Snažno ćemo djelovati s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma

Anadolija
Snažno ćemo djelovati s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i član predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Čović otvorili su danas u Neumu dvodnevni znanstveno-istraživački skup "Hrvati Bosne i Hercegovine - nosioci europskih vrijednosti?".

Predsjednica Hrvatske je rekla da je s velikim zadovoljstvom prihvatila Čovićev poziv da učestvuje na današnjem skupu u jedinom bh. gradu na obali Jadranskog mora.

"Vi ćete sami progovoriti o stanju Hrvata u BiH, problemima, ali i o prihvatanjima od Hrvatske i međunarodne zajednice", kazala je Grabar Kitarović.

Naglasila je da su Hrvati u BiH, prema Daytonskom sporazumu, konstitutivan narod i da je Hrvatska, uz SAD, najzaslužnija za zaustavljanje "nesretnog hrvatsko-bošnjačkog sukoba".

"Tijekom rata, Hrvatska je primila gotovo milijun izbjeglica, potpisala Washingtonski sporazum i doprinijela izgradnji mira", naglasila je Grabar Kitarović.

No, kako je istaknula, sada je ugrožena konstitutivnost Hrvata u BiH, u Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda BiH i izbori se ne provode osam godina, raste broj ekstremističkih zajednica, u RS gotovo da nema povratka prognanika i izbjeglica, a u Federaciji BiH je nastavljena majorizacija Hrvata, a međunarodna zajednica pred tim činjenicama dugo zatvara oči.

"Hrvatska podržava cjelovitost i suverenitet BiH. Spremni smo pomoći u borbi protiv međunarodnog terorizma, snažno ćemo djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma, za izgradnju stabilnosti BiH i u izgradnji njezinog europskog puta. Stoga Hrvatska očekuje žurno donošenje izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nužno donošenje statuta Mostara i provođenje lokalnih izbora, te blagovremeno djelovanje međunarodne zajednice u uključivanje u riješavanja problema", kazala je, između ostalog, hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u Neumu.

Ona je na kraju poručila da će Hrvatska djelovati strogo u skladu s međunarodnim pravom, ali i u skladu s ustavima Republike Hrvatske i BiH.

"Ostvarenje jednakopravnosti Hrvata u BiH uvijek je bio i bit će jedan od stupova moga djelovanja", poručila je Grabar Kitarović.

Zahvalivši se predsjednici Republike Hrvatske na podršci, član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je cilj zaključcima jasno definirati  poziciju hrvatskog naroda u BiH.

"Ovaj trenutak je prepun iskušenje i izazova. Bez obzira da li je izvorište problema analiza problema iz rata, europski put ili nefunkcioniranje unutar institucija. Ova tri panela dovoljno govore koliko nam je nužno bilo vrlo jasno poručiti kako vidimo BiH, njezin europski put i kako mislimo da taj put možemo definirati. Europski put BiH nema alternative, Hrvati jesu predvodnici i neće na tome stati. Želimo ove godine imati kandidacijski status i akcijski plan za MAP", poručio je Čović.

Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije