Senada Šelo Šabić nakon pisma Bundestagu: Za ideju BiH se treba boriti!

6
Radiosarajevo.ba
Senada Šelo Šabić nakon pisma Bundestagu: Za ideju BiH se treba boriti!
Foto: Privatni album / Senada Šelo-Šabić

Grupa bosanskohercegovačkih intelektualaca uputila je ovih dana pismo predsjedniku Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Njemačke, Michaelu Rothu, povodom situacije u Bosni i Hercegovini i djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta. 

Pismo u kojem se izražava strah od obnavljanja sukoba "ukoliko BiH ostane na ovoj putanji" uputili su Senada Šelo Šabić, Senad Pećanin, Edina Bećirević, Sead Turčalo i Vedran Đihić

"Obraćamo vam se kako bismo izrazili zabrinutost zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini. Mir je pod prijetnjom, a stabilnost zemlje je ozbiljno ugrožena. Ovo je posebno značajno imajući u vidu agresiju Rusije na Ukrajinu i činjenicu da se u ovom trenutku vodi rat u Evropi. Ne želimo dizati lažne uzbune, ali želimo skrenuti vašu pažnju jer vjerujemo da će, ako Bosna i Hercegovina ostane na sadašnjoj putanji, to dovesti do nasilnog sukoba. Posljedice takvog sukoba, bez obzira na njegove razmjere, bilo bi teško obuzdati i one bi se osjetile izvan granica Bosne i Hercegovine", navedeno je, uz ostalo, u pismu. 

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Suštinska zabrinutost za budućnost BiH

Ovim povodom za Radiosarajevo.ba govori dr. Senada Šelo Šabić, vanjskopolitička analitičarka sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose, jedna od potpisnica pisma.

"Motivacija za pisanje ovog pisma je isključivo ona koju smo naveli na početku pisma – naša suštinska zabrinutost za budućnost BiH uzimajući u obzir trendove razbijanja i slabljenja države kojima svjedočimo više od desetljeća, ali koji su se posljednjih godina intenzivirali", govori Šelo – Šabić za Radiosarajevo.ba, te dodaje:

"Ja, i govorim sasvim osobno, nemam previše optimizma da će europska ili šira zapadna zajednica odreagirati na upozorenja koja dolaze s različitih strana, pa tako i ovo naše pismo. Ali smatram da je minimum minimuma, naša odgovornost kao građana, a i kao stručnjaka upozoriti što vidimo kao prijetnju miru u BiH i jasno navesti što smatramo rješenjem".

Pismo bh. intelektualaca Michaelu Rothu: 'Mir je pod prijetnjom, a stabilnost je ozbiljno ugrožena'

Pismo bh. intelektualaca Michaelu Rothu: 'Mir je pod prijetnjom, a stabilnost je ozbiljno ugrožena'

Prema njezinim riječima, "međunarodna zajednica često obrazlaže svoj pristup podilaženja etnonacionalistima time da to odražava realnost BiH". 

"Ja se s tim ne slažem. Ja mislim da mi trebamo uvažavati realnost i svijet u kojem živimo, ali da isto tako aktivno trebamo i možemo graditi svijet kakav želimo da bude. 

Bez tog voljnog momenta, mi smo samo list na vjetru koji nas nosi kako vjetar... Fatalistički se možete odmah predati i reći – viša sila, drugačije se ne može. Ili možete učiniti sve što je u vašoj moći pa ako na kraju i budete poraženi, barem znate da ste se borili", dodala je.

Život, veli Šelo-Šabić, traži naše aktivno sudjelovanje, ne pasivno bivanje.

"U tom smislu, ja kao jedan od potpisnika ovog pisma, vidim ga i kao poruku samim građanima BiH, onima koji zagovaraju i žele očuvati BiH, da njen put očuvanja ne leži u nacionalizmu, etničkim podjelama, prebrojavanju krvnih zrnaca. Rješenje za BiH, za sve njene građane jeste princip zaštite ljudskih prava svakog pojedinog građanina ove zemlje i vladavina prava koja garantira da smo svi jednaki bez obzira na našu etničku, vjersku, rasnu, rodnu ili bilo koju drugu pripadnost", kaže sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

Očekujemo odgovor

Upozorava da "probosanske političke snage to moraju osvijestiti, zauzeti beskompromisan stav kada je u pitanju princip da na prvo mjesto dolazi pojedinac, a tek onda grupa". 

"Drugim riječima, država BiH ima svoje građane a ne plemena. Principi su zaštita ličnih sloboda i ljudskih prava čovjeka, ne zaštita plemena i interesa plemenskih vođa. Razlog zašto smo pisali njemačkom Bundestagu leži i u činjenici da je njemački parlament prošlog ljeta usvojio rezoluciju kojom se upravo na principima građanskog uređenja trasira budućnost BiH. Mi u ovom pismu tražimo od njih da stanu iza svojih odluka, da ponove principe za koje su prošle godine glasali i socijaldemokrati, i zeleni, i liberali, i kršćanski demokrati u Njemačkoj. Da pošalju snažnu poruku građanima BiH da takvu BiH u budućnosti vide njemački građani. Da je to budućnost koju zajedno želimo dijeliti u Evropi", poručila je Šelo-Šabić.

Kaže da nije bilo reakcije na pismo do sada, osim što dobivamo privatne poruke kolega i prijatelja koji se slažu s našim stavovima. 

"Ja moram reći da vrlo pristojno očekujem odgovor na naše pismo. Neću biti iznenađena ako ne dođe, ali još je rano za reći – sačekajmo još malo. U međuvremenu ima još puno adresa na koje se treba obraćati, ali ono što je još važnije jeste osvještavati koje su to lokalne snage u BiH koje ideju otvorene, pluralne, prosperitetne BiH žele nositi, ko u tu ideju vjeruje. Jer međunarodna zajednica nikome neće servirati ono što želi, za tu se ideju treba boriti", zaključila je Šelo-Šabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije