Sastanak u OHR-u o izmjenama Ustava BiH: "Tačno je, konsultuju se da se izađe u susret HDZ-u"

22
L. M.
Sastanak u OHR-u o izmjenama Ustava BiH: "Tačno je, konsultuju se da se izađe u susret HDZ-u"
Radiosarajevo.ba / Dragan Čović/Christian Schmidt

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini navodno se razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kao i izmjena Ustava BiH.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona i Ustava trajale su aktivno u posljednjih godinu dana.

Dogovor nije postignut, a Centralna izborna komisija BiH je u maju raspisala Opće izbore koji će se održati 2. oktobra ove godine u skladu sa Izbornim zakonom kakav je bio i do sada.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Hoće li Schmidt nametnuti Izborni zakon kojim će svi biti jednako (ne)zadovoljni?

Hoće li Schmidt nametnuti Izborni zakon kojim će svi biti jednako (ne)zadovoljni?

Neuspjehom pregovora oko izbornih i ustavnih reformi najviše je bio nezadovoljan, i to je javno iskazivao, lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović. Preko premijera Hrvatske Anderja Plenkovića u Briselu je lobirao da se zahtjevi koje nudi Čović i HNS uvrste u novi izborni zakon.

Protiv toga su kategorične bile stranke sa sjedištem u Sarajevu koje sebe nazivaju probosanskim. Kako su naglašavali lideri SDA, SDP-a, SBB-a... Čovićevi zahtjevi bi uveli veću diskriminaciju među bh. građane.

Međutim, priča oko izmjena Ustava i Izbornog zakona očito nije završena.

Portal Istraga.ba na Twitteru javlja da su u zgradi OHR-a u toku konsultacije u vezi sa izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona. Na sastanak su pozvani predstavnici nekoliko nevladinih organizacija. U OHR-u je i bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović.

Nakon vijesti koje su se pojavile u medijima o tome kako će Christian Schmidt iskoristiti bonske ovlasti i nametnuti ove izmjene, oglasio se i Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Učestali pozivi iz različitih međunarodnih krugova. Tačno je sve što se pojavilo u medijima. Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti. Vrijednosno potpuno pogrešno. Uvođenje nove diskriminacije na pomolu!", napisao je zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović.

Šta će Čović dobiti ako Schmidt udovolji njegovim zahtjevima?

U prijedlogu izmjena i dopuna koje je HDZ uputio ranije u parlamentarnu proceduru, a koje je Dom naroda PSBiH na posljednjoj sjednici usvojio, je ranije navedeno ono na čemu je HDZ insistirao u pregovorima, a to je da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine imenuje članove Centralne izborne komisije. Izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine je definisao onako kako je i najavljivao:

  • da se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz FBiH biraju tako što bi se formirale dvije liste. Pobjednik iz reda bošnjačkog naroda bi bio kandidat koji bi osvojio najviše glasova iz reda bošnjačkog naroda.
  • Pobjednik iz reda hrvatskog naroda bi bio onaj koji bi imao najviše glasova, uz uslov da taj kandidat ima najviše glasova u tri od pet kantona i to: Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog, Kantona 10 i Srednjobosanskog.

Sporno pitanje oko izmjena izbornog zakonodavstva je bio - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prema prijedlogu HDZ-a, delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH bi se birali na sljedeći način:

Pusić: Izborni zakon u BiH mora se mijenjati u pravcu "jedan čovjek - jedan glas"

Pusić: Izborni zakon u BiH mora se mijenjati u pravcu "jedan čovjek - jedan glas"

"Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta FBiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu stanovništva.

Kantoni u kojima je zastupljenost nekog od konstitutivnih naroda manja od pet posto u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u FBiH zajednički biraju jednog delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

CIK će provedbenim aktom odrediti koji kantoni imaju manje od pet posto zastupljenosti nekog od konstitutivnih naroda u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u FBiH sukladno posljednjem popisu i propisati proceduru izbora delegata iz tih kantona.

CIK određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona", obrazloženje je koje se navodi u Prijedlogu HNS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije