Šuta: Kada psa bez povoca pustite na ulicu - on shvata da ste mu rekli "lovi"

3
Radiosarajevo.ba
Šuta: Kada psa bez povoca pustite na ulicu - on shvata da ste mu rekli "lovi"
Foto: Privatni album / Dr. Nedim Šuta

Nedim Šuta, kinolog govorio je o vlasinicima pasa, ophođenju prema njima, s  fokusom na to koliko je nadzor važan pogotovo nakon nemilog događaja koji se desio u centru Sarajeva prije dva dana kada su prolaznicu izujedala dva rotvajlera, a njihova vlasnica nakon toga uhapšena.

"Poput reaktivnosti pasa jer reaktivan pas nije isto što i agresivan. Postavlja se pitanje šta je dovelo do takvog oblika ponašanja. Inače se odmah osuđuju dobermani i rotvajleri, jer postoje te pasmine koje su divne i ispunjavaju svoju ulogu i fiziološku i biološku i etološku i ne može se generalizovati u tom smislu. Mislim da BiH nema sistem ljudi i sa odgovornošću mogu tvrditi da oni koji se bave zakonom i posmatranjem ove populacije koja dijeli ekološku nišu zajedno sa našom, a koja je jako bitna, da im se ne posvećuje dovoljno pažnje. Generalizovati i osuđivati je jedan strašan model koji nanosi štetu i jednoj i drugoj populaciji misleći na ljude i na pse", smatra Šuta.

Mišljenja je da je ovom nesretnom događaju prethodilo neadekvatno rukovođenje sa psom kao životinjom.

Nesreća na radu: Radnik (51) iz BiH teško povrijeđen u Austriji

Nesreća na radu: Radnik (51) iz BiH teško povrijeđen u Austriji

"Ono što najviše možete uraditi jeste da posmatrate psa kroz prizmu čovjeka i tu dolazi do devijacija u ponašanju. Pas je životinja i on se mora ostati životinja i sve dok se on posmatra kao takav, nećete mu oduzeti biološke potrebe i neće doći do devijacija u ponašanju. Ukoliko se budemo ophodili prema psu kao prema djetetu tu može doći do razvoja ponašanja od reaktivnosti do agresivnosti", rekao je Šuta za N1.

Dalje je naveo da se on kao stručnjak koji se bavi ponašanjem životinja pita zapravo šta radi pas bez nadzora u centru grada.

"Ako posmatrate evolucijski, psi potječu od vukova, dakle 0,02 posto mitohondrijalne DNK je samo razlika između bilo koje pasmine i canis lupusa (vuka). Nauka je jasno rekla da kada posmatrate štence u leglu ili u vučjem i psećem čoporu, kontrola i majka kada ih kontroliše radi to tako da ih gricka za kožu na vratu. I otuda potječe to da su centri kontrole na ogrlici i da je zbog toga nose psi kako bi se na taj način mogao kontrolisati. Dakle, kada se pas pusti bez nadzora i bez ogrlice, on kao sastavni dio našeg čopora to shvata da vi njemu kažete 'lovi', pogotovo pasmine koje su napravljene da funkcionišu u tu svrhu, da je napad najbolja odbrana. Vi kada pustite psa s povodca rekli ste mu da lovi i ne možete osuđivati životinju zato što je ona puštena u centru grada i nekoga je napala. Uloga vuka u biocenozu je da ‘čisti’ sve one jedinke koje imaju tzv. genetičku grešku. Psi su domestifikacijom malo modificirani i oni nemaju takve signale iz prirode. Zakon je rekao da pas mora biti pod nadzorom, brnjica to nije, ali povodac jeste", pojasnio je Šuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije