U toku je istraga: Ko u Sarajevu zloupotrebljava pacijente i daje im lažne dijagnoze?

10
Radiosarajevo.ba
U toku je istraga: Ko u Sarajevu zloupotrebljava pacijente i daje im lažne dijagnoze?
Foto: Radiosarajevo.ba / Uznemirujuća priča o pacijentima u KS

U Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove.

Al Jazeera saznaje da problem traje duže, a kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Erol Prašljivić u Dom zdravlja je došao samo radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, a saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

MUP KS obrazložio odluku: Zašto je navijačima FK Sarajevo zabranjen ulaz na Grbavicu?

MUP KS obrazložio odluku: Zašto je navijačima FK Sarajevo zabranjen ulaz na Grbavicu?

Ministarstvo zdravstva KS uputilo apel: Insistirajte da se napiše datum pregleda na uputnicu

Ministarstvo zdravstva KS uputilo apel: Insistirajte da se napiše datum pregleda na uputnicu

"Pita mene doktorica, kaže - kako ti s ovim šećerom. Pitam ja - kakvim šećerom, a žena mi kaže da primam inzulinsku terapiju. Mislio sam da je pogriješila karton. Kaže mi žena, vi ste i na antidepresivima. Rekao sam da nemam pojma o čemu priča", govori vidno šokirani osiguranik.

Nakon provjere, uslijedio je i zaključak, a ovo je bio odgovor doktorice: "Ah, vi ste jedan od onih."

Na pitanje 'kojih onih', odgovorila je: "Pa nama je neko 'provalio' u sistem na neki način, iskorištava vaše lične podatke i na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama."

Samo u posljednjih godinu dana, novoizabrano rukovodstvo kantonalne Javne ustanove Domovi zdravlja u Sarajevu zabilježilo je više ovakvih slučajeva, s imenima ljekara, za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifru da bi pristupili sistemu.

Sve je u rukama nadležnih organa kojima su proslijedili informacije, govori Amel Baltić, direktor Domova zdravlja Kantona Sarajevo, ističući da su to Zavod zdravstvenog osiguranja KS, ali i MUP, kako bi i oni preuzeli dalje radnje. "Zašto Zavod? Jer su oni vlasnici softvera kojim se služe zdravstvene ustanove u kantonu", dodaje Baltić. 

U Zavodu, pak, navode da se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo. No, otkrivaju da su posljednjih dana dobili dvije nove prijave. Jedan je slučaj gore navedenog Erola Prašljivića, čiji su podaci kontinuirano zloupotrebljavani prošle godine od aprila do septembra - još se utvrđuje vrijednost izdatih recepata.

Lejla Brčić, pomoćnica direktora ZZOKS, otkriva da "imamo situaciju da je sve recepte propisao jedan ljekar i da su svi recepti realizirani u jednoj apoteci sa istim imenom djelatnika apoteke". 

Odbili su otkriti imena ljekara i apotekara, navodeći da će predmet biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu

Svi slučajevi o kojima govore dogodili su se u prošloj godini, no Al Jazeerin izvor otkriva da je sistem ugrožen i duže. Uz uslov zaštite identiteta, još jedan pacijent priča kako je, nakon operacije prije dvije godine, imao problem s preuzimanjem adekvatne terapije jer se kosila s lažno upisanom inzulinskom terapijom. 

Nova pravila za pacijente u Sarajevu: Na koje preglede više nećemo čekati dulje od 30 dana?

Nova pravila za pacijente u Sarajevu: Na koje preglede više nećemo čekati dulje od 30 dana?

"Sad se ja pitam, šta ako doživim neku nesreću - da li mogu biti adekvatno liječen ili će me liječiti kao dijabetičara?", s pravom se brine ovaj osiguranik.

Vahidin Đaltur, sudski vještak za digitalnu forenziku, poručuje da Zavod može lako ući u trag odgovornim pojedincima: "Svi se u sistem prijavljuju sa jedinstvenom šifrom koju sistem prati, odnosno piše u logove, tako da vrlo lako kroz logove možete vidjeti sekundu u kojoj se neko prijavio, šta je radio i sl."

Šokantna je činjenica Oni koji su ovo uradili nisu samo oštetili budžet, već su ugrozili i zdravlje za sada neutvrđenog broja pacijenata... Odgovornost se, po običaju na ovim prostorima prebacuje s institucije na instituciju. Zavod prebacuje na Domove zdravlja, a iz Domova zdravlja poručuju da samo administrator - a to je firma MedIT koja kontroliše sistem zdravstva u KS - može istražiti srž ovog problema.

Iz MedITa su odbili govoriti o ovoj temi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije