KS / Sedmočlana porodica se otrovala u Sarajevu, nalaze se na KCUS-u

17. 07. 2019. u 08:36:00 F. Z.

Shares: 77

Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu u ponedjeljak je u popodnevnim satima službenim putem od strane Zavoda za javno zdravstvo KS obaviješten da je sedam članova jedne porodice zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, radi simptoma intoksikacije hranom, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

"Nakon što je stručni tim Zavoda proveo epidemiološku anketu pacijenata, na osnovu podataka koji su nam istog dana dostavljeni kantonalni inspektor za hranu je pokrenuo inspekcijski postupak po službenoj dužnosti, koji još uvijek nije okončan. U međuvremenu inspektori su u stalnom kontaktu sa ljekarima Infektivne klinike i odgovornim osobljem Zavoda, od kojih smo upoznati da je jedan maloljetni član porodice hospitaliziran i u fazi oporavka, te da novih slučajeva intoksikacije hranom nije bilo", saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Prema planu i programu rada Inspketorat provodi kontinuiran, a tokom ljetnih mjeseci pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnama i objektima brze hrane u KS, koji prometuju lahko-kvarljivim namirnicama, uz uzimanje uzoraka za laboratorijska ispitivanja. U toku ove i prošle godine u KS, a prema evidenciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, zabilježeno je nekoliko pojedinačnih slučajeva sumnje na trovanje, dok masovnih trovanja nije bilo.

Napominjemo da se inspekcijski nadzori provode s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača, ali nužno je da potrošaći budu svjesni rizika u vezi sa hranom koju kupuju. Hranu treba nabavljati putem registrovanih objekata u kojima su ispunjeni higijenski i temperaturni uslovi za promet lahkokvarljivih proizvoda.

Upozoravamo da proizvodi životinjskog porijekla i hrana općenito, bez deklaracija i propisanih oznaka, nije za upotrebu, odnosno smatra se zdravstveno neispravnom i neodgovarajućeg kvaliteta za konzumaciju, pa istu ne treba kupovati. Pored toga, prilikom upotrebe hrane, neophodno je pridržavati se uputa proizvođača o načinu čuvanja, minimalnog roka trajanja, kao i načina upotrebe i pripreme u pogledu termičke obrade i slično, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

KOMENTARI (1)