Sve veći broj sumnjivih transakcija: Na ime 'nasljedstva' izvukao više od 220 hiljada maraka

1
Radiosarajevo.ba
Sve veći broj sumnjivih transakcija: Na ime 'nasljedstva' izvukao više od 220 hiljada maraka
Foto: Centralna banka BiH / Ilustracija / Novac

Broj prijavljenih sumnjivih transakcija u Bosni i Hercegovini lani je uduplan, kriminalne grupe razvijaju nove načine pranja novca, a da pojedini građani olako nasjedaju na prevare, svjedoči i podatak da je jedno lice na ime obećanog nasljedstva u inostranstvu uplatilo više od 220.000 maraka.

Navedeno je to u izvještaju Finansijsko-obavještajnogodjeljenjaAgencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem su sumirani rezultati za 2022. godinu.

Prema tom dokumentu, uočen je rast broja prijavljenih sumnjivih transakcija sa 1.048 u 2021. godini na 1.504 transakcije u 2022.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Kada je riječ o vrijednosti prijavljenih sumnjivih transakcija, one su uduplane, odnosno 2021. godine iznosile su 129,55 miliona KM, dok je prošle godine taj broj dostigao vrtoglavih 260,60 miliona maraka.

Sa adrese Finansijsko-obavještajnog odjeljenja tužilaštvima je lani dostavljeno 15 izvještaja kojima je obuhvaćeno 85 lica za koje postoji sumnja da su počinili krivično djelo pranja novca.

"FIU je tigar od papira": Njemačka nazaduje u borbi protiv pranja novca

"FIU je tigar od papira": Njemačka nazaduje u borbi protiv pranja novca

Godinu ranije tužilaštvima je dostavljeno 16 izvještaja, ali je u njima obuhvaćeno manje lica, odnosno 25 fizičkih i osam pravnih lica.

U izvještajima koji su proslijeđeni tužilaštvima sumirano je da postoji sumnja da su lani počinjena krivična dijela pranja novca u vrijednosti od 35,19 miliona maraka, dok je 2021. godine ta vrijednost bila trostruko manja, odnosno 10,99 miliona KM.

Također, izdata su 23 naloga bankama za praćenje poslova 14 fizičkih i četiri pravna lica.

U dokumentu su navedene i tipologije, odnosno metode, tehnike i trendovi sa obilježjima pranja novca.

Jedan od primjera je da grupe za organizovani kriminal iz Evropske unije i BiH registruju na domaćem tržištu predstavništva preduzeća koja posluju u zemljama EU.

"Na osnovu predstavništava kriminalne grupe otvaraju račune u domaćim bankama koje koriste samo za primanje novca sa računa preduzeća iz zemalja članica EU. Time nastoje prikriti porijeklo novca koji je stečen raznim kriminalnim radnjama", navedeno je u izvještaju.

Takođe, utvrđeno je i da pojedina odgovorna lica u organu lokalne samouprave koriste službeni položaj na štetu državne imovine i jedinice lokalne samouprave.

Podignuta optužnica: Kako su Asmir, Ramiz, Hašim i Ekrem 'oprali' 4,1 milion maraka

Podignuta optužnica: Kako su Asmir, Ramiz, Hašim i Ekrem 'oprali' 4,1 milion maraka

Tako je u jednom slučaju utvrđeno da je odgovorno lice u organu lokalne samouprave primilo novac od kupca zemljišta u javnoj svojini. Za tu uslugu dobijeni novac to lice uložilo je u kupovinu nekretnine izvan BiH.

"Zabilježeni su i slučajevi da domaća fizička lica, takozvane novčane mule, na svoje račune primaju novac iz inostranstva koji potiče od prevara. Primljeni novac fizička lica isplaćuju u gotovini i predaju organizatoru udruženja formiranog radi počinjenja navedenih radnji pranja novca", stoji u dokumentu između ostalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije