Potvrđene presude Jadranku Prliću i ostalima u slučaju "Herceg-Bosne"

S. Š. J.
Potvrđene presude Jadranku Prliću i ostalima u slučaju "Herceg-Bosne"
/ ICTY
Danas je u Haagu izrečena drugostepena presuda Prliću i ostalima, takozvanoj haškoj šestorci.

Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

  • 14:47

    Lider HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, održao je konferenciju za novinare, a povodom presude "haškoj šestorci" u Den Haagu.

    On je kazao da ovu presudu doživljava kao polijevanje ulja na vatru. Govoreći o presudi za udruženi zločinački poduhvat i ulogu Hrvatske u agresiji na BiH, Čović je rekao to je "apsurd i nama neprihvatljivo".

    "To je nešto nas boli. Mi smo svi očekivali da ćemo te ljude dočekati na slobodi. Svjesni smo da ovo nije sud pravde nego politički sud. UZP je nešto što je apsolutno neprihvatljivo. Ovo je zločin prema svim časnim pripadnicima HVO-a", rekao je Čović.

  • 14:46

    "Otrov u sudnici haškog Tribunala ili bilo šta drugo što je inače zabranjeno unijeti je zabrinjavajuće i neprihvatljivo", rekla je Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Tribunala.
    "Ovo je drugi put da zabranjena sredstva budu unesena u Tribunal. Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo vidjeli, a on je uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijeka za visoki pritisak i ovo sada. Šokantno je da se ovo desilo i ne znam kako obezbjeđenje to nije spriječilo jer znali su skočiti na mene", rekla je Hartmann i naglasila da je bilo važno da žrtve danas neometano čuju presudu.

  • 14:41

    Berislavu Pušiću potvrđena je kazna zatvora od deset godina.

  • 14:37

    Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna zatvora od 16 godina.

  • 14:35

    Potvrđena je prvostepena presuda Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora.

  • 14:34

    Slobodan Praljak, jedan od optuženih u predmetu "Herceg-Bosna", preminuo je u bolnici nakon što je u toku izricanja presude, kojom mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, popio otrov u sudnici Haškog tribunala, javljaju hrvatski mediji.

     
  • 14:32

    Sudija Agius sada će pročitati dispozitive presuda Valentinu Ćoriću, Milivoju Petkoviću i Berislavu Pušiću, javlja BIRN.

  • 14:25

    Nastavlja se izricanje presude haškoj šestorci: bivšem premijeru takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prliću, ministru odbrane Bruni Stojiću, dvojici načelnika stožera HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, i načelniku ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

    Podsjećamo, u prvom dijelu Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepene presude izrečene Jadranku Prliću (25 godina), Bruni Stojiću (20 godina) i Slobodanu Praljku (20 godina). Nakon što je Praljak odbio "odluku Haškog suda" i popio sumnjivu tekućinu i prevezen u bolnicu, izricanje presude je prekinuto.

  • 14:04

    Glasnogovornici suda u Den Haagu zasad nemaju nikakav komentar, a haška obrana Slobodana Praljka nema nikakve informacije o stanju svojeg klijenta, javljaju hrvatski mediji. Ujedno, saopćeno je kako će nastavak izricanja presude pratiti sa galerije u sudnici nekolicina prisutnih.

    Izricanje presude u Tribunalu će biti nastavljeno u sudnici broj 3, ne u sudnici 1, javlja BIRN.

  • 13:47

    Zvanično je potvrđeno da bi se izricanje presude trebalo nastaviti u 14.15 sati u Haškom tribinalu. Niko od advokata nije napustio zgradu Haškog tribunala. 

    Također je potvrđeno da je zdravstveno stanje Slobodana Praljka za sada stabilno i da se nalazi u bolnici Bronovo u Haagu.

  • 13:39

    Prema nezvaničnim informacijama, odnosno izricanje drugostepene presude haškoj šestorci trebalo bi se nastaviti u 14.15 sati. 

  • 13:30

    Slobodan Praljak je navodno vozilom Hitne pomoći prevezen u bolnicu. Hrvatski mediji javljaju kako se nalazi u teškom stanju.

    "Čuo sam se sa suprugom Petkovića koje kaže da je Praljak je u teškom stanju", kazao je penzionisani hrvatski general Marinko Krešić, javlja Dnevnik.hr.

  • 13:24

    Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je službenu posjetu Islandu te se hitno vraća u Hrvatsku. U kontaktu je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, javljaju hrvatski mediji.

  • 13:20

    Vozilo Hitne pomoći je napustilo krug zgrade Haškog tribunala. Iako nema potvrde da je u njemu Slobodan Praljak, vjeruje se da je upravo tim vozilom on prevezen u bolnicu. Očekuje se da će se neko iz Haškog tribunala obratiti uskoro javnosti i reći više informacija.

  • 13:14

    Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas napravio polusatnu pauzu. Pauza je uslijedila nakon što je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac skrenuo pažnju na to da u skupštinskoj sali trenutno nema predstavnika jednog naroda.

    Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) obavijestila je da mora nakratko izaći i zamolila ga da nastavi da vodi sjednicu. Simptomatično je da se napuštanje sjednice dogodilo u trenutku kada se dogodio i incident u sudnici Haškog tribunala, u kojoj je Slobodan Praljak, jedan od osuđenika iz Haške šestorke, navodno popio otrov.

  • 13:06

    Sa stražnje strane zgrade Tribunala zaustavljen je saobraćaj, medicinske i policijske ekipe su na terenu. Policija postavlja traku kojom zabranjuju prolaz novinarima i ostalim prisutnima ispred zgrade Haškog tribunala. 

    Za sada ni advokati nemaju informaciju o stanju Slobodana Praljka, te šta će se dešavati. Predstavnici ambasade Hrvatske zatražili su informaciju o hrvatskom državljaninu, no nije poznato da li su i kakve informacije dobili. 

    Očekuje se da bi medicinske ekipe trebale izaći iz zgrade Tribunala, sve ukazuje na to da bi Praljak uskoro mogao napustiti zgradu suda.

  • 12:34

    U trenutku kada je Slobodan Praljak rekao da je popio otrov u Haškoj sudnici, određena je pauza u sjednici Sabora u Hrvatskoj.

    Usred govora Anke Mrak Taritaš, iz klupe se javio zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović i kazao što se dogodilo u Haškoj sudnici i tražio da se prekine sjednica. Reiner je potom odredio stanku od 10 minuta do 12 sati.

  • 12:29

    U Hotelu Evropa u Sarajevu Savez logoraša pratio je izricanje drugostepene presude Jadranku Prliću i ostalima, takozvanoj haškoj šestorki, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Bivši logoraš Irfan Ajanović djelimično je zadovoljan presudom.

    "Očekivao sam da će biti vremenski povećane kazne, ali zadovoljan sam potvrdama ovih. Posebno sam zadovoljan što nije kroz žalbeni postupak odbijena i poništena konstatacija u prvostepenim presudama da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru koje je involvirana država Hrvatska"

  • 12:10

    Na sporedni ulaz zgrade Tribunala ušla su vozila Hitne pomoći, te su stigli vatrogasci i policija. Na terenu su i brojne novinarske ekipe. Sudnicu su napustili predstavnici Udruženja žrtava i logoraša. 

    I dalje nije poznato šta se dešavalo u sudnici nakon što je prekinuto izricanje presude te šta se dogodilo Slobodanu Praljku.

  • 11:56

    Vozila Hitne pomoći i pripadnici policijskih snaga su stigli do zgrade suda.

    Suci su naredili da se čaše i boce ne diraju sa stolova, dok ne utvrdi šta se dogodilo, te šta je Slobodan Praljak popio.

  • 11:35

    Izricanje drugostepene presude je za sada prekinuto, te se očekuje dolazak ekipa Hitne pomoći.

  • 11:31

    Slobodanu Praljku je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, te mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Praljku je djelimično je usvojena žalba, bio je učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

    Praljak je potom javno izjavio "Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu", rekao je on, te je potom popio neku tekućinu nepoznatog sastava.

    Njegovi advokati su kazali sucima da je Praljak popio otrov.

  • 11:25

    Bruni Stojiću potvrđena je kazna od 20 godina zatvora. Bruni Stojiću djelomično je usvojena žalba, bio je učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

  • 11:16

    Konačna presuda optuženoj šestorki:

    Jadranko Prlić je osuđen na: 25 godina uz uračunanje vremena perioda provedenog u pritvoru.

    Žalbeno vijeće u cjelosti je odbilo Prlićevu žalbu. Poništilo je pak presudu za uništavanje imovine, ali je potvrdilio ostale osuđujuće presude pod tačkama 1 do 13, 15-16, 21 do 25. Usvojilo je presudu da je bio član UZP-a u više tačaka optužnice.

  • 11:11

    Prlić, Stojić, Petković, Praljak, Čorić i Pušić tvrdili su da je Pretresno vijeće pogriješilo što nije uračunalo vrijeme provedeno na uvjetnoj slobodi. Vijeće podsjeća da se kazna umanjuje za vrijeme pritvora. 

    Privremeno puštanje na slobodu određena za njih nisu jednaki pritvoru i odbacuje njihove tvrdnje.

    Žalbeno vijeće je uzelo u obzir mjeru u kojima je ukinulo određene osude i konstatacije u vezi za krivicom. 

  • 10:59

    Žalba Tužilaštva da je Žalbeno vijeće pogriješilo u trećoj kategoriji za oslobađajuću presudu u trećoj kategoriji. Pažljivo proučavanje presude otkriva da je Pretresno vijeće koristilo primjenu neispravnog standarda predvidljivosti, usljed ovog konteksta kako je vijeće koristilo datu terminologiju, žalbeno vijeće konstatira da je kod ocjene predvidivosti vijeće koristilo viši prag nego što to dozvoljeno, pa je počinjena greška u pravu, zašto je utvrdilo da šestorka nije odgovorna za počinjene zločine po trećoj kategoriji.

    Ove greške odnose se na Prlićevu odgovornost za 26 zasebnih incidenata ubistva, seksualnog nasilja, krađe i unitšavanja džamija, Stojićevu na 30 incidenata, Praljkovu 32, Petkovićevu odgovornost za 18 takvih incidenata i Čorićem za 31, te Pušićevu od 35 takvih incidenata. Tužilaštvo traži da Žalbeno vijeće ispravi greške i izvrši novo ispitivanje, utvrdi elemente i ukine oslobađajuće presude i poveća njihove kazne u skladu s tim. kao alternativu traži da iskoristi diskreciono pravo i vrati pitanje vijeću Tribunala kako bi se primijenili ispravni principi ispitivanja. Žalbeno vijeće utvrdilo je da bi trebalo donijeti konstatacije za odgovornost svih šest žalitelja i za zločine u šest općina, te dokazi imaju indicije na njihovo ponašanje i namjeru u periodu od godinu na različitim lokacijama. Provođenje analize predstavljalo bi abnalizu cijelog predmeta, ali žalbeni postupak nije ponovljeno suđenje, ali od njega se ne može očekivati da utvrdi da li su elementi u trećoj kategoriji odgovornosti po UZP-u. Žalbeno vijeće odbija da naloži novo suđenje i da ograničena pitanja vrati na dalji postupak. 

  • 10:43

    Kada je u pitanju Udruženi zločinački poduhvat (UZP) i odgovornost žalitelja prema prvoj i trećoj kategoriji ove vrste odgovornosti, koja čini najveći dio žalbene presude, Agius pojašnjava da sudija Pocaro ne dijeli mišljenje Sudskog vijeća po nekoliko tačaka. Žalbeno vijeće nije našlo da je Sudsko vijeće pogrešno interpretiralo činjenice u prvostepenoj presudi u kojoj je ustanovljeno da je šestorka predvođena Jadrankom Prlićem učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) kojemu je cilj bio etničko čišćenje prostora takozvane Herceg-Bosne i njezino pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru Odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i službenici Hrvatske.

    Time je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

  • 10:32

    U prvostepenoj presudi se navodi da je tenk HVO-a gađao Stari most u Mostaru i tog dana je bio na rubu da padne. Sudsko vijeće je u prvostepenoj presudi zaključilo da je most bio od ključne važnosti i da je u napadu bio vojni cilj, a njegovo razaranje je onemogućilo pripadnike Armije BiH da nastavi svoje akcije i potpuno je odvojilo dio stanovnika. Sudsko vijeće je tada zaključilo da je HVO uništio Stari most i podrio moral bošnjačkog stanovništva. Optuženi tvrde da je Sudsko vijeće pogriješilo u ocjeni srazmjernosti, a Tužilaštvo ukazuje da nisu dokazali da je bilo greške u argumentaciji. Zaključeno je da je Stari most bio vojni cilj u vrijeme napada, njegovo razaranje je donijelo sigurni dobitak, no, Žalbeno vijeće osuđuje da nije dokazan element krivičnog djela i da osuđujući dio za zločin "bezobzirnog razaranja gradova i sela" u odnosu na Stari most. Stari most je bio legitimni vojni cilj i rušenje nije zločin bezobzirnog razaranja. Navedeno je da nijedan razumni presuditelj o činjenicama nije mogao zaključiti da su snage HVO-a imale konkretnu namjeru da vrše teror kada su uništile Stari Most. Suprotno mišljenju sudije Pocara, Sudsko vijeće oslobađa žalitelje za ove zločine u vezi Starog mosta, te da ovi zaključci dovode da se poništi dalji zaključak da je Prlić znao za razaranje mosta. 

  • 10:26

    Na suđenju je navedeno da je HVO protpupravno zatvorio više od hiljadu muslimanskih civila i držao ih u nehumanim uslovima i pretrpanima prostorijama te da su mnogi otišli dobrovoljno te da je njihovo premještanje bilo neophodno radi njihove bezbjednosti. 

    Žalbeno vijeće podsjeća da zatvaranje i protupravno zatočenje mogu da se dese i kada zatočenici imaju slobodu kretenja, Obzirom da je utvrđeno da su pripadnici HVO-a zatočili civile, Žalbeno vijeće je odnijelo odluku da tu nije bilo greške, pa odbacuje žalbu. Sudsko vijeće je zaključilo da su vojnici HVO-a koristili kamione u premještanje, ispaljivanje vatre da bi ih natjerali da uđu, Žalbeno vijeće nije pronašlo grešku i tvrdi da premještanje populacije ne može biti opravdano. Sudsko vijeće je zaključilo da je Praljak dijelio odgovornost za surove uslove i zavtaranje i da se premještanje desilo kada nije bilo borbi u tom području. Odbacuje se njegova žalba. 

  • 10:21

    Žalbeno vijeće je usvojilo dijelove žalbi za UZP, a naročito u slučaju Valentina Ćorića. Žalbeno vijeće smatra da je okupacija činjenično pitanje koje treba ispitati od slučaja do slučaja i odbacilo je dijelove žalbi da se sukob HVO i Armije BiH dešavao samo gdje su se vodile borbe.

    Kada je riječ o pripadnicima muslimanima HVO-a, optuženi tvrde da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici nad pripadnicima vlastitog naroda, da je raspravno vijeće ispravno uzelo u obzir lojalnost pripadnika muslimana HVO-a, a ne samo državljana. Žalbeno vijeće nalazi da nije pokazano postojanje nikakve greške. 

  • 10:20

    Predstavnici brojnih udruženja žrtava ispred Tribunala čekaju presudu.

  • 10:14

    Prlić se žalio da je njegovo vrijeme bilo sistemski uskraćeno, Žalbeno vijeće kaže da je argumentacija bila u skladu sa optužnicom te da se u žalbenom podnesku nije ništa promijenilo. Uz suprotno mišljenje suca Pocara, optužba odustaje od nekih modaliteta koje stoji u optužnici, da Stojić i Petković nisu pokazali postojanje greške tokom suđenja, odnosno da se tokom suđenja Stojiću pogrešno oslanjali na izjave preminulog Franje Tuđmana te da nisu obaviješteni u vezi s oblicima odgovornosti po kojima su optuženi.

  • 10:08

    Raspravno vijeće ustanovilo je da je sredinom januara 94. počeo postojati udruženi poduhvat čiji je cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH čime bi se omogućila remodifikacija hrvatskog naroda. Cilj je bila dominacija Hrvata u BiH, "s ciljem etničkog čišćenja muslimana" iz hrvatske republike BiH. Taj sustav se sastojao iz ukalanjana civila, zlostavljanja i uništavanja imovine tokom operacija, zlostavljanje u logorima, korištenje zatočenika za rad u linijama fronta ili kao živi štitovi, te uklanjanje zatočenika na druge teritorije, jednom kad su pušteni. Raspravno vijeće konstatiralo je da su hiljade osobe bile žrtve snaga HVO-a. Raspravno vijeće zaključilo je da su žalitelji bili suidonici zločina i ousđeni su za zločine protiv čovječonosti (ubistvo, progon, prislno premještanje, deportaciju, nehumana djela, nečovječno postupanje, uništavanje imovine, te uništenje institucija posvećenih vjeri i obrazovanju, protupravne napade na civile i protupravno terorizizanje civila). Prlić, Stojić, Petković i Čorić su osuđeni za silovanje i seksualno nasilje, a svi žalitelji osim Pušića i za pljačku i oduzimanje imovine velikih razmjera. Potom podsjeća na prvostepene presude. Sada Žalbeno vijeće razmatra žalbe optuženih.

  • 10:07

    Agius naglašava kako je ovo bio složen predmet i poručio je da je ovo posljednja presuda koju Haški tribunal izriče prije svog zatvaranja. "Događaji koji su doveli do žalbi odigrali su se između 1992- i 1994. godine u osam općina na teritoriju BiH, proglašenim kao dio hrvatske zajednice, a kasnije kao dio Herceg-Bosne". 

  • 10:06

    Optuženi Berislav Pušić odrekao se prava da prisustvuje izricanju drugostepenu presudu danas u Haagu.

  • 10:03

    Predsjedavajućem Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmelu Agiusu, sudijama Liu Daqunu, Theodoru Meronu, Faustu Pocaru i Bakonu Justicu Molotou predstavili su se advokati optuženih, među kojima je i odvjetnica Senka Nožica, koja zastupa Jadranka Prlića.

  • 10:00

    Izricanje presude počinje u 10 sati.

  • 9:53

    U Sarajevu se danas održava zajedničko praćenje izricanja pravosnažne presude Jadranku Prliću i ostalima u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog gradjanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost u BiH, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

    Ujedno, Savez logoraša u BiH organizira praćenje izricanja drugostepene presude Jadranku Prliću i drugima, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) u prostorijama hotela Europa.

  • 9:43

    Predsjedavajući Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius, ujedno i predsjednik MKSJ-a, danas će izreći konačnu presudu u predmetu "Jadranko Prlić i drugi".

    U Žalbenom vijeću, osim Agiusa, još su i sudije Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto.

  • 9:39

    Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je poručio kako za šestorku iz BiH očekuje oslobađajuću presudu.

  • 9:38

    ''Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg Bosna'', napisano je na plakatima koji su postavljeni po Mostaru, uoči presude šestorici nekadašnjih čelnih ljudi "Herceg-Bosne" Jadranku Prliću i ostalima. Iz mostarske policije ranije su ranije kazali kako će policija reagirati na temelju sigurnosnih procjena o eventualnim događajima i situacijama do kojih može doći.

  • 9:32

    U Haškom sudu danas izricanju drugostepene presude prisustvuje veliki broj hrvatskih udruženja koji su došli dati podršku Prliću i ostalima. Veliki broj novinarskih ekipa prati izricanje presude u Hagu.

  • 9:31

    Suci Haaškog suda zaključili su da je šestorka učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom te još nekim ljudima iz vrha RH i takozvane Herceg-Bosne kojemu je cilj bio etničko čišćenje prostora takozvane Herceg-Bosne i njezino pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru.

  • 9:30

    Prvostepenom presudom Haškog tribunala bivši premijer takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

    Oni su se dobrovoljno predali i prevezeni su u pritvor ICTY-a 5. aprila 2004. Prvostepena presuda im je izrečena 29. maja 2013. godine.

    Presudom je potvrđena odgovornost optuženih za zločine u općinama Prozoru, Gornjem Vakufu i Jablanici te gradu Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije