Stanje s opskrbom vode u Bihaću se stabilizira

AA
Stanje s opskrbom vode u Bihaću se stabilizira
KJKP Vodovod i kanalizacija / Ilustracija
Nakon višesedmičnih problema s vodom JP Vodovod Bihać kreće u nabavku vlastite laboratorije i projektni prijedlog za ugradnju prečišćivača vode.

U proteklih nekoliko sedmica, građani Bihaća su se suočavali s problemom zdravstvene ispravnosti vode. Zavod za javno zdravstvo je preporučivao prokuhavanje vode, a neko vrijeme za piće su preporučivali isključivo flaširanu vodu. 

Građani ne vjeruju u ispravnost vode 

Odluka da se koristi samo flaširana voda stavljena je van snage već duži period, a iz JP Vodovod Bihać smatraju da je panika zbog vode bespotrebno dignuta, te ističu kako je ovakvo stanje sa vodom uobičajeno za period nakon ljetne suše, kada se bunari natalože, a onda nakon prvih obilnih kiša krenu sapiranja i problemi sa drugačijim okusom vode.

Mensur Babić iz Službe zahvatanja i distribucije vode koja djeluje pri JP Vodovod Bihać rekao je za Anadolu Agency (AA) da je stanje sa vodom konstantno popravlja, a najlošiji kvalitet vode bio je nakon prvih obilnih padavina koje su došle poslje dugotrajnih ljetnih suša i visokih temperatura. 

"Posljednji veći nalet oborina koji se desio tokom proteklog vikenda i najvljivani crveni meteroalarm za područje Hrvatske za nas su bili kritični i mi smo ponovo vršili analizu, te dobili rezultate koje smo i očekivali. Dakle, mutnoća vode je bila povišena i preporučavali smo njeno prokuhavanje. Ovih dana od Zavoda očekujemo i tu novu analizu poslje čega ćemo znati kakvo je stanje nakon ovih zadnjih padavina“, kaže Babić. 

Da su građani još uvijek ne vjeruju u ispravnost vode govori činjenica da je još uvijek kupuju u trgovinama, a prema riječima Maje Baković, radnice u trgovačkoj radnji koja se nalazi u bihaćkom naselju Ozimice 1, potražnja za flaširanom vodom je ogromna, čemu svjedoče prazne palete koje smo zatekli u prodavnici. 

"Cijelo ovo vrijeme građani kupuju vodu. Dnevno prodamo minimum pet paleta sa pakovanjima od pet litara“, kaže Maja. 

Ejub Dizdarević je vlasnik cvjećare i vodu kupuje po potrebi, kad primjeti da je zamućena. Prema njegovim riječima kvalitet vode varira u zavisnosti od dijelova grada, a kao mogući razlog toga navodi i zastarjelu vodovodnu mrežu. 

"Imam radnju u centru grada, živim u predgrađu, a imam dosta prijatelja koji žive u drugim dijelovima grada i znam da se voda razlikuje od mjesta do mjesta. Po meni je problem što se bazeni odakle se voda šalje u mrežu ne održavaju redovno i što su nedavni radovi na projektu kanalizacije, dodatno poremetili vodovodnu mrežu.“, kaže Dizdarević 

Vlastita laboratorija i prečišćivač

Na posljednjoj sjednici gradskog Vijeća koja je bila posvećena problemu vode, kao najadekvatnije rješenje predložena je izgradnja prečišćivača, a iz JP Vodovod ističu kako su pokrenuli aktivnosti prikupljanja dokumentacije potrebne za izradu projekta, te dodaju kako je sama realizacija ovog projekta vrlo skupa.

Za AA su naveli da su pokrenuli aktivnost nabavke interne mikrobiološke laboratorije putem koje bi mogli raditi brze analize i odmah djelovati usljed obilnih padavina i otapanja snijega. 

"Radi se o sredstvima u visini od oko petanaest miliona konvertibilnih maraka, ali je to dugotrajno i pravo rješenje za ovaj problem. Mi ćemo uraditi prijedlog i uputiti zahtjev za izradu projekta i raspisati natječaj za izradu projektne dokumentacija i na osnovu svih rezultata koje imamo od 1980. godine do danas i zatim tražiti sredstva za njegovo finansiranje. Mi kada uzmemo uzorak vode i pošaljemo ga Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, rezultate analize dobijemo tek nakon četiri dana i dok taj dokument dođe do službe koja treba da obavijesti javnost o tome, prođe sedam dana", navodi Babić.

Ističe da kada budemo imali vlastitu laboratoriju u kojoj ne bi radili s ovim specifičnostima koje zahtjeva analiza u smislu brojenja kolonija, klica i ostalih stvari, već da ukaže na njihovo prisustvo.

"To znači kad uzmemo uzorak vode u roku od 24 sata možemo znati da li je voda fekalno onečišćena i da li postoji ešerihija koli. Koliko to nam nije ni bitno jer čim ima fekalnog onečišćenja pa makar jedna od bakterija voda je neispravna za piče. Dakle, otvoranjem vlastite laboratorije mi bi ustvari imali indikator za otkrivanje prisustva štetnih tvari i moći ćemo brzo djelovati.“, kaže Babić i dodaje kako će JP Vodovod ubrzo dobiti spomenutu laboratoriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije