Ustavni sud BiH odbio apelaciju Mutapa, Feraget objasnio šta se dešavalo na ročištu

0
I. S.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Mutapa, Feraget objasnio šta se dešavalo na ročištu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Mogu potvrditi da je odbijena apelacija kao neosnovana Zijada Mutapa, oca Alise, koji se nalazi u pritvoru od 1. februara 2021. godine kao jedan od osumnjičenih u predmetu 'Dženan Memić', rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić za portal Radiosarajevo.ba.

Napomenuo je i da je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu rekao, o prijedlogu za produženje pritvora policajcu Josipu Bariću, da ovakav predmet "još nismo imali pred Sudom BiH" i da se radi o "planskom i organizovanom prikrivanju dokaza".

"Odluka Ustavnog suda je sasvim očekivana, s obzirom da postoje dokazi za osnovanu sumnju da je Mutap s drugim licima učestvovao u zataškavanju ubistva Dženana Memića. Svako ima pravo da se brani i postupak, a nadam se da će tako biti  i sa predmetom Dragičević, ima i svoju historijsku tenziju. Prvi put imamo situaciju da se krivični postupak vodi za vrijeme trajanja drugog postupka u kojem je podignuta optužnica koju možemo nazvati montirana.

Imamo prvi put situaciju da se pravosuđe bavi sobom, odnosno, licima koja su učestvovala u postupku koji još uvijek nije okončan. Treba sačekati pravosudnu odluku jer Tužilaštvo vodi postupak zbog organiziranog kriminala, a ne vezano za saobraćajnu nesreću", rekao je Feraget.

Ponovio je kako će se zbog istraga ubistva Memić i Dragičević promijeniti se i politička slika jer "svi znamo koje političke stranke se vežu za ove slučajeve".

"Prvi put imamo ovakav predmet na državnom sudu. Na ispitu su pali Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, zatim Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci, zatim federalno tužilaštvo koje je kontrolisano Kantonalno i reklo da je istraga bila uredu. Palo je i Republičko tužilaštvo u Banjoj Luci. Ja sam u krivičnoj prijavi i potencirao nadležnost Suda BiH, što nije lako postići jer izvorno, imate nadležnosti entiteta.

Tim što je Apelacioni vijeće odlučuje o žalbama na rješenja koja su donijeta za lica koja se nalaze u privoru, činjenica da je Apelaciono vijeće utvrdilo da postoji nadležnost državnog suda - ipak, ima nade.

Iako Sud BiH nije vrhovni i nije nadležen sudovima u entitetima, postoji zakon prema kojem to može preuzeti za krivična djela iz entitetskih nadležnosti i to se dešava. U tome se vidi značaj - da Sud BiH bude instanca koja promatra šta se dešava i, po potrebi, reaguje. Ovo je jedno upozorenje i policajcima i tužiocima da protek vremena ne može izliječiti ni njihove rane!", poručio je Feraget.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije