatak: Vozač u BiH duguje 270 hiljada maraka za neplaćene saobraćajne kazne?!

10
Radiosarajevo.ba
Uznemirujući podatak: Vozač u BiH duguje 270 hiljada maraka za neplaćene saobraćajne kazne?!
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pripadnici MUP-a KS u kontroli

U Parlamentu Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održana 7. (tematska) sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj se raspravljalo o tački dnevnog reda "Primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje i prijedlozi za izmjene Zakona".

Sjednici, čije su održavanje inicirali članovi ove Komisije, povod je bio tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj je poginula mlada doktorica, a koju je izazvalo lice koje je upravljalo vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne zbog saobraćajnih prekršaja u visini od 2.000 KM, a koje nisu plaćene.

Na sjednici, u čijem radu su učestvovali predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Ministarstva pravde BiH, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, ministarstava unutrašnjih poslova kantona, te predstavnici Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i entitetskih poreskih uprava, obavljena je sadržajna diskusija o potrebi donošenja novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te pooštravanju krivičnih i prekršajnih sankcija, posebno za višestruke počinioce i povratnike u vršenju krivičnih i prekršajnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Schmidt s diplomatskog foruma u Antaliji poručio: "Hitno provesti reformu Izbornog zakona"

Schmidt s diplomatskog foruma u Antaliji poručio: "Hitno provesti reformu Izbornog zakona"

Na sjednici je predstavljeno istraživanje koje je proveo Istraživački sektor PSBiH, a prema kome u BiH u prosjeku godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni koje su izrečene zbog saobraćajnih prekršaja. Upozoreno je na podatak iz istraživanja prema kome se u praksi događa da pojedinci koji imaju najveći dug uspijevaju da dokažu da nisu u mogućnosti da ga plate jer formalno - pravno nemaju stalne prihode, nisu zaposleni, ne posjeduju imovinu, voze tuđi automobil, a u isto vrijeme prave nove prekršaje. Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM.

Tokom rasprave ukazano je na potrebu da se sve institucije, posebno predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova na svim nivoima vlasti, uključe u proces donošenja Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kao i izmjena entitetskih zakona o prekršajima, s ciljem pooštravanja krivičnih kazni, novčanih sankcija i njihovog mogućeg pretvaranja u zatvorsku kaznu, definisanja pojma višestrukog povratnika u kršenju zakona, privremenog ili trajnog oduzimanja motornih vozila, te trajnog oduzimanja vozačkih dozvola.

Ulice Sarajeva pune pripadnika MUP-a KS: Pogledajte kako izgleda policijska kontrola u gradu

Ulice Sarajeva pune pripadnika MUP-a KS: Pogledajte kako izgleda policijska kontrola u gradu

Prema zaključcima usvojenim na kraju tematske sjednice, Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH na svojoj narednoj sjednici, na osnovu današnjih diskusija, usvojiće zaključke s kojima će upoznati Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo pravde BiH, sve poslanike Predstavničkog doma PSBiH, kao i sve učesnike današnje tematske sjednice. Svim učesnicima današnje sjednice sugerisano je da prijedloge za izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini dostave Ministarstvu komunikacija i transporta BiH i Komisiji za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije