U FBiH van prometa stavljen 471 kilogram meda: Kako prepoznati pravi

E. H.
U FBiH van prometa stavljen 471 kilogram meda: Kako prepoznati pravi
Foto: Profimedia / Ilustracija

U okviru redovnih aktivnosti, federalni veterinarski inspektori su krajem prošle godine u trgovačkim centrima uzeli šest uzoraka meda (pet domaćih proizvođača i jedan uvozni), radi ispitivanja na tri osnovna parametra propisanog kvaliteta.

Ispitivanjem uzoraka u akreditovanoj laboratoriji utvrđeno je da četiri uzorka domaćeg meda ne zadovoljavaju propisane parametre kvaliteta.

Daljnim inspekcijskim postupanjem, van prometa javne potrošnje stavljen je 471 kilogram meda koji ne ispunjava propisane parametre kvaliteta.

Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg za Radiosarajevo.ba kazao je da je vrlo teško biti poljoprivredni proizvođač u BiH.

Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg - undefined

FOTO: Organsko FBiH: Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg

„Imamo jako puno problema kad je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, nedostaje nam standardizacije. Sigurni smo da značajan dio proizvođača meda poštuje pravila struke, naročito oni koji su dio organskog pokreta u FBiH. Ali naši proizvođači nemaju adekvatne uslove od vlasti, nemaju dovoljno sredstava, ne dobijaju dovoljne poticaje. Stoga su oni na određen način primorani da štede na kvaliteti kako bi mogli održati svoju proizvodnju, ali to naravno ne opravdava stavljanje u promet nekvalitetnih proizvoda“, smatra Herceg.

Dodao je da nije samo u pitanju med, već i drugi poljoprivredni proizvodi koji su upitnog kvaliteta zbog neadekvatnog pristupa vlasti.

Organski proizvođači u BiH koji imaju certifikat odgovaraju za kvalitet svojih proizvoda, pa i meda. S tog aspekta kao predsjednik Saveza Organsko FBiH mogu garantirati za naše članove, ali moramo skrenuti pažnju na vrlo loš ambijent u kojem posluju bh. poljoprivredni proizvođači“, naglasio je Herceg.

Prema njegovom mišljenju, treba biti oprezan i sa definicijom bh. meda, jer postoji veliki broj proizvođača koji su locirani u BiH, a da pritom uvoze med.

„Ali sigurno tvrdim da 2011, 2012, i 2013. godine bh. med je na svjetskim takmičenjima dobio oznaku najkvalitetnijeg meda na svijetu. Dakle imamo kvalitetnih proizvođača“, istakao je Herceg.

Na pitanje, da li kupac može prepoznati kvalitetan med na policama, Herceg je kazao da je to vrlo teško uraditi prema izgledu.

„Kupac vrlo teško može procijeniti, ali osnovno pravilo je da kupac treba tražiti certifikat za med koji kupuje. Proizvođači moraju imati certifikat i to je zakon, taj certifikat garantira za svaki kilogram meda koji je proizveden. Čak šta više izdavanjem certifikata se prati i ispaša pčela, jer ne smije se vršiti ispaša na mjestima gdje postoji kontaminacija bilja“, pojasnio je Herceg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije