Sjećanje na italijanske novinare ubijene na zadatku u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na italijanske novinare ubijene na zadatku u Mostaru

Ambasada Republike Italije u BiH 26. januara organizirala je komemoraciju trojici tršćanskih novinara italijanske nacionalne televizije RAI, Mario Luchetta, Dario D'Angelo i Alessandro Ota, ubijenih granatom 28. januara 1994. u Mostaru, dok su snimali dokumentarni film o djeci žrtvama rata.

Događaj je organiziran uz podršku regionalnog sjedišta RAI iz Friuli Venezia Giulie i programa TGR, čija ekipa je bila u Mostaru, što dodatno potvrđuje da kolika se važnost posvećuje sjećanju na kolege koje su poginule obavljajući svoj posao i 24 godine nakon nemilog događaja.

Uz polaganje vijenca na mjestu pogibije, skupa sa suprugom Alessandra Ote, Milenkom Ota i članom italijanskog parlamenta Marcom Bergonzijem, Ambasador Nicola Minasi se prisjetio trojice novinara sljedećim riječima:

“Luchetta, Ota i D’Angelo su simbol boljeg italijanskog novinarstva i hrabrosti izvještavanja, nadilazivši vlastite medijske stereotipe. Ispred jednog kompleksnog i bratoubilačkog rata nisu podlegli naraciji o etničkom sukobu, nego su posmatrali dječiju dramu, bez ikakvih podjela. Dolazeći i sami iz multikulturalne sredine, kao što je Trst, željeli su ispričati o istinskom životu ljudi, upućujući onaj isti pogled napolje, kojim je tih godina Italija gledala sebe kroz svoje izvanredne novinare i sve to uz saznanje o zajedničkoj historiji i sudbini.”

Nakon komemoracije uslijedila je konferencija-debata o slobodi medija u Bosni i Hercegovini, organizirana od strane Ambasade Italije u suradnji s RAI i misijom OSCE-a za Bosnu i Hercegovinu, u sklopu italijankog predsjedavanja OSCE-om u 2018. godini.

Debata je organizirana u sali Gradske uprave grada Mostara - Vijećnici, koju je gradonačelnik Ljubo Bešlić stavio na raspolaganje, s moderatorom Enom Bavčić iz nevladine organizacije Civil Rights Defenders i aktivnim učešćem predstavnika najvažnijih novinarskih organizacija Bosne i Hercegovine, glasnogovornicom OSCE-a Željkom Šulc i dopisnicima RAI-a.

U toku debate prikazano je nekoliko posljednjih snimaka koje su napravila tri novinara u pedijatrijskoj bolnici u Mostaru u kojoj su bila smještena djeca žrtve rata i dijelovi dokumentarnog filma posvećenog trojici novinara, koje je RAI ljubazno stavila na raspolaganje, kao znak idealnog nastavka obavljanja ove profesije kroz rad današnjih novinara u borbi za slobodnu i tačnu informaciju, koje se neophodne za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom naglašen je i značaj napornog rada Fondacije Lucehtta Ota D’Angelo Hrovatin u korist djece s poteškoćama, kao i nagrade ove Fondacije, koja se dodjeljuje za visok kvalitet u novinarstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije