SBF: Svijet nije održiv bez uspjeha u obrazovanju, dati šansu privatnom sektoru

Radiosarajevo.ba
SBF: Svijet nije održiv bez uspjeha u obrazovanju, dati šansu privatnom sektoru

 Među danas održanim panelima na jubilarnom desetom Sarajevo Business Forumu bio je i onaj o održivom razvoju. Jedan od zaključaka panela je da svijet nije održiv, jer nije uspio u obrazovanju, ali i da je neophodno dati podršku privatnom sektoru i nevladinim organizacijama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ivan Barbalić, bosanskohercegovački diplomat, koji je bio predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da je jedna od glavnih ideja, u konceptu održivog razvoja, da siromaštvo u svim oblicima treba biti iskorijenjeno. Podsjetio je da je UN u ranijim godinama usvojio milenijumske ciljeve održivog razvoja, koji se tiču pitanja siromaštva, univerzalnog obrazovanja, jednakosti spolova, smanjivanja smrtnosti novorođenčadi, zaraznih bolesti i svih ostalih ciljeva bitnih za razvoj.

"Godine 2015. u New Yorku je održan samit o održivom razvoju i uspostavljen je novi set ciljeva, sada imamo 17 ciljeva. Neka od ovih pitanja su uključena i u nove ciljeve, a tu ćemo govoriti o vodi, jednakosti spolova, energetskim pitanjima, zapošljavanju, održivoj industrijalizaciji, smanjivanju nejednakosti među državama", pojasnio je Barbalić.

Smatra da su se danas fokusirali na to kako ova agenda utiče na biznis i različita gledišta.

"Sve više direktora održivi razvoj smatraju prilikom za biznis i za mudre poslovne strategije", rekao je Barbalić.

Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma je na tematici održivog razvoja, a Oussama Kaissi, generalni direktor Islamske korporacije za osiguranje investicija i izvoza, rekao je da u svijetu ima toliko problema i sporova oko glavnih ideja koje utiču na održivost svijeta, za buduće generacije.

Ponuditi poreske olakšice

"Ako posmatramo međunarodnu zajednicu i razvoj, vidimo da sredstva koja su na raspolaganju kroz podrške vlada i nevladinih organizacija nisu dovoljna za nas kako bismo nastavili raditi na planiranom razvoju i postizanju ovih ciljeva. Zato moramo pružiti podršku privatnom sektoru i nevladinim organizacijama", smatra Kaissi.

Kako je kazao, pitanje je kako privući privatni sektor da budu partner sa vladom.

"Vlade su pune birokratskih ograničenja i ne slijedi isti tempo kao privatni sektor. Prva stvar koju moramo uraditi jeste rješavanje tih ograničenja u vidu propisa, a kako bismo olakšali rad privatnog sektora. Moramo imati takve projekte u kojima privatni sektor može vidjeti finansijski interes", pojasnio je Kaissi.

Smatra da vlade moraju ponuditi poreske olakšice za privatni sektor. Treba, kako je kazao, koristiti finansijske strukture gdje vlada može raditi sa privatnim sektorom.

Othman El Ferdaous, državni sekretar Ministarstva industrije, investicija, trgovine i digitalne ekonomije Maroka, na panelu o održivom razvoju naveo je da ova zemlja proizvodi 30 posto svoje energije iz obnovljivih izvora.

"Predanost Maroka održivom razvoju je veoma stara tema koja je počela '80-ih godina sa hidroelektranom i branom. Gradili smo brane jer smo shvatili da imamo 35 posto manje kiše nego što je to bilo '50-ih godina", pojasnio je El Ferdaous.

Poručio je da su odlučili odgovoriti konkretnim izazovima.

"Ono što treba je kvalitet javno-privatnog partnerstva", dodao je El Ferdaous.

Održivi razvoj

Dzulkifli Abdul Razak, rektor Međunarodnog islamskog fakulteta Malezije, govorio je o tome kako pripremiti buduće generacije i doći do održivog razvoja.

U pokretu održivosti ništa se nije desilo dok se nije ostvarila i uvela ideja obrazovanja. Znamo da je obrazovanje temeljni faktor za razumijevanje i shvatanje šta je zapravo održivost. Održivi razvoj je promjena paradigme sa onog gdje smo bili i gdje želimo stići“, rekao je Razak i dodao:

“Treba vidjeti gdje su potrebne temeljne promjene. Svijet nije održiv upravo jer nije uspio u obrazovanju. Da bi bio održiv, moramo dodati nove sastojke, inkluzivnost, uzajamnu pomoć, ljudskost, pomoć komšijama. Čovječanstvo treba pomoć, jer 60 posto ljudi živi u siromaštvu. Još uvijek živimo u kontekstu neodrživog razvoja i razmišljanja. Potrebno je spasiti planetu, osigurati da čovječanstvo preživi i osigurati da imamo prosperitet i ekonomiju, ali na ujednačen način. Ne možemo govoriti o ekonomiji, gdje jedan dio svijeta uzima sve, a drugi ništa.“

Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicijske banke (EIB) u BiH, govorila je o tome kako dobiti sredstva da se urade prave stvari i finansiraju potrebne stvari.

“Klimatska akcija je ključni dio globalnog održivog razvoja. Klimatske promjene su glavni izazov našeg vremena. Potrebne su velike investicije u borbi protiv klimatskih promjena. Razvili smo značajno iskustvo, jer EIB daje investicije za visokokvalitetne projekte postizanja niskog nivoa ugljika. Igramo važnu ulogu u potrebi da se postigne predanost cijelog svijeta da se globalno zagrijavanje smanji“, rekla je Friscia.

Ona je istakla da je 25 posto investicija odvojeno za ublažavanje klimatskih promjena i adaptaciju na promjene. Istakla je da je Balkan regija sa značajnim ekonomskim potencijalom, te da EIB u zemljama kao što su BiH i Crna Gora igra važnu ulogu u ekonomskoj saradnji i jačanju održivog razvoja kroz projekte. Stoga su, dodaje Friscia, u BiH podržali razne projekte u vrijednosti 1,65 milijardi eura, uglavnom u sektoru malih i srednjih preduzeća. Ona tvrdi da je EIB pristupom finansiranja malih i srednjih preduzeća izazvao pozitivan efekat na ekonomiju u regionu, a to je samo u BiH dovelo do gotovo 73.000 novih radnih mjesta.

Meliha Muherina, direktor programa Strateškog foruma mladih Bled, naglasila je da bez slušanja zahtjeva mladih, oni neće ostati u zemljama regiona.

Riječ omladina danas je pomenuta najmanje 30 puta. Mlada generacija će napuštati regiju. Strategija zapadnih zemalja je da privlače mlade obrazovane ljude. Razlozi za odlazak više nisu samo ekonomski, češće su sigurnost i nestabilnost. Izgubili su i povjerenje u naše institucije, to su izgovorili lideri regije. Govorili su kao da se to nekom drugom dešava, kao da to nije njihova omladina. Ako želite zadržati omladinu morate im dati mjesto gdje će govoriti“, naglasila je Muherina, te dodala da je isti slučaj i kada se radi o rodnoj jednakosti, jer ako se ženama ne da glas onda je, po njoj, rodna jednakost nemoguća.

Sarajevo Business Forum desetu godinu zaredom organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB) i drugim partnerima, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Trodnevna poslovno-investicijska konferencija ove godine će se održati od 17. do. 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije