Tarik Kupusović: "Sarajevo je sačuvalo svoj tradicionalni građanski duh i multietničnost"

9
Fena
Tarik Kupusović: "Sarajevo je sačuvalo svoj tradicionalni građanski duh i multietničnost"
Foto: Fena / Tarik Kupusović

Sarajevo je i danas sačuvalo svoj tradicionalni građanski duh, svoju multietničnost i diverzitet od prije rata i olimpijskih vremena, kazao je nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Tarik Kupusović kao uvodničar na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Sarajevo između historijskog naslijeđa i vizija budućnosti".

Gradonačelnik Sarajeva u periodu od 1994. do 1996. podsjetio je na najteže trenutke u historiji grada tokom troipogodišnje opsade.

"Većina građana je mislila da rata u BiH neće biti, do prvih granata. Pred početak rata grad je napustilo par desetina hiljada građana, sluteći šta će se događati. Tokom rata i opsade, još više od sto hiljada građana postepeno je napuštalo grad. Međutim, ljudi su se i vraćali, ali znatan broj, više desetina hiljada, došli su u Sarajevo kao protjerani i izbjeglice iz drugih ratom ugroženih dijelova BiH. I pored svega grad je čuvao i sačuvao svoju dušu, svoj dominantno gradski karakter, multuetničnost i multikulturalnost. Vlast, kao republička i gradska, kao i sve predratne Sarajlije su pazile da se i u teškim ratnim vremenima ne pokvare tekovine viševjekovnog zajedničkog života kao i neuništvi duh Sarajeva, uprkos svim izazovima i iskušenjima", kazao je Kupusović.

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

U osvrtu na postratni period nekadašnji gradonačelnik Sarajeva podsjeća da je Protokol o organizacionoj strukturi Grada Sarajeva dugo u organizaciji OHR-a, nakon Daytona, pregovaran i usaglašavan da bi bio potpisan krajem 1996. godine. 

"Njegova djelimična implementacija trajala je još duže, jer je novoformirano Gradsko vijeće, izabralo novog gradonačelnika Rasima Gačanovića tek u januaru 1998. godine. Znači skoro dvije godine grad nije postojao. I kada je ponovo uspostavljen to je bilo samo fiktivno, kao što je to i sada. Gradonačelnica, bez obzira koliko bila kompetentna i sposobna, može samo davati lijepe izjave, obavljati neke ceremonijalne i simbolične aktivnosti, ali konkretno ne može ništa uraditi, može izvesti samo neke manje projekte. Kada su u pitanju međunarodni projekti vezani za Grad Sarajevo, međunarodne institucije komuniciraju pretežno sa Kantonom, a ne sa Gradom", rekao je Kupusović.

Oglasila se Benjamina Karić: 'Obnova fasada nije naša nadležnost, ali...'

Oglasila se Benjamina Karić: 'Obnova fasada nije naša nadležnost, ali...'

Smatra da "ta nakradnost postoji samo kod nas u BIH, da ekstremno šteti gradu te da to traje već 26 godina".

Kupusović podsjeća da je do "ukidanja” Grada on u svojoj jurisdikciji imao 11 komunalnih preduzeća, dva zavoda, direkciju za obnovu grada i niz drugih istitucija.

Jedinu nadu za BiH i Sarajevo Kupusović vidi u putu u Evropsku uniju, "sa njenim daleko najboljim principima na svijetu, vrijednostima, pravilima i pravnom stečevinom, te uz relaksiranje dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom i Srbijom kao i cijelim regionom”.

Lijepe vijesti za građane: Nastavljaju se radovi na izgradnji biciklističke staze u Sarajevu

Lijepe vijesti za građane: Nastavljaju se radovi na izgradnji biciklističke staze u Sarajevu

Na kraju izlaganja Kupusović je kazao da "građani ostaju građani i da su oni dominantni u gradu".

"Sarajevo će se sigurno i dalje razvijati, biti pametan grad, sa boljom infrastrukturom i modernim tehnolohgijama za ugodnije življenje u njemu", zaključio je Kupusović.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zbog bolesti nije mogla prisustvovati sesiji, na kojoj je trebala biti uvodničar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije