U Mostaru održane mise i počelo bdijenje za Praljka

Radiosarajevo.ba
U Mostaru održane mise i počelo bdijenje za Praljka
Ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača na Rondou u Mostaru počelo je bdijenje za lidere samoprozvane Herceg-Bosne kojima su danas izrečene osuđujuće presude u Haškom tribunalu.

Također, na tri barjaka ispred Doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru zastave Bosne i Hercegovine, hrvatskog naroda u BiH, te HVO-a su spuštene na pola koplja.

Svijeće su uz građane zapalili predstavnici izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem kao i predstavnici hrvatskog naroda u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Također, večeras su u 18 sati služene mise u katoličkim crkvama na području Mostara.

Izražavajući žalost zbog današnje presude Haškog suda i smrti ratnog zločinca Praljka, u Mostaru su ranije zatvoreni pojedini ugostiteljski objekti.

Kako prenosi portal Bljesak, i u Širokom Brijegu odaje se počast preminulom Slobodanu Praljku koji se otrovao nakon što mu je izrečena pravomoćna presuda za ratne zločine.

Podsjećamo, pred sudom u Hagu danas je haškoj šestorci izrečena drugostepena presuda u predmetu "Prlić i ostali".

Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

Prliću je Žalbeno vijeće Haškog tribula potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora, ali će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Žalbeno vijeće MKSJ je potvrdilo kaznu Bruni Stojiću od 20 godina zatvora. Isto se dogodilo i u slučaju Slobodan Praljak kojem je također potvrđena drugostepena presuda od 20 godina zatvora, a njegovo izricanje presude obilježio je incident kada je Praljak u sudu u Hagu popio čašicu s otrovom. Nakon što je prevezen u bolnicu, preminuo je.

Potvrđena je i prvostepena presuda Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora. Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna zatvora od 16 godina. Berislav Pušić dobio je 10 godina zatvora.

Podsjećamo da je ranije raspravno vijeće ustanovilo da je sredinom januara 1994. počeo postojati udruženi poduhvat čiji je cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH čime bi se omogućila remodifikacija hrvatskog naroda. Cilj je bila dominacija Hrvata u BiH, "s ciljem etničkog čišćenja muslimana" iz hrvatske republike BiH.

Raspravno vijeće zaključilo je da su žalitelji bili učesnici zločina i osuđeni su za zločine protiv čovječnosti (ubistvo, progon, prislno premještanje, deportaciju, nehumana djela, nečovječno postupanje, uništavanje imovine, te uništenje institucija posvećenih vjerili i obrazovanju, protupravne napade na civile i protupravno terorizizanje civila). Prlić, Stojić, Petković i Čojić su osuđeni za silovanje i seksualno nasilje, a svi žalitelji osim Pušića i za pljačku i oduzimanje imovine velikih razmjera.

Žalbeno vijeće je usvojilo dijelove žalbi za UZP, a naročito u slučaju Valentina Ćorića. Žalbeno vijeće smatra da je okupacija činjenično pitanje koje treba ispitati od slučaja do slučaja i odbacilo je dijelove žalbi da se sukob HVO i Armije BiH dešavao samo gdje su se vodile borbe.

Kada je riječ o pripadnicima muslimanima HVO-a, optuženi tvrde da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici nad pripadnicima vlastitog naroda, da je raspravno vijeće ispravno uzelo u obzir lojalnost pripadnika muslimana HVO-a, a ne samo državljana. Žalbeno vijeće nalazi da nije pokazano postojanje nikakve greške.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije