Rezultati istraživanja: U Bosni i Hercegovini porasla potpora članstvu u NATO-u

4
Radiosarajevo.ba
Rezultati istraživanja: U Bosni i Hercegovini porasla potpora članstvu u NATO-u
Foto: Instagram / Logo

Agresija Rusije na Ukrajinu stavila je u prvi plan duboke podjele i u drugom dijelu Europe. Na zapadanom Balkanu zauzimaju se strane, bira se između prozapadnih i proruskih snaga.

Slike koje izlaze iz Ukrajine o zločinima Putinove vojske, oživjele su sjećanja na užase koje su Bosna i Hercegovina i Kosovo prolazile 90-ih kada je Srbijom vladao Slobodan Milošević.

Putinovi potezi doprinijeli su izgledima da se na zapadnom Balkanu ponovi poznati scenarij, naročito u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Ponovo se stvorila potreba da NATO u navedenim zemljama pojača svoju ulogu. Savez je imao “operaciju potpore miru” na Kosovu od 1999.godine, ali je tu odgovornosti u Bosni prepustio snagama Europske unije 2004. godine. Na taj način, zadržao je težnju BiH za članstvom. Nedavno istraživanje pokazuje da je potpora pristupanju NATO-u i dalje snažna u obje zemlje, osim u onim dijelovima sa većinskim srpskim stanovništvom.

Da li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a u BiH?

Da li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a u BiH?

Ako se uzme u obzir povećanje napetosti u regiji - ove sedmice u BiH održani su protesti zbog planiranog poteza visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, NATO bi trebao iskoristi ovaj interes. To bi mogao učiniti ili pojačavanjem prisustva svojih trupa ili ubrzavanjem ulaska Bosne i Hercegovine i Kosova u NATO. S obzirom da su Sjedinjene Države najmoćnija članica NATO-a i uzimajući u obzir njihovu historijsku vezu sa BiH i Kosovom, njihova uloga je ključna.

Članstvo u NATO-u imaju mnoge zemlje regiona - Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Prema istraživanjima Međunarodnog republikanskog instituta koje je provedeno u februaru ove godine, porasla je punopravna potpora članstvu u NATO-u Bosni i Hercegovini, a na Kosovu je ostala visoka kao ranije.

Bosna i Hercegovina, a posebno Kosovo ostali su značajno proamerički i prozapadno orijentisani. U BiH ulazak u NATO podržava 69 posto Bošnjaka i 77 posto Hrvata, ali samo 8 posto Srba, što znači da ukupna potpora iznosi 51 posto. Na Kosovu je potpora NATO-u još veća: 82 posto Albanaca za punopravno članstvo u NATO-u naspram 7 posto Srba, piše Just security.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije