Selimović: BiH može biti zatvorena na moru, treba pokrenuti tužbu

Radiosarajevo.ba
Selimović: BiH može biti zatvorena na moru, treba pokrenuti tužbu

Zastupnik Švedske u Europskom parlamentu (EP) Jasenko Selimović kazao je za Radiosarajevo.ba da bi interesi Bosne i Hercegovine na moru u vezi sa Pelješkim mostom mogli biti ozbiljno ugroženi, ali da su reakcije institucija naše zemlje stigle prekasno.

Razgovarao: Faruk Vele

Tužba je, kaže, u ovom trenutku jedino rješenje, ali će, uvjeren je, postupak trajati godinama, te ne očekuje reakciju Europske unije.

Komplikovana situacija

Radiosarajevo.ba: Kako gledate jednostrani potez Hrvatske da započene gradu Pelješkog mosta, uprkos negodovanjima iz BiH?

„To je dosta komplikovana stvar. BiH može da izađe iz cijele te situacije s velikim problemom. BiH kao kao pomorska država, jer imamo pristup moru, može da bude zatvorena, odnosno njezin prolaz do otvorenog mora. Po svim konvencijama, to se ne smije raditi. Čini mi se da je to vrlo opasno. Ono što me čudi jeste to da te reakcije tek sada dolaze, tek sada se upućuju  protesti, tek sada se ozbiljno  protestuje protiv toga. Ja sam  o tome pričao prije dvije-tri godine, govorio da se o tome mora voditi računa, da se ne desi ono što je na putu da se desi. Dakle, začuđuje da reakcije dolaze tek sada“.

Radiosarajevo.ba: Šta se može učiniti i kakvo je raspoloženje u Europskoj uniji vezano za ovu situaciju između BiH i Hrvatske?

„Može se još puno toga učni. Još se stvari mogu uraditi. Naše šanse da to zaustavimo su, istina, puno manje. Ali, stvar se može riješiti. Naglašavam, nijedna država ne može, po međunarodnim konvencijama, da prekrši to pravo BiH da ima izlaz na more. Ako je BiH pomorska država, ona mora imati izlaz na more. Blesavo je bilo odobravati gradnju mosta, prije nego se utvrdi pomorska granica BiH i Hrvatske, da se desi razgradničenje. To se moralo uraditi“.

Jasenko_Selimovic2.jpg - undefined

Jasenko Selimović

Radiosarajevo: A reakcija Europske unije?

„Ovo je važno. Ja u potpunosti podržavam ideju da EU daje novac za Hrvatsku, BiH, i ostale zemlje Balkana za izgradnju infrastrukture. To je jako dobro i treba to podržati. No, ovo nije problem EU. Oni su podržali gradnju jednog mosta. Neka su, i to je dobro. Problem  je jer se taj most pravi tamo gdje još nije napravljeno razgraničenje. Tako se može desiti da budu ugroženi pomorski interes BiH, i to ne treba dozvoliti. To nije, naglašavam, stvar EU, već Hrvatske i BiH.

Radiosarajevo.ba: Kako iz EU perspektive gledate na poteze same Hrvatske prema jednoj susjednoj zemlji?

„Prije početka gradnje moralo se desiti razgraničenje. Ali prvenstveno je BiH trebala da urgira. BiH može biti ugrožena. Neće Hrvatska biti ugrožena ovim mostom, nego pomorski interes BiH. Ne znamo hoće li tako biti. Ponavljam,  blesavo je praviti most, a da se nije napravilo razgraničenje. To nije greška EU. Oni hoće da daju pare, to je jako dobro. Ovo je problem Hrvatske i BiH.

Radiosarajevo.ba: Šta je u ovom trenutku ispravan potez?

„Trebalo je to pitanje rješavati u duhu prijateljskih razgovora prije nego što se ovo desilo. A sada kad se već desilo, jer iz BiH nije bilo adekvatnih reakcija, jedina mogućnost koja je ostala jeste da se ide na sudove i da se to sudi. Jer BiH ima to pravo! Nijedna država koja ima pristup svojem moru, ne može da ima zatvoren pristup otovorenom moru. To ne postoji. Treba ići sudskim putem. Proces će biti dugotrajan, koštat će mnogo. Bit će zapetljano, biroktatski posebno, ali mora se ići dalje.

Radiosarajevo.ba: Da li će EU reagirati, treba li to očekivati?

„Ne mislim da ima načina da se EU petlja u to pitanje i ne treba da se petlja. Ali, čini mi se da je malo nepromišljeno da se daju pare za jedan projekt koji može biti problem u budućnosti. Jer, sama EU traži od BiH da riješi sve probleme prije kandidatskog statusa.

Traži od članica kandidatskih zemalja da riješe svoje probleme, da ih ne donose u EU. Moguće je da je EU podržala jedan projekt koji će poslije biti problem. To nije trebalo raditi. Treba razdvojiti podršku izradgnji infrastrukture, ali s druge strane, mostovi i ostali objekti se moraju graditi tamo gdje nije sporno. Ako se pokaže spornim, trebat će nam vrijeme da se to ispravi. Boga pitaj koliko će to sve trajati“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije