Radončić - Čović - Izetbegović: 'Ko hoće rat, neka mu u kući bude'

S. Dž., H. A.
Radončić - Čović - Izetbegović: 'Ko hoće rat, neka mu u kući bude'
Sastanak lidera koalicionih stranaka, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije - Fahrudina Radončića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića održan je u Predsjedništvu BiH.

Na sastanku se govorilo o svim otvorenim pitanjima među koalicionim partnerima. Jedna od nezaobilaznih tema bila je politička situacija u BiH.

Koalicija koja radi uz povremene krize nastavit će raditi sigurno, bez obzira na te krize, zaključak je sastanka.

"Mi smo ovaj sastanak iskoristili da jedni drugima kažemo u lice šta mislimo da je problem i izvorište problema, da možemo kazati da neke stvari u ovoj vlasti i kroz ovo partnerstvo ne funkcioniraju. Vrlo otvoreno sam kazao, kao što sam otvoreno dobio stavove obje strane o onome što ja osobno radim. Za mene je nezamislivo imati partnere na bilo kojoj razini vlasti, koji i po zakonu moraju sjesti i dogovoriti se, ne sastanu.  Zato, naš plan je da narednih pet dana napravimo seriju sastanaka na razini entiteta, da ne iznosimo lične stavove.

Važno je organizirati sastanke koje se vežu za zdravstvo, poljoprivredu, promet, branioce... mislim da tim sastancima i dogovorima možemo riješiti ogromne probleme. Najbolje je bilo ovako sjesti i ne igrati se gluhih telefona", rekao je Dragan Čović.

Jedna od tema bio je svakako referendum, za koji Čović kaže da nema smisla da se zabranjuje  jer se na referendumu demokratski izjašnjava o određenoj temi, ali on ne smije ni na koji način opstruirati odluke Ustavnog suda BiH.

"Nije slučajno izabran datum za ovaj referendum. Sve je to evidentno postalo u funkciji lokalnih izbora i nisu to toliko prevažna pitanja da bi neko govorio o ratu u Bosni i Hercegovini. Ima narodna 'Ko hoće rat, neka mu bude u kući'. Mi trebamo sve raditi da ovu državu vodimo ka Evropskoj uniji i ona se po meni nikada neće podijeliti. Nema potrebe da ovoliko energije gubimo na ovo, to je nepotrebno", zaključio je Čović. 

Bakir Izetbegović istaknuo je da već danas upućuje zahtjev Ustavnom sudu BiH, gdje se pokreće spor između države i entiteta, navodeći da svi u ovoj državi trebaju poštovati njen ustav, zakone i institucije, a da je ovo što se dešava u RS-u u suprotnosti s tim.

Izetbegović je naveo da nije odgovorno i fer navoditi narod da na bazi emocija glasa o nečemu o čemu ne može glasati, kao što je odluka Ustavnog suda koja je konačna i obavezujuća, i da se narod onda može pitati i da li je za poštivanje određenih ugovora kojim je entitet zadužen za milijarde KM, u kojem slučaju bi narod naravno bio protiv da oni, njihova djeca i unuci vraćaju te dugove.

"To je, dakle, zahtjev za rješavanje spora između države i entiteta u vezi s odlukom Narodne skupštine RS-a. Tražit ću privremenu mjeru da se ovaj referendum stavi na čekanje, da se zabranjuje. Moramo doći u poziciju gdje će se poštovati oba Ustava i sve konvencije", dodao je Izetbegović na ovu temu.

Fahrudin Radončić je rekao da, što se bošnjačkog dijela tiče, referendum je antidejtonska aktivnost.

"Bojim se da nas je Dodik doveo u situaciju političke avanture koja znači da mi za njega vodimo besplatnu biračku kampanju srpskom biračkom tijelu u RS-u, jer je dobio tenziju koju je htio. Mislim da ćemo problem riješiti legalnim putevima o kojima je govorio Izetbegović", rekao je Radončić. 

Nakon upita novinara da li su razgovarali o radu Parlamentarne skupštine BiH, Izetbegović je potvrdio da tu temu nisu spominjali na ovom sastanku iako su trebali. Čović je dodao da nema razloga da bilo šta stoji, već da je sve potrebno hitno pokrenuti, što se odnosilo na rad Parlamenta i drugih institucija, te brojne neriješene slučajeve u Ustavnom sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije