Softić: Zvizdić i Plenković moraju hitno riješiti odnose BiH i Hrvatske

Amil Dučić
Softić: Zvizdić i Plenković moraju hitno riješiti odnose BiH i Hrvatske
Safet Softić, potpredsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra da bi hitno trebalo doći do sastanka premijera naše države i Hrvatske Denisa Zvizdića i Andreja Plenkovića.

Ističe da su izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović o radikalizmu u BiH i sva politička drama u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, kao i potpisivanje sporazuma o plinovodu između Hrvatske i RS-a, dosta zahladile odnose između dvije zemlje.

"Nedavni sastanak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića s hrvatskom predsjednicom bio je u funkciji smirivanja tenzija između dvije zemlje. Smatram da bi zbog svih ovih pitanja, pa i pomenutog potpisivanja sporazuma oko plinovoda, zbog kojih je reagirao predsjedavajući Zvizdić, trebalo doći do sastanka premijera dvije zemlje i da se odnosi stave na ono mjesto na kojem i trebaju biti. Naš europski put treba da ide preko Hrvatske kao našeg dobrog susjeda. Najnoviji događaj vezan za plinovod je jedna nepotrebna avantura. Ne znamo otkud državnog ministra Hrvatske na toj ceremoniji. Rješenje vidim u hitnom sastanku premijera Zvizdića i Plenkovića da se zaustavi negativna amplituda u odnosima dvije zemlje", rekao je Softić u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Imamo li parlamentarne većine na državnom nivou?

"Za razliku od Predstavničkog doma parlamentarna većina u Domu naroda funkcionira. Ono što prođe Predstavnički dom usvoji se u ovom domu. Bilo je nekih političkih tema koje su na Domu naroda izbile u prvi plan kao što je prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je Klub hrvatskih delegata iz političkih razloga stavio u proceduru prvo u Dom naroda. Zbog toga se pojavila neka loša atmosfera.

Radiosarajevo.ba: Hoće li se dalje lomiti koplja oko Izbornog zakona?

"Mislim da je ovaj prijedlog upućen na ovakav način već unaprijed osuđen na propast. Vjerujem da se mogu naći politička rješenja u dogovoru svih aktera uključenih u parlamentarnom životu. Interparlamentarna komisija koja je formirana radi izmjena Izbornog zakona je pravo mjesto gdje bi trebalo da se usaglase stavovi rješenja koja podrazumijevaju i provođenje presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava. Ono što je možda u toj cjelokupnoj priči prioritet broj jedan, to je odluka Suda po apelaciji Bože Ljubića, a koja je stavila van snage određene članove izbornog zakona, dakle način popune Federalnog doma naroda nakon izbornog procesa“.

Radiosarajevo.ba: Ima li među partnerima političkih ucjena u vezi s Izbornim zakonom BiH?

„Mi smo od početka kazali da to nije pravi put. Ovo će vjerovatno prouzrokovati minimalno šest mjeseci izgubljenog vremena da ćemo na kraju dobiti jedno veliko ništa. Samo čekanje u Predstavničkom domu procedure. Ne znam kome i čemu služi ovo bespotrebno gubljenje vremena. U razgovorima s međunarodnim predstavnicima evidentna je njihova volja i želja da pomognu da se ovaj politički proces dovede do kraja. Svi ovo trebaju iskoristiti i pristupiti ozbiljnim razgovorima. Nametanje jednstranih rješenja u startu ne vodi rezultatu. Interes ove države treba biti da se riješi ovo pitanje, da se provedu presude i da se na određen način riješe neke frustracije koje postoje kod pojedinih političkih stranaka, pa ako hoćete, da se možda i isprave neke nepravde“.

Radiosarajevo.ba: Je li rješenje da se osigura indirektan izbor člana Predsjedništva BiH, dakle u Parlamentu?

„Ja sam dao jednu izjavu koja se toga ticala, navodeći to kao jedno od rješenja koje je bilo aktuelno još u vremenu Aprilskog paketa. Međutim, to je u javnosti dobilo potpuno drugačiju konotaciju, pa se SDA na neki način, kroz ovu izjavu, spočitavalo da je prihvatila indirektan izbor zbog određenih političkih kalkulacija, odnosno asimetrična rješenja. Ne bih ponovo otvarao tu temu na ovakav način. Indirektan izbor ima svoje prednosti i nedostatke. Ono što je problem jeste da nijedan ni drugi blok iz RS-a, i SNSD i Savez za promjene, kategorički odbacuju takvo rješenje. Mislim da je teško doći do političkog dogovora o tom pitanju. Kada je SDA u pitanju, nije prihvatljivo nikakvo asimetrično rješenje“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije