Sarajlije uznemirene zbog pojave žohara: Stručnjaci su nam odgovorili na važna pitanja

I.S.
Sarajlije uznemirene zbog pojave žohara: Stručnjaci su nam odgovorili na važna pitanja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Panorama Sarajeva

Nakon što se portalu Radiosarajevo.ba javila Sarajka A. D. koja živi u ulici Ferhadija u centru Sarajeva zbog najezde žohara, koje stanovnici nalaze i u tanjirima u posljednje vrijeme, kontaktirali smo i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Oni su napomenuli da stanovnici općina Stari Grad i Centar u posljednje vrijeme uznemireni zbog pojave velikog broja žohara - koji su vidljivi na ulicama i fasadama.

"Građani Sarajeva, prvenstveno na području općina Stari Grad i Centar u posljednje vrijeme uznemireni su zbog pojave velikog broja žohara, koji se mogu vidjeti na ulicama i fasadama zgrada", napomenuli su iz Zavoda.

Kako su rekli, žohari se mogu nalaziti u cjevovodima, kanalizaciji, septičkim jamama, oronulom malteru, teglama s cvijećem, ali i u prljavim, toplim i vlažnim prostorima. U stanu se zadržavaju u pukotinama u podu spod tapeta, lajsni pragova i dovratnika, linoleuma, tepiha, tapisona, često ispod i iza ormara, zidanih peći.

Pored toga, mogu se pronaći i ugostiteljskim objektima, skladištima, po podovima, prahovima...

"Budući da se kreću noću, domaćinstvo može biti zaraženo žoharima, a da to stanari ne znaju. Najsigurniji, najučinkovitiji i najpouzdaniji način za riješiti se crnih žohara je da se potraži pomoć stručnjaka koji će izvršiti dezinsekciju", naveli su iz Zavoda.

Prehrambene proizvode žohari zagađuju svojim izmetom i prisutnošću. Uzročnici su i mnogih alergija u odraslih i djece, dokazano je da kod djece mogu izazvati astmu. Alergeni se nalaze u slini žohara, fecesu, sekretima, ljuskama oklopa i mrtvim tijelima žohara. Pogoduje im nečistoća jer se hrane ostacima hrane. Najčešće se mogu pronaći u skladištima, kuhinjama, kupaonama (potrebna im je voda za razvoj) i sl. Pošto su noćne životinje dosta ih je teško za otkriti, otporni su na insekticide, sposobni su dugo preživjeti bez hrane i zato za čovjeka predstavljaju veliku i stalnu opasnost kao mehanički vektori prijenosa (prenositelji) zaraznih bolesti (salmonela, stafilokok, tuberkuloza, šigela, dizenterija, , kolera, tifus).

Nalaz žohara u svakom slučaju upućuje na loše higijensko-sanitarne uslove objekta, navode iz Zavoda.

Portal Radiosarajevo.ba zatražio je odgovor i od Ministarstva zdravstva KS koji su napomenuli:

"U vezi izvođenja sistemske deratizacije Kantona Sarajevo za period 2020-2022 proljetna faza obavezne preventivne sistemske deratizacije Kantona Sarajevo će se započeti izvršavati dana 10. maja 2021. godine".

Podsjetimo, Sarajka A. D. je u razgovoru za naš portal rekla kako građani sarajevskih ulica unazad dvije godine imaju problema sa najezdom žoharima, a posebno u zadnjih mjesec dana.

Nažalost, i pored stalnih sugerisanja nadležnima, ovaj problem nije riješen, pa se dešavalo da građani žohare pronađu i u tanjirima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije