Sud BiH rekao NE političkoj kontroli, Tegeltija prekoračio svoja ovlaštenja!

Radiosarajevo.ba
Sud BiH rekao NE političkoj kontroli, Tegeltija prekoračio svoja ovlaštenja!
PrtScr / Presuda

Sud Bosne i Hercegovine u vijeću za upravne sporove kojim je predsjedavala Jadranka Brenjo, a na zahtjev Olge Pantić, donio je presudu kojom se ukida se Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija broj: 06-02-2-3902/2018 od 24.12.2018. godine i Kriteriji za ocjenjivanje rada sudija u BiH broj: 06-08-1-3897-2/2018 od 24.12.2018. godine.

Piše: F. V.

Politički utjecaji

Podsjetimo, u septembru prošle godine sve sudije Suda BiH, osim Branka Perića, poslale su pismo svim članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) u kojem navode da, izmjenom Pravilnika o ocjenjivanju sudija, VSTV radi na štetu Suda BiH, a u korist Tužilaštva BiH.

Sudije su tada optužile VSTV da se propisima o normiranju i ocjenjivanju sudija Suda BiH ugrožava nezavisnost i efikasnost sudstva. Naime, VSTV propisao da sudije Suda BiH moraju donijeti više presuda nego što Tužilaštvo mora podići optužnica!?

Krajnji cilj VSTV-a je, smatrali su, stavljanje pod političku kontrolu i Suda BiH. Mediji su pisali da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na taj način privilegira glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić za koju se smatra da je bliska HDZ-u i SNSD-u.

Cijeneći zakonitost osporavanog Pravilnika, Sud BiH u presudi od 19. maja konstatira kako "smatra upitnim ovlaštenje donosioca akta da donese i usvoji osporavani Pravilnik kojim se uređuje postupak ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija".

Ovo iz razloga, dodaje se u presudi, što bi Pravilnik po svom normativnom sadržaju "trebao biti opšti izvršni normativni akt, donesen na temelju Zakona, što ukazuje na činjenicu da akt mora biti utemeljen na zakonu, jer samo mjerodavni zakon može dati ovlaštenje za donošenje opšteg izvršnog akta i odrediti postupak njegovog donošenja, kao i granice normativnog sadržaja".

"Primjenjujući navedeno stajalište na konkretan slučaj, Sud utvrđuje, da je osporeni Pravilnik donio zakonom neovlašteni organ, pa predmet uređenja osporavanog Pravilnika upućuje na zaključak da je VSTV u konkretnom slučaju prekoračio granicu svojih ovlašćenja utvrđenih Zakonom o VSTV-u BiH", navodi se u presudi.

Sporni kriteriji

Budući da je osporeni akt ukinut u cijelosti, navodi se u presudi Suda BiH, a zbog njegove formalne nezakonitosti "sudsko vijeće nije u obavezi ispitivati osnovanost dijela zahtjeva koji se odnosi na navode o materijalnoj nezakonitosti akta".

"Međutim sudsko vijeće u pogledu materijalne zakonitosti ukazuje da je pravilnik podzakonski akt, odnosno opšti izvršni akt niže pravne snage od zakona, te se istim normiraju i razrađuju načelne odredbe utvrđene u Zakonu, a pravna snaga akta podrazumijeva mjeru uticaja koju jedan pravni akt ima na druge akte, te u tom smislu akt niže pravne snage mora da bude saglasan sa zakonom i granice njegovog normativnog sadržaja moraju biti utemeljene na zakonu", konstatira se u presudi.

U pogledu Kriterija za ocjenjivanje rada sudija u BiH broj: 06-08-1-3897-2/2018 od 24.12.2018. godine, sudsko vijeće je utvrdilo da su Kriteriji doneseni u skladu sa nadležnostima tužene iz člana 17. tačka 22. Zakona o VSTV BiH. Međutim, kako je zaključeno, normativni sadržaj osporavanog akta –Kriterija nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

"Naime, načinom na koji donosilac akta uređuje ovo pitanje, ne ukazuje da je tuženi prije donošenja Kriterija cijenio pozitivne zakonske propise, utvrdio specifična pitanja te razradio potrebnu metodologiju, što je bilo osnova za donošenje zakonitog akta, već se, naprotiv, osporenim Kriterijima obligatorno nameću obaveze. Sve navedeno ukazuje da je potrebno osporene Kriterije ukinuti u cijelosti, pa time ukinuti akt prestaje važiti danom donošenja presude", konstatira se u presudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije