Trivić: Ministar finansija RS-a krši zakon o reviziji, neophodna istraga

Fena
Trivić: Ministar finansija RS-a krši zakon o reviziji, neophodna istraga
Buka / Jelena Trivić
Predsjednica Programskog savjeta za ekonomiju PDP-a Jelena Trivić upozorila je da ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija krši zakon, jer vrši pitisak na Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a.

"Ministrovo nije da vrši pritisak, već da sprovodi preporuke iz revizorskog izvještaja", rekla je Trivić i dodala da ne očekuje da Tegeltija podnese ostavku zbog manje iskazanog deficita u budžetu RS-a za 130 miliona KM, jer smatra da je to trebalo da uradi i ranije zbog propasti tri banke u RS-u za samo dvije godine.

Ipak, očekuje da se ovim pitanjem pozabave istražni organi, kao i navodima revizije, koja je utvrdila da postoji kredit Fonda PIO, u iznosu od 16 miliona KM, koji nigdje nije evidentiran.

"To nije 16 maraka, to je 16 miliona maraka koje Vlada RS-a nije prikazala, a koje su revizori konstatovali. Ovo je nevjerovatno, podići kredit, a nigdje ga ne prikazati, i time se neko od istražnih organa mora pozabaviti. To otvara prostor za sumnju da postoje još neke stvari koje su ostale skrivene od očiju javnosti", kazala je Trivić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ocijenila je i da entitetsko Ministarstvo finansija trezorskim finansiranjem Glavne službe za reviziju kontroliše ovu službu koja, zbog toga, već radi u otežanim uslovima i pod pritiskom.

Ministar Tegeltija je nedavno za medije u RS-u rekao da smatra da je izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o reviziji konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016. godinu sačinjen tendenciozno i neprofesionalno.

U tom izvještaju revizori su naveli da je nepokriveni deficit budžeta RS-a u 2016. iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije