Samo u BiH: Čovjek godinu dana ne može u penziju jer vlast ne može da se dogovori "čija je fotelja"

1
Radiosarajevo.ba
Samo u BiH: Čovjek godinu dana ne može u penziju jer vlast ne može da se dogovori "čija je fotelja"
FOTO: Facebook / Oružane snage BiH

Dok se, s pravom, bavimo evropskim reformama, na čekanju nam ostaju ona - unutarnja pitanja. Ništa manje važna niti za građane niti za koalicijske partnere - jer dogovora nema.

Jedno od njih je imenovanje novog parlamentarnog vojnog povjerenika. Bošku Šiljegoviću je istekao mandat prije skoro godinu dana. Iako je ispunio uslove za penziju, funkciju vojnog povjerenika u Parlamentu mora obavljati i dalje do imenovanja novog, a konsenzusa ko će ga zamijeniti nema.

Pozicija parlamentarnog vojnog povjerenika uspostavljena je s ciljem jačanja zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. On podnosi godišnje izvještaje Parlamentu, te prisustvuje sjednicama, posjećuje jedinice Oružanih snaga te sarađuje s bliskim i nadležnim institucijama. Boško Šiljegović je skoro 14 godina obavljao tu funkciju, ispunio uslove za penziju i po isteku mandata prošle godine očekivao da će procedura imenovanja novog biti brzo okončana. Međutim, Bosna i Hercegovina...

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

"U tim raspodjelama, s obzirom na to da su sve funkcije raspodijeljene - pripadaju Srbima, Bošnjacima, Hrvatima - nejasno je kome je raspodijeljena ta funkcija. I oko toga se koplja lome", objašnjava Kemal Ademović, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine (NiP).

“Predstavnici parlamentarne većine ne smatraju za potrebnim da riješe to pitanje, da se dogovore i nađu najbolju osobu koja bi mogla izvršavati zakonom previđene obaveze vojnog povjerenika”, dodaje Šerif Špago, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine (SDA), piše Federalna.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost još nema konsenzus, iako četiri prijedloga imaju pred sobom. Dogovor o imenu trebaju postići predsjedavajući i dva zamjenika, a izglasati novog povjerenika mora sedam članova, s tim da je obavezno da po jedan glas mora biti od predstavnika konstitutivnih naroda.

Boško Šiljegović
Foto: Glas Srpske: Boško Šiljegović

"Samo takvom većinom se bira, zbog toga dugo traje usaglašavanje", ističe Jasmin Imamović, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine (SDP).

A svoje kandidate imaju HDZBiH, SNSD, SDP i SDA, tako da niko nema potrebnih sedam glasova.

Marina Pendeš, zamjenica predsjedavajućeg Komisije, kaže da će o temi govoriti kada bude sjednica, a ona je planirana za 26. februar, iako bez ovog imenovanja. Od svog kandidata, dobro poznatog parlamentarca Nikole Lovrinovića - ne odustaju. I SDP-ov kandidat Mehmed Bradarić je bivši delegat, dok je SDA-ov Hazim Rančić bivši zastupnik i bivši zamjenik državnog ministra finansija i trezora. Iako Zakon jasno naglašava da parlamentarni vojni povjerenik ne smije biti član stranke, vidljivo je da su svi predloženi kandidati stranački orijentirani. Ipak, SNSD-ov kandidat Zoran Žuža trenutno je šef Odjela za informisanje u sektoru za odnose s javnošću Parlamenta Bosne i Hercegovine.

"Izabrana osoba bi trebala da pokaže nepristrasnost u obavljanju funckije, nepristrasnost prema vojnim licima, zaposlenicima i oficirima", ističe Ademović.

Pošto kandidat ne smije biti član stranke ni pri imenovanju, rješenje je predvidljivo: napuštanje stranke. To je uradio i Šiljegović, napustivši SDS prije imenovanja.

Iako svjesni da pozicija mora pripasti nekome, od svog kandiata još ne odustaje niko i tako onemogućavaju da ijedan ima potrebnih sedam glasova. Jedino rješenje je da HDZBiH, SDP i SNSD dođu do dogovora i odluče se za jednog, umjesto svako svog kandidata. A jasno je da tek nakon što Komisija jedno ime izglasa, to trebaju podržati oba doma Parlamentarne skupštine. Ponovo izgubljeni u procedurama zbog kojih ni oni sa ispunjenim uvjetima ne mogu otići u penziju, a ni neko drugi preuzeti poziciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije