U FBiH pozitivno još 45 osoba, broj oboljelih popeo se na 416

Radiosarajevo.ba
U FBiH pozitivno još 45 osoba, broj oboljelih popeo se na 416
Foto: EPA-EFE / Sarajevo

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH saopćio je na današnjoj konferenciji za novinare da je tokom zadnja 24 sata testiran 451 građanin Federacije BiH na COVID-19 te da ih je 45 pozitivno.

Time je broj oboljelih u Federaciji BiH porastao na 416 . 

Hospitalizirane su 64 osobe, od čega je šest pacijenata sa težom kliničkom slikom. 

Kako je konstatovano, broj oboljelih u BiH porastao je na 740, a u posljednja 24 sata registrirana su i tri nova smrtna slučaja. 

Upitan za sumnjive smrtne slučajeve i o tome da medicinari nemaju opremu kako bi izašli na teren i pregledali pacijente..., kao što je bilo u slučaju smrti dr. Šefika Pašagića, Mandić je kazao da je "strategija proimijenjena, da sada postoji dovoljan broj testova". 

"Ni u jednom momentu nismo rekli da treba štedjeti na testovima, već da stručno  osoblje odlučuju o tome. Svaki pacijent ima pravo na zdravstvenu njegu", kazao je Mandić, kazavši da se oprema troši, i da nema izgovora da se pacijent ne pregleda. 

Na novinarsku konstataciju da protokol u tretmanu pacijenata ne funkcionira te da li se razmišlja o promjenama, Mandić, je kazao je da, kada odgovorne osobe rade protokolu, ne bi trebalo biti problema. 

"Očito da ovdje ima problema u komunikaciji, pripadnosti zdravstvenim ustanovama... Ako imate brojeve na koji se niko ne javlja, treba vidjeti sa kantonalnom vlasti i akntonalnim zdravstfvenim djelatnostima, treba vidjeti šta se tu dešava", kazao je Mandić, kazavši da je ovaj konkretan slučaj na kantonalnom nivou, da on ne zna ko je odgovoran. 

Upitan za koliko oboljelih od COVID-19 je spreman zdravstveni istem Federacije BiH, Mandić je kazao da ni jedan sistem nije spreman za veliki broj oboljelih u istom periodu, te da krivulju nastoje razvući na što duži period. 

Zbog toga je molio građane da poštuju preporuke. 

"Stajanje u redovima, puhanje za vrat jedni drugima, to je sve opasnost...", kazao je Mandić. 

Zamoljen da pojasni šta znače najave o "maovnijem" testiranju kazao je da sada "nema razloga da se ne testiraju svi oni pacijenti za koje se ukaže potreba da se testiraju". 

Victor Olsavszky, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH podcrtao je da testiranje na zahtjev, odnosno doborovoljno testiranje nije preporučeno. 

"Jedini koji to mogu odlučiti su zdravstvfeni profesionalci, odnosno doktori", kazao je on. 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije