Svečanost u Sarajevu: Održana SMART Balkan ceremonija potpisivanja 16 ugovora za BiH

0
A. Sokolović
Svečanost u Sarajevu: Održana SMART Balkan ceremonija potpisivanja 16 ugovora za BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Smart projekt: Potpisivanje ugovora i grantova

U prostorijama Centra za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine u Sarajevu, danas je održana ceremonija potpisivanja ugovora sa organizacijama civilnog društva, medijima i kreativnim grupama iz Bosne i Hercegovine, odabranim i nagrađenim u okviru još jednog javnog poziva za grantove SMART Balkan projekta.

Projekt je realiziran u šest zemalja Zapadnog Balkana koji provodi CPCD iz BiH, u partnerstvu sa Institute for Democracy and Mediation (IDM) iz Albanije i Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Sjeverne Makedonije, uz finansijsku podršku Norveškog ministarstva vanjskih poslova.

Prije početka ceremonije prisutnim novinarima prvi se obratio Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

"Ne mogu kazati koliko sam oduševljen ovdje danas na ovoj ceremoniji dodjele grantova 16 organizacija civilnog društva, koji će im omogućiti da obavljaju vrlo važan posao i aktivnosti. Civilno društvo je srž svake demokratije, bilo da je to u Norveškoj ili u Bosni i Hercegovini.

Ono što vidimo u posljednja dva, tri mjeseca u BiH čini i mene i moje kolege da se osjećamo prilično neugodno. Ako BiH želi da se pridruži euro-atlantskim strukturama, onda civilno društvo treba da igra glavnu i ključnu ulogu u tome da dođe do slobodnih i otvorenih diskusija, na kraju i otvorenih debata kako bi ovu zemlju približila onima u Europi", kazao je ambasador Olav Reinertsen.

Olav Reinertsen, ambasador Norveške u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Olav Reinertsen, ambasador Norveške u BiH

On je podvukao da svaki napad na organizacije civilnog društva, svako ograničavanje osnovnih sloboda jeste kršenje osnovnih ljudskih sloboda i treba biti zaustavljeno.

"Nadamo se da će sa ovim grantovima koji budu dodjeljeni danas, organizacijama civilinog društva omogućiti da rade i obavljaju svoje aktivnosti, da rade bitan posao koji će na kraju omogućiti Bosni i Hercegovini da dođe na mjesto koje je pripada, a to su euro-atlantske strukture", naglasio je norveški ambasador Olav Reinertsen.

O važnosti SMART projekta i više o njegovoj realizaciji prisutnima je govorila Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva u BiH.

"SMART Balkan je najveći projekat koji Centar za promociju civilnog društva implementira ne samo u BiH nego također u cijeloj regiji Zapadnog Balkana. Taj projekat je jako značajan najviše zbog toga što će značajnom podrškom, ne samo finansijskom, već i edukativnom, mentorskom, povezivanjem, ne samo unutar zemlje već između zemalja, doprinijeti boljoj stabilnosti i sigurnosti u cijelom regionu, kao i boljom upravljanju u raznim oblastima", istaknula je direktorica Aida Daguda.

Aida Daguda, direktorica CPDC BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Aida Daguda, direktorica CPDC BiH

Ona je istakla da SMART projekat nije značaj samo zbog toga, i zbog jačanja uloge civilnog društva u cijeloj regiji.

"Svi vidimo u kakvim vremenima živimo i u kakvim su izazovima izloženi ne samo organizacije civilnog društva, nego i cijelo društvo. Dolazi vrijeme koje će biti izazovnije nego ovo sada, ali smatram da se organizacije trebaju držati međuosbno, zajedno i solidarno i da u cijelom društvu mora biti malo veće razumijevanje, saradnje građanki, građana i institucija civilnog društva da bismo krenuli naprijed", dodala je Aida Daguda.

Druga stvar koja je važna jeste povjerenje koje Vlada Norveške dala domaćim organizacijama.

"Ovo je veoma veliki projekat, 17 miliona eura (34 miliona KM) u globalu za svih šest zemalja i Vlada Norveške je odlučila da da povjerenje domaćim organizacijama, lokalnim organizacijama. Osim CPCD-a koji vodi projekat, imamo još dva partnera iz Sjeverne Makedonije i Albanije.

To je vrlo važan znak, to nama veoma mnogo znači jer smatramo i uvijek smo smatrali da lokalni akteri u ovoj zemlji i cijelom regionu moraju preuzeti glavnu riječ. Pomoć je u redu sa strane, ali nekako smo izgubili taj utisak i pojam da o svojoj sudbini nekako na kraju mi sami odlučujemo", istakla je Aida Daguda, direktorica CPCD-a.

Nakon uvodnih obraćanja u prostorijama CPCD-a u Sarajevu pristupilo se potpisivanju 16 ugovora u tri kategorije: Lokalne inicijative, Medijski grantovi, Creative box grantovi.

Nakon potpisivanja ugovora održane su dvije zanimljive radionice posvećene efikasnom upravljanju projektima, a pored novoodabranih, ceremoniji će s ciljem upoznavanja, umrežavanja i razmjene iskustava prisustvovati i dobitnici regionalnih i core grantova iz Bosne i Hercegovine iz prethodnog javnog poziva, na kojima su govorile Edisa Adžović, službenica za grantove, SMART Balkan, te Dajana Cvjetković, menadžerica projekta, SMART Balkan.

Smart projekt: Potpisivanje ugovora i grantova
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Smart projekt: Potpisivanje ugovora i grantova

Podsjetimo, SMART Balkan je četverogodišnji regionalni projekat koji se realizuje sa ciljem jačanja participativnih demokratija i euroatlantskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, putem osnaživanja organizacija civilnog društva i mreža, za jaču i aktivniju ulogu u stvaranju bolje
budućnosti i održivog razvoja mirnih i inkluzivnih društava.

Poseban akcent je na oblastima sigurnosti i stabilnosti, te dobrog upravljanja, pri čemu se podstiče regionalna saradnja. U periodu provedbe projekta, ukupno će biti dodijeljeno 450 grantova raspoređenih u sedam vrsta podrške za različite aspekte djelovanja, a u ukupnom iznosu od 14,5 miliona eura.

Na javni poziv ukupno je pristiglo 670 prijava iz šest zemalja, od čega 52 aplikacije lokalnih
organizacija, medija i kreativnih grupa iz Bosne i Hercegovine, od kojih je 16 (10 lokalnih
inicijativa, 3 medijska granta i 3 creative box granta) odabrano i podržano sa ukupnim iznosom
od 156,348.32 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije