U Butmiru obilježena 27. godišnjica masakra na ulazu u tunel

0
AA
U Butmiru obilježena 27. godišnjica masakra na ulazu u tunel
FOTO: AA / S današnjeg obilježavanja

Delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće na mjesto masakra kod objekta DB "Butmir", na ulazu u tunel s butmirske strane, povodom sjećanja na 10 stradalih sugrađana koji su ubijeni na ovaj dan prije 27 godina, prenosi AA.

Usljed rasprskavajućeg dejstva nekoliko granata ispaljenih sa agresorskih položaja iz pravca Lukavice tog dana poginuli su Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac, a ranjeno je 11 Sarajlija.

Obraćajući se prisutnima na obilježavanju godišnjice, Nurija Hodžić, pomoćnik ministrice za rad i socijalnu politiku KS, naglasio je da je važno govoriti o ubijenim i ranjenim sugrađanima na ovom mjestu, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. 

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Stalno govoriti

"Potrebno je stalno govoriti o tome kako se tako nešto ne bi ponovilo. S toga, treba se podsjećati na opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli. No bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije", rekao je Hodžić.

Skupštinski zastupnik Damir Nikšić, u kontekstu agresije na Ukrajinu, danas je poručio da kultura sjećanja, koju Kanton Sarajevo njeguje, sada treba biti još više potencirana, naročito kada se radi o civilnim žrtvama.

"Naša je dužnost i uloga, kao civila, ljudi, nekoga ko je na strani čovječnosti i protiv zločina protiv čovječnosti, da se prisjećamo i upozoravamo ostatak svijeta da se takvi zločini mogu desiti, a da se ne trebaju dešavati u ratnim sukobima. To je poruka koju Sarajevo treba odaslati ostatku svijeta, poruka mira, razuma i čovječnosti", kazao je Nikšić, potcrtavši da je onaj ko je na strani civila istovremeno i na strani pravde.

Komandna odgovornost

Osim delegacije Kantona Sarajevo, počast je danas odala i delegacija Unije civilnih žrtava rata KS, čija je predsjednica Senida Karović danas poručila da Sarajlije tokom mjeseca maja sjećaju brojnih nemilih događaja i zločina iz vremena agresije.

"Sjećamo svega onoga lošeg, svega onoga što nam se dešavalo od 1992. do 1995. godine, sjećamo se 11.541 stanovnika Sarajeva koji je ubijen, od čega 1.601 dijete. Sjećamo se i sjećat ćemo se, nećemo zaboraviti. Ono što je najtužnije i što nas boli jeste činjenica da je jedino po komandnoj odgovornosti nekoliko generala i zločinaca odgovaralo, bez obzira što svakodnevno sarađujemo s Odjelom za ratne zločine Tužilaštva BiH, što podastiremo na hiljade svjedočenja i dokaza, sve ostaje na ničemu. Ovom prilikom moja poruka Tužilaštvu bi bila da iz ladice izvade sve te dokaze i svjedočenja žrtava i da pokrenu procedure, kako bi one koji su činili zlo, one koji su ubijali građane Sarajeva konačno stigla ruka pravde", rekla je Karović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije