Normalizovano snabdijevanje električnom energijom u BiH, ovo su detalji

9
Radiosarajevo.ba
Normalizovano snabdijevanje električnom energijom u BiH, ovo su detalji
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Saobraćajni kolaps u Sarajevu

Ažurirano u 19:00 | Veći dijelovi Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Albanije danas su u popodnevnim satima, oko 12:20h, ostali bez struje. 

Kako prenosi Jutarnji, kvar je krenuo iz Crne Gore i nezvanično, kvar se nalazi na vodovima.

U Crnoj Gori, blizu granice sa BiH, uočen je požar na dalekovodima. Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara. Također, sugerisano je da je za gašenje požara potreban helikopter. 

U popodnevnim satima, struja se u postepeno i u različitim periodima vraćala u zavisonosti od područja.

Dešavanja uživo mogli ste pratiti na portalu Radiosarajevo.ba.

16:19

U Sarajevskom naselju Dolac Malta semafori još ne rade. Na raskrsnicama saobraćaj regulišu policajci.

15:40

U većem dijelu Sarajeva normalizirano je snabdijevanje električnom energijom.

14:59

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS) potvrdio je za Radiosarajevo.ba energizaciju svih 400kV i 220kV transformatorskih stanica te dao naloge i upute centrima upravljanja proizvodnjom i operativnim područjima Elektroprijenosa BiH za sukcesivno uključivanje proizvodnih objekata i konzumnih transformatorskih stanica 110/x kV.

Stanje se normalizira i uključuju se preostali dalekovodi.

15:20

U Crnoj Gori, blizu granice sa BiH, uočen je požar na dalekovodima!

Kako saznaju podgoričke Vijesti, ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu 400 kilovati na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini.

Ekipe CGES-a pokušaće što prije da dođu do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara.

Vijestima je nezvanično u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vojsci Crne Gore rečeno da do 14:30 iz CGES-a nisu tražili da se angažuji njihovi helikopteri.

15:15

Iz Elektroprivrede HZHB Mostar za portal Radiosarajevo.ba su potvrdili da je isporuka struje uspostavljena u većem dijelu Hercegovine, a za prestale dijelove se učekuje da to bude u što kraćem vremenskom roku. 

15:04

Iz Elektroprivrede BiH za portal Radiosarajevo.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto kupaca. 

Midheta Kurspahić, portparolka Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, za portal Radiosarajevo.ba rekla je:

Hidroelektrane su vraćene na mrežu, termoelektrane vraćamo postepeno, trenutno proizvodimo 120 megavata struje.

Trenutno je otprilike 50 posto naših kupaca snabdijeveno. Postepeno ide, Tuzlanski kanton cijeli je snabdijeven, Kanton Sarajevo postepeno."

Podsjećamo, danas je u 12.20 sati došlo do nestanka struje na gotovo cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine a mnoge države u okruženju također su ostale bez struje.

14:55

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević dali su izjavu za medije oko raspada elektroenergetskog sustava kroz tri države. 

"Ovo što se kod nas dogodilo se trenutno dogodilo. Ne bih prejudicirao stvari. Navodno je neki dalekovod između Grčke i Albanije ispao", kazao je Blažević. "Cijeli sustav je uvezan, ali to ima mane. Mana je da se takvi poremećaji prenose iz jednoga u drugoga", dodao je on.

14:41

Struja se vratila i u sarajevska naselja Otoka, Čengić Vila i dijelove naselja Ciglane i Koševsko Brdo.

14:38

Crnogorski ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović za Vijesti.me je rekao da je kvar regionalnog karaktera, ali da električna energija dospijeva do CEDIS-a koji radi na tome da ponovo uključi sve gradove.

"Kvar se desio kao posljedica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje uslijed visoke temperature i samih visokih temperatura. Čim imamo visoku temperaturu odmah se dešava da je vazdušno hlađenje vazduhnih vodova slabo i onda visoko opterećenje i visoke temperature učine da vod padne i raspadne se", navodi Mujović.

Dodao je da je elektroenergetski sistem povratio prilike i da bi ubrzo sve trebalo da se vrati u normalu.

"Električna energija dospijeva do CEDIS-a i on ima posla na priključenju gradova. To može da potraje jer mora grad po grad da pušta, ne može odjednom. Loša okolnost je što su u momentu kada se desio kvar svi potrošači ostali uključeni. Nadamo se da u momentu uključenja neće biti veliko opterećenje i da neće izazvati nove ispade", rekao je Mujović.

14:27

Iz preduzeća Gras javljaju da su autobuske linije u funkciji, ali da je zagušenje u saobraćaju. 

Saobraćajni kolaps u Sarajevu: Ne rade tramvaji i trolejbusi, policija na terenu

Saobraćajni kolaps u Sarajevu: Ne rade tramvaji i trolejbusi, policija na terenu

14:22

Struja se vraća u pojedine dijelove Sarajeva. 

Kako javljaju čitateljke i čitatelji portala Radiosarajevo.ba, struja se vratila u naselje Šip.

14:19

Kako javljaju crnogorski mediji struja se postepeno vraća u Crnu Goru.

Podgoričke Vijesti navode da od gradova u Crnoj Gori struju su sve vrijeme imali samo Pljevlja i Žabljak.

14:15

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović za crnogorske Vijesti.me izjavio je da je uslijed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona na teritoriju cijele Crne Gore. Kako on tvrdi, razlog tome još nije poznat.

"Uzrok još nije poznat, a CGES u suradnji s kolegama iz okruženja radimo na rješavanju problema i osiguranju napajanja energijom svih potrošača u Crnoj Gori", navodi Asanović. Pojasnio je da je primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prijenosne mreže i interkonekcija.

"Usporedno s kolegama iz CEDIS-a se osigurava postepeno napajanje svih potrošača u Crnoj Gori". Električna energija se vratila u Podgoricu i Budvu.

14:12

Tramvajski i trolejbuski saobraćaj u Sarajevu još uvijek nije u funkciji. Kako navodi preduzeće Gras, u funkciji su autobusi, međutim, kako javljaju čitateljke i čitatelji portala Radiosarajevo.ba na iste se dugo čeka. U ovom momentu temperatura zraka u Sarajevu iznosi 34 stepena Celzijusa.

14:07

Kako javlja Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sistema.

Pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem u BiH. 

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH. 

14:05

Struja se postepeno vraća u Bosnu i Hercegovinu.

Kako javljaju čitateljke i čitatelji portala Radiosarajevo.ba struja se postepeno vraća u Tuzlu, Mostar, Zenicu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije