Uskoro konferencija Genocid nad Bošnjacima: Naučna istina o dešavanjima u Srebrenici

5
Fena
Uskoro konferencija Genocid nad Bošnjacima: Naučna istina o dešavanjima u Srebrenici
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Najavljena Konferencija Genocid nad Bošnjacima

Međunarodna naučna koneferencija "Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020: Uzroci, razmjere i posljedice" bit će održana 19. oktobra u Sarajevu.

Predstavnici organizatora Konferencije - Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, danas u predstavili dosadašnji tok priprema i ciljeve tog naučnog skupa.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović kazao je kako se tom konferencijom još jednom želi da "da prilog, naučnoj istini o svemu onome što se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine".

"Na konferenciji ćemo imati četiri panela. Radi se o različitim temema, od historijskih, socioloških, psiholoških, do medicinskih i bioloških. Kompletna naučna misao će dati svoje odgovore na sve ono što je do sada bilo poznato, ali mnogi radovi, a već sada imamo 68 sažetaka, govore o tome da ćemo imati određenih novih priloga. Nakon konferencije imat ćemo Zbornik radova koji će biti prezentiran naučnoj javnosti, u školskim programima, običnim ljudima, da jednom i konačno naučimo lekciju da nam se ovakve stvari ne dešavaju", kazao je Muratović.

Najavio je da će konferenciji prisutvovati 72 učesnika iz 12 zemalja - SAD-a, Holandije, Norveške, Francuske, zemalja regiona i Bosne i Hercegovine. Među učesnicima će biti poznatih imena i renomiranih naučnika koji se bave izučavanjem genocida.

Član Naučnog odbora Konferencije Mirko Pejanović kazao je da su u odboru istaknuti naučni radnici i istraživači sa bh. univerziteta i inostranstva.

"Genocid u Srebrenici je planetarno pitanje i današnje čovječanstvo i cijela međunarodna zajednica imaju odgovornost prema nečemu što je ljudska solidarnost, da se posljedice tog genocida preveniraju i otklanjaju kako bi ljudi koji su se tamo vratili mogli organizovati život, sociološki i ekonomski, kako bi se mogli vratiti oni koji to žele i kako bi omogućili da Srebrenica ima demografsko oživljavanje", rekao je Pejanović.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je to što se dogodilo u Srebrenici bilo usmjereno protiv života čovjeka i zvanično definirano genocidom od zvaničnih međunarodnih sudova.

"Poruka tog skupa je da se treba spriječiti bilo gdje u svijetu da se ikad više ponovi genocid. Sa skupa poslat ćemo poruku zvaničnicima države BiH, parlamentima BiH, da prvo u BiH zauzmemo jasan stav i osudimo genocid i izradimo strategiju podrške gradu i tom narodu, preživjelim Srebreničanima, da imaju satisfakciju. Još u BiH imamo ljude koji negiraju genocid. Država BiH na nivoima svojih institucija ne bi smjela da ima ni jednog pojedinca koji negira genocid kad se on dogodio", istakao je Škrijelj.

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i preživjela žrtva genocida Amir Kulaglić, kao član Organizacionog odbora, kazao je "da za je preživjele žrtve genocida veoma važno da genocid u Srebrenici, pored toga što je pravna činjenica utvrđena na najvišim sudovima u svijetu, ostane kao naučna, znanstvena činjenica, zapisana za nove generacije koje će nastaviti izučavati sve ono što se desilo".

"Kao čovjek koji se vratio u Srebrenicu od ove konferencije očekujem, prije svega da se još jednom inicira javnost kako bi se ovom gradu poklonilo više pažnje u smislu revitalizacije života i stvaranja uslova da preživjele žrtve mogu slobodno doći živjeti i raditi", kazao je Kulaglić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije